Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 10

„Arvi“ grupės vadovas išsigalvojimais vadina kalbas apie M.Basčio protegavimą į ministrus

Bendrovės „Arvi“ savininkas Vidmantas Kučinskas kategoriškai neigia bandęs daryti įtaką politiniams procesams ir siekęs parlamentaro Mindaugo Basčio paskyrimo žemės ūkio ministru.
Vidmantas Kučinskas
Vidmantas Kučinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Verslininkas BNS pirmadienį teigė, kad jį prieš daugelį metų su M.Basčiu supažindino politologas Raimundas Lopata. Tačiau, V.Kučinsko žiniomis, M.Bastys nieko bendro neturėjęs su žemės ūkio reikalais.

„R.Lopata mane su juo (M.Basčiu – BNS) supažindino. Atsitiktinai irgi kažkokiam renginy. (...) Buvo seni laikai, nežinau, ar mes apie futbolą, ar krepšinį kalbėjom, bet supažindino tikrai Lopata mane. Ir jie ten turėjo kažkokių interesų, tai yra faktas. Bet aš tikrai neturėjau“, – sakė V.Kučinskas.

Paklaustas, ką turi omeny užsimindamas apie R.Lopatos interesus, V.Kučinskas nekonkretizavo: „R.Lopata dirbo pas mane savo laiku – koks buvo interesas, čia reikia jo klausti. Bet kad jie tikrai artimiau bendravo, tai yra faktas.“

Tarptautinių santykių ekspertas R.Lopata 2010–2014 metais vadovavo „Arvi“ valdomam Baltijos agroverslo institutui. Vėliau jis tapo tuometinio premjero socialdemokratų vadovo Algirdo Butkevičiaus patarėju.

„Ne tiek aš jį (M.Bastį – BNS) pažįstu, kad galėčiau ką nors daryti ir apskritai mes tokiais dalykais niekada neužsiėmę. Yra net negera skaityti tokius dalykus, kur yra išsigalvojimai. (...) Net nežinojau, kad jį kas nors siūlė. Ir apskritai nežinau, ar jis ką nors bendro turi su žemės ūkiu“, – kalbėjo V.Kučinskas.

Jis teigė, kad su M.Basčiu jį sieja tik tai, kad abu yra iš Suvalkijos: V.Kučinskas – marijampolietis, M.Bastys Šakiuose renkamas Seimo narys.

V.Kučinskas taip pat neigė, kad M.Bastys yra prašęs jo ar jo įmonės paramos rinkimams. Tuo metu pats M.Bastys žurnalistams pirmadienį patvirtino, jog yra prašęs „Arvi“ paramos Seimo rinkimų kampanijai, tačiau jos negavo.

Politologas R.Lopata paklaustas apie verslininko užuominas apie esą turėtus interesus dėl M.Basčio netramdė juoko.

„Juokinga, net nežinau, ką pasakyti (juokiasi)“, – sakė R.Lopata.

„Mindaugą (Bastį – BNS) tikrai seniai pažįstu, tai faktas, V.Kučinską dar anksčiau pažįstu, nei Mindaugą. Tikrai neprisimenu, kad būtų tokių pasvarstymų“, – klausiamas, ar yra svarstęs apie galimą M.Basčio skyrimą žemės ūkio ministru po 2012 metų Seimo rinkimų, sakė R.Lopata.

Parlamentinį tyrimą dėl parlamentaro M.Basčio ryšių atliekantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pirmadienį aiškinosi naujas detales dėl galimų politiko saitų ir politinių įtakų. M.Basčiui pirmadienį teko atsakyti į klausimus apie jo pažintį su bendrovės „Arvi“ atstovais ir konkrečiai vadovu V.Kučinsku.

„Klausimai iš kosmoso srities. Nežinau, ką atsakyti“, – klausiamas apie ryšius su verslininku, Rusijos garbės konsulu V.Kučinsku komitete pirmadienį kalbėjo M.Bastys.

Jis pripažino, kad po Socialdemokratų partijos pergalės per Seimo rinkimus 2012 metais turėjo ambicijų ir buvo svarstomas skirti žemės ūkio ministru. Tačiau, pasak M.Basčio, po derybų dėl būsimos koalicijos su tuometinės Darbo partijos vadovais teisė deleguoti žemės ūkio ministrą teko „darbiečiams“.

BNS žiniomis, Seimo komitetas aiškinasi informaciją apie tai, jog M.Bastys „Arvi“ grupės vadovo galėjo būti proteguojamas į žemės ūkio ministrus.

Seimas prieš porą savaičių opozicijos iniciatyva pavedė NSGK atlikti tyrimą, ar VSD medžiagoje nurodyti M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu nekelia grėsmės šalies saugumui.

Savo išvadą NSGK turi pateikti iki balandžio 14 dienos. Nuo Seimo NSGK išvadų gali priklausyti tolesnis M.Basčiui inicijuotos apkaltos procesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius