Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 23

Artėjant Vėlinėms prisimenami užmiršti kapai

Artėjant Vėlinėms, Lietuvoje prisimenami užmiršti ar apleisti kapai ir ruošiamasi kitiems renginiams mirusiuosius pagerbti.
Vėlinių žvakutės
Vėlinių žvakutės / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Per Vilniaus etninės kultūros centro organizuotą akciją moksleiviai ir studentai šią savaitę sutvarkė Vilniaus Karveliškių kapinių Beglobių kvartalą, kuriame benamiai laidojami už savivaldybės lėšas.

Jau šeštus metus rengiama akcija įvyko šį ketvirtadienį, nes kitą savaitę prasidės moksleivių atostogos, BNS sakė Vilniaus etninės kultūros centro vyriausioji koordinatorė Vilma Kričėnaitė.

Senose Rasų kapinėse, kur palaidota nemažai iškilių lietuvių, lenkų ir baltarusių veikėjų, mirusiųjų atminimą per Vėlines uždegdami surinktas žvakes pagerbs Visuomeninės Rasų kapinių draugija ir Vilniaus skautai. Žvakės jau renkamos sostinės mokyklose.

Kaune Vėlinių vakarą Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentų atstovybė jau devintus metus iš eilės vykdys tradicinę akciją „Sielų upė“, kurios metu miesto centre įsižiebia daugybė žvakelių.

Iš pradžių žvakeles šiai akcijai pirkdavo jos iniciatoriai studentai ir akcija būdavo nedidelė – žvakutės degdavo tik Vilniaus gatvėje prie Arkikatedros Bazilikos, nes Kauno humanitarinio fakulteto patalpos yra netoliese.

Tačiau dabar populiarumo susilaukusi „Sielų upė“ yra finansuojama iš Kauno savivaldybės biudžeto lėšų, ir šiais metais studentai planuoja uždegti 5 tūkst. žvakelių „upę“ per visą Laisvės alėją ir Senamiestį, BNS sakė Kauno savivaldybės atstovas Vilius Kaminskas.

Senovėje tikėta, jog vėlės lankosi savo gyventose vietose, o mėgstamiausias lankymosi metas – gūdus ruduo. Todėl lapkritis buvo vadinamas vėlių mėnesiu. Artimiesiems ir visiems mirusiesiems pagerbti skirtos dvi pirmosios lapkričio dienos – Visų šventųjų diena lapkričio 1-oji ir Vėlinės lapkričio 2-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius