Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 21

Artūras Zuokas atsakomybę už pigesnę šilumą nori perkelti Vyriausybei

Vos perėmęs Vilniaus savivaldybės vadovo vairą, Artūras Zuokas pirmoje savo spaudos konferencijoje prabilo apie šilumos kainos sumažinimo galimybes. Kartu su vicemerais jis teigė turįs būdų, kaip jau kitą sezoną šilumos kainą vilniečiams sumažinti bent 10 proc.
Artūras Zuokas
Pirma A.Zuoko, kaip mero, spaudos konferencija buvo skirta šilumos kainoms. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šilumos kaina buvo vienas iš tų „arkliukų“, kuriais naudojosi visos į Vilniaus miesto tarybą pretenduojančios politinės jėgos. Vieni kaltino šilumą sostinėje tiekiančią „Vilniaus energiją“ dirbtinai išpučiant šilumos kainą, kiti, kaip A.Zuokas, tvirtino turintys būdų tą kainą sumažinti.

Vienas iš kainos mažinimo būdų esą yra centralizuotai visoms Lietuvos savivaldybėms pirkti kurą, kuris naudojamas gaminti šilumos energiją. Anot A.Zuoko, tuo turėtų rūpintis Vyriausybės įgaliota institucija, greičiausia – Energetikos ministerija. Tada kuro kaina mažėtų, vadinasi, mažėtų bent dešimtadaliu ir šilumos kaina sostinės gyventojams.

„Lietuvoje šilumai gaminti įvairių kuro rūšių kiekvieną sezoną nuperkama beveik už milijardą litų. Beveik 74 proc. to kuro yra dujos, kurios importuojamos iš Rusijos ir jų pagrindiniai tiekėjai yra viena iš „Gazprom“ įmonių „Lietuvos dujos“ arba tarpininkai, kaip „Dujotekana“. Vilniuje beveik 80 proc. šilumos gaminama deginant dujas. Mes siūlome centralizuotai pirkti kurą – dujas, mazutą, biokurą“, – teigė A.Zuokas.

Naujojo Vilniaus mero teigimu, įgaliota Vyriausybės įmonė ar Energetikos ministerija galėtų nupirkti reikalingą kuro kiekį visoms šilumą tiekiančioms Lietuvos įmonėms, nesvarbu, ar jos yra valdomos savivaldybių, ar privačių įmonių koncesijos ar kitų sutarčių pagrindu.

„Vyriausybė turi daug geresnes galimybes derėtis dėl kuro tiekimo nei atskiros savivaldybės. Įsivaizduokime, kokios gali būti derybos tarp Pagėgių, Tauragės ar Kelmės savivaldybės su tokia kompanija kaip „Gazprom“. Daug girdime kalbų, kad formuojasi ir biokuro tiekėjų monopolijos. Jeigu Vyriausybė priimtų mūsų siūlymą ir atiduotų visą kuro pirkimą į vienas rankas, ji turėtų didelio masto ekonomikos rezultatą – pirktų tokį kiekį, kuris leistų derėtis su tiekėjais ruošiantis kitam šildymo sezonui ir turėti ženkliai geresnę dujų, biokuro ar mazuto kainą“, – sakė A.Zuokas.

Meras pripažįsta, kad kur kas naudingiau būtų šilumos gamybai naudoti biokurą, kadangi jo kaina yra perpus mažesnė, negu dujų. Tačiau norint pereiti prie didesnio šios kuro rūšies naudojimo, būtinos investicijos pertvarkant šilumą gaminančias katilines. Tuo esą irgi labiau turėtų rūpintis Vyriausybė, nes būtent ministerijos – Ūkio, Energetikos, Aplinkos – rūpinasi Europos Sąjungos fondų lėšų skirstymu, o iš tų fondų galima gauti pinigų ir šilumos ūkio modernizavimui.

Tačiau meras, neretai kaltinamas įmonių grupės „ICOR“ propagavimu, teigė nepritariantis Vilniaus šilumos ūkio nuomos pratęsimui bendrovei „Dalkia“. Esą jeigu šilumos ūkis ir bus išnuomotas dar ilgesniam laikui, tai bus daroma tik tarptautinio konkurso būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius