-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 11 15

Artūras Paulauskas: Generalinė prokuratūra vilkina tyrimą dėl VSD pažymos nutekinimo

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas mano, kad„Generalinė prokuratūra, pažeisdama įstatymus, vilkina procesą dėl Valstybės saugumo departamento pažymos nutekinimo žiniasklaidai. Jis įtaria, kad prokurorai pažymą nutekinusį asmenį gali bandyti išsukti nuo atsakomybės.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas A.Paulauskas, reaguodamas į Generalinės prokuratūros veiksmus tiriant Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos nutekinimo skandalą, penktadienį pareiškė, kad prokuratūra pažeidinėja įstatymus, nereikšdama įtarimų tyrimo dalyviams. NSGK pirmininkas įžvelgia bylos vilkinimą, esą prokurorai laukia kol Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija pažemins pažymos slaptumo lygį.

Aš nesuprantu prokuratūros veiksmų. Vakar pareiškę, kad žino, kas nutekino slaptą informaciją, jie delsia pareikšti įtarimus. Čia yra tyčinis Baudžiamojo proceso kodekso pažeidinėjimas.

„Aš nesuprantu prokuratūros veiksmų. Vakar pareiškę, kad žino, kas nutekino slaptą informaciją, jie delsia pareikšti įtarimus. Čia yra tyčinis Baudžiamojo proceso kodekso pažeidinėjimas. Matyt, taip siekiama palaukti, kol Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija pasakys, kad pažymos slaptumo grifas buvo uždėtas nepagrįstai, taip bus lengviau perkvalifikuoti nusikaltimą į lengvesnį“, – sakė A.Paulauskas.

Pasak komiteto pirmininko, ėjusio generalinio prokuroro pareigas, jeigu asmuo ikiteisminiame tyrime apklausiamas apie nusikalstamą veiką, kurios padarymu jis yra įtariamas, jam turi būti pareikšti įtarimai. Tai numato Baudžiamojo proceso kodekso 21 straipsnis.

„Matyti akivaizdus scenarijus, kaip siekiama pridengti tam tikrus asmenis. Jeigu tyrimą vykdančios Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovai kelis kartus per savaitę yra kviečiami į prezidentūrą pasiaiškinti, tai, manau, apie skaidrią tyrimo eigą negalime ir kalbėti. Tai greičiau yra politiniai žaidimai ir asmeniniai interesai, į kuriuos įtrauktos visos teisėsaugos institucijos. Tad vėl galima kelti klausimą, ar tikrai teisėsauga yra nepriklausoma, kaip tai numato įstatymai?“, – klausimus kėlė A.Paulauskas.

Ketvirtadienio vakarą Generalinė prokuratūra pareiškė, kad yra gauti duomenys, kurie leidžia konstatuoti, kaip įslaptinta informacija pateko į žiniasklaidos priemones ir kas iš valstybės tarnautojų tame dalyvavo. Tačiau įtarimai šiuo metu dar niekam nėra pareikšti, tyrimas tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius