Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 25

Artūras Zuokas: „Baltarusijos nenoras įsileisti Vilniaus delegaciją patvirtina, kad AE statoma tik dėl politinių motyvų“

Baltarusijos atstovai dar gegužę kvietė sostinės delegaciją atvykti į Astravo rajoną, kur Lietuvos kaimyninė šalis ketina statyti atominę elektrinę, tačiau jau trečią kartą delegacijai trukdoma apsilankyti būsimos elektrinės teritorijoje.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sostinės meras Artūras Zuokas tokį Baltarusijos politikavimą vadina nekorektišku ir keliančiu didelį nerimą dėl atominės elektrinės statybų saugumo. Šiandien Vilniaus savivaldybės delegacija Gervėčių bendruomenės kvietimu turėjo susitikti su Baltarusijos lietuviais, taip pat apsilankyti Astravo AE statybvietėje.

„Keli Baltarusijos valdžios kvietimai atvykti ir vėliau sekantys prašymai kiekvieną kartą atidėti keliones mažų mažiausiai sudaro įspūdį, kad šalis bijo įsileisti lietuvių delegaciją. Tokie veiksmai rodo, jog Astravo elektrinė yra politinis projektas, tuo tarpu panašu, kad apie saugumą ar neigiamą poveikį aplinkai Baltarusija šnekėtis su kaimynais nemato poreikio“, - sako A. Zuokas.

Spalio pabaigoje vykusiame mero A.Zuoko susitikime su Baltarusijos opozicijos atstovais šie užsiminė, jog A.Lukašenkai atominė elektrinė šalia Lietuvos sienos reikalinga tik kaip saugiklis, užtikrinantis, kad NATO nebombarduos Baltarusijos, nes atominė elektrinė būtų šalia vietos iš ES sostinių – Vilniaus.

„Baltarusija elgiasi kaip teroristas suimdama politinius kalinius. Dabar ji ruošiasi taip pastatyti atominę elektrinę, kad ši galėtų nušluoti nuo žemės paviršiau visą šalį, taip pat ir Lietuvą“, - teigė Stanislovas Šuškevičius, buvęs Baltarusijos parlamento pirmininkas.

Mero teigimu, Vilnius tampa Lietuvos ir Baltarusijos valdžių nesusikalbėjimo ar nesuprantamų politinių ambicijų įkaitu.

„Gaila, kad dėl Lietuvos nacionalinės valdžios nenoro pradėti derybas su Baltarusija dėl bendros elektrinės statybų Visagine kentės Vilnius. Turime dėti visas pastangas, kad rastume visoms šalims priimtinus sprendimus. Dar gegužę kreipiausi į mūsų šalies vadovus ragindamas iš esmės spręsti šį klausimą, tačiau panašu, kad Baltarusijos nenoras būti atvirai statant atominę elektrinę netoli Lietuvos sostinės kelia nerimą tik vilniečiams“, - sakė A. Zuokas

Balandį sostinės savivaldybėje lankęsis Astravo rajono vykdomojo komiteto pirmininkas A. Kovalko susitikimo su A. Zuoku metu pakvietė Vilniaus delegaciją apsilankyti Astrave ir išsamiau susipažinti su planuojamos statyti atominės elektrinės projektu, tačiau po savaitės prašė vizitą atidėti. Gegužės pabaigoje planuojant naują vizitą, Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimir Dražin perdavė Baltarusijos vyriausybės ir užsienio reikalų ministerijos prašymą atidėti kelionę iki liepos pabaigos, kuomet Baltarusijoje esą buvo planuojama tarptautinė konferencija atominės energetikos tema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius