Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 30

Artinasi balsavimas dėl LGBT bendruomenę ginančio V.Mizaro – valdančiųjų vienybės išbandymas

Visai greitai Seimas dar kartą bandys paskirti naują teisėją į Konstitucinį Teismą (KT) – advokatą Vytautą Mizarą. Tačiau ar viešumoje už seksualinių mažumų teises pasisakantis kandidatas slapto balsavimo metu sulauks reikiamo parlamentarų palaikymo, neaišku iki šiol. To negali garantuoti net ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Konservatoriai V.Mizaro kandidatūrą vertina nevienareikšmiškai, bet įmanoma, kad mažesnį palaikymą dešiniųjų gretose kompensuos balsai iš opozicijos.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Laurynas Kasčiūnas, Algirdas Sysas ir Viktorija Čmilytė-Nielsen
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Laurynas Kasčiūnas, Algirdas Sysas ir Viktorija Čmilytė-Nielsen / 15min nuotr.

V.Mizaro kandidatūrą į KT Seimo pirmininkė pateikė vasario pradžioje.

Ji pažymėjo, kad V.Mizaras yra gerbiamas teisininkų bendruomenėje, turi didelę teisminio ir neteisminio teisinio darbo patirtį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Mizaras
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Mizaras

Planuojama, kad Seimui kandidatas prisistatys gegužės pradžioje.

„Klausimą dėl V.Mizaro kandidatūros į Konstitucinio Teismo teisėjus į Seimo darbotvarkę planuojama įtraukti gegužės pradžioje, tiksli data bus paskelbta artimiausiu metu“, – 15min nurodė Seimo pirmininkės atstovė spaudai Ilona Petrovė.

Liberalų sąjūdis pasitiki pirmininkės sprendimu

Paklausta, ar Seimo pirmininkė yra tikra, jog kandidatūra sulauks reikiamo palaikymo, to I.Petrovė negarantavo.

„Seimo nariai laisvi pasirinkti, ar palaikyti šią kandidatūrą. Vis dėlto Seimo pirmininkė neabejoja, kad prof. V.Mizaras yra vienas stipriausių kandidatų, gerbiamas ir patyręs teisininkas“, – dėstė ji.

Bent jau V.Čmilytės-Nielsen vedamo Liberalų sąjūdžio nariai Seime tikrai palaikys V.Mizaro kandidatūrą, patikino frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Eugenijus Gentvilas

„Mes pasitikime ir pirmininke, tai yra ir pasitikėjimas pirmininke, bet ir pati kandidatūra mums visiškai priimtina, – sakė jis. – V.Mizaras – žinomas teisininkas, turi įvairiapusišką patirtį – ir mokslinė, ir profesinė, ir advokato veikla.“

Kad L.Kasčiūnas nebalsuos, na, ką darysi.

E.Gentvilas vylėsi, kad V.Mizaro kandidatūra į KT teisėjus Seime „praeis“, net jei už jį nebalsuos koks atstovas iš valdančiųjų, pavyzdžiui, krikdemiškajam flangui priskiriamas Laurynas Kasčiūnas.

„Ar kandidatūra praeis Seime? Aš manau. Tikrai nebus lengva – čia lengvų dalykų nebūna, <...> bet sutelktai tikrai to galime tikėtis. O kad L.Kasčiūnas nebalsuos, na, ką darysi“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Dalies konservatorių klausimai ir dvejonės

L.Kasčiūnas patvirtino, jog dėl V.Mizaro kandidatūros turi dvejonių, žada užduoti jam daug klausimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Kreipiu dėmesį į žmonių pasaulėžiūrą, per kurią jie natūraliai aiškintų Lietuvos teisę. Čia man kyla klausimų, ar man, būnant konservatyviam, priimtina tam tikra pasaulėžiūra, kuri nėra konservatyvi.

Todėl aš užduosiu nemažai klausimų dėl šeimos sampratos, kai kurių konstitucinių nuostatų. Jei atsakymai mane įtikins, tai gal ir paremsiu, bet jeigu neįtikins, matyt, neparemsiu“, – 15min komentavo politikas, o taip pat pastebėjo, kad V.Mizaras – nėra konstitucionalistas, kas, anot jo, svarbu einant pareigas KT.

Kol kas nemačiau, kad būtų vieninga pozicija. Tai – asmeninio apsisprendimo klausimas.

L.Kasčiūnas teigė, jog konservatorių frakcija neturi vieningos pozicijos dėl V.Mizaro kandidatūros:

„Mes apie tai nesikalbėjom <...>, manau bus diskusija. O kol kas nemačiau, kad būtų vieninga pozicija. Tai – asmeninio apsisprendimo klausimas.“

Konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė mananti, jog didžioji frakcijos narių dalis V.Mizarą palaikys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

„Apie konkretumus dar nekalbėjome, pirmiausia, lauksime gerbiamo kandidato frakcijoje, bet didelę dalį mūsų frakcijos narių, manau, įtikina jo kompetencija ir patyrimas“, – sakė ji.

Paklausus, ar balsuojant dėl V.Mizaro, bei turint omeny, jog dalis valdančiųjų jo kandidatūros galimai nepalaikys, bus svarbi opozicijos parama, R.Morkūnaitė-Mikulėnienė pažymėjo, kad kiekvienas laisvas apsispręsti.

Aš tik linkėčiau priimant sprendimą vadovautis žmogaus kompetencijomis ir patirtimi.

„Visi laisvi apsispręsti. Kiekviena frakcija po susitikimo priims sprendimą. Aš tik linkėčiau priimant sprendimą vadovautis žmogaus kompetencijomis ir patirtimi“, – ragino politikė.

„Valstiečiai“ greičiausiai nerems, „darbiečiai“ nežino

„Valstiečiai“, pasak šios frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės, abejonių dėl V.Mizaro kompetencijos neturi, bet esą yra kitų.

„Pačio kandidato žinios, darbai tenkina, jis – atsakingas žmogus, bet nuogąstavimų kelia pasisakymai – kažkuriais klausimais jie tiesmuki“, – pabrėžė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė

Ar tai – LGBT klausimai?

„Nebūtinai. Žmogus turėtų būti pakankamai nešališkas“, – teigė A.Norkienė ir pažymėjo, jog klausimų frakcijos nariams kelia būtent galimas V.Mizaro šališkumas.

„Valstiečiai“ V.Mizaro kandidatūros į KT teisėjus greičiausiai nepalaikys.

Ore plevena mūsų pozicija – nepritarti.

„Kandidatūros labai aiškiai neaptarinėjome, girdėjome tik Seimo pirmininkės pristatymą ir daugiau nediskutavome. Bet ore plevena mūsų pozicija – nepritarti“, – tikino A.Norkienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vigilijus Jukna
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vigilijus Jukna

„Valstiečių“ partneriai opozicijoje „darbiečiai“ pozicijos šiuo klausimu dar neturi.

„Frakcijos pozicijos dar neturime, apsispręsime frakcijos posėdžio metu prieš pat“, – 15min komentavo „darbiečių“ frakcijos Seime seniūnas Vigilijus Jukna.

Apsisprendimą, pasak jo, lems kandidato profesinė patirtis ir kompetencija: „Tuos dalykus ir vertinsime.“

Palaikys socialdemokratai

Opozicijoje veikiantys socialdemokratai V.Mizaro kandidatūrai žada pritarti.

„Padorus žmogus, geras teisininkas, puiki reputacija kaip teisininko. Puikiai supranta ir gina žmogaus teises ir laisves, o Konstitucinis Teismas dabar sprendžia ir personalinius kreipimusis. Manau, tokie žmonės tik pagerins kokybę Konstituciniame Teisme“, – vertino socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Gal valdantieji dėjo pastangas ir įtikinėjo, kad opozicinė frakcija remtų V.Mizaro kandidatūrą?

Galimybės, kad atskiri Seimo nariai šiuo klausimu buvo pakalbinti, A.Sysas neatmetė.

„Nieks neįkalbinėjo nei balsuot „prieš“, nei „už“. Bet aš negaliu garantuoti – galbūt su atskirais Seimo nariais buvo kalbėta“, – teigė jis.

Aš negaliu garantuoti – galbūt su atskirais Seimo nariais buvo kalbėta.

Palaikymą V.Mizarui žada valdantieji iš Laisvės frakcijos.

„Frakcijoje dar apie tai nekalbėjome, bet iš principo palaikome“, – 15min komentavo frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė

„Manom, kad tai – tinkamas ir aukščiausio lygio profesionalus kandidatas tai pozicijai“, – sakė ji ir nespėliojo, ar valdantieji V.Mizaro kandidatūrą į KT teisėjus rems vieningai.

D.Žalimo kadencija išsitęsė

46-erių V.Mizaras yra Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros profesorius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto tarybos pirmininkas, advokatas, rašo BNS.

Sausio 14 dieną Seimas paskyrė du naujus KT teisėjus, o Seimo pirmininkės teiktą parlamento Teisės departamento direktoriaus Andriaus Kabišaičio kandidatūrą atmetė.

Atmetus A.Kabišaičio kandidatūrą, KT liko dirbti Dainius Žalimas, nepaisant to, kad jo kadencija yra pasibaigusi daugiau nei prieš metus.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

KT teisėjus slaptu balsavimu skiria ir atleidžia Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius