-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 09 24

Arvydą Juozaitį prispaudė rinkimų skola: pareikalavo, kad ją padengtų buvusio štabo nariai

Prezidento rinkimuose dalyvavusiam Arvydui Juozaičiui sunkiai sekasi atsikratyti per rinkimų kampaniją susikaupusios skolos. Praėjusią savaitę judėjimo „Lietuva yra čia“ valdyba be užuolankų pareikalavo, kad A.Juozaičio skolą televizijai LNK grąžintų jo rinkimų štabe dirbę pagalbininkai. A.Juozaitis nevynioja į vatą – nepadėjus sumokėti skolos, bendradarbiavimo su tautininkais-respublikonais nebus. Šių vadovas Sakalas Gorodeckis pabrėžia, kad A.Juozaičio skolos – ne tautininkų rūpestis.
Arvydas Juozaitis laukia rinkimų rezultatų savo štabe
Arvydas Juozaitis laukia rinkimų rezultatų savo štabe / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

4,69 proc. rinkėjų balsų prezidento rinkimuose pelnęs ir į antrą turą nepatekęs filosofas A.Juozaitis rinkimų kampanijos metu išleido daugiau, nei surinko.

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktoje ataskaitoje kandidatas nurodė likęs skolingas 11 tūkst. 653 eurus: 11 tūkst. 613 eurų už reklamą televizijoje ir 40 eurų už daiktų, reikalingų kampanijai, nuomą.

A.Juozaitis pirštu rodo į G.Songailą

Praėjusį trečiadienį judėjimo „Lietuva yra čia“ vykęs valdybos posėdis buvo įtemptas – jame daug diskutuota ne tik apie tai, kas turėtų grąžinti A.Juozaičio rinkimines skolas, bet ir nutarta kreiptis į žmones paramos pačiai organizacijai.

Valdybos posėdžio protokole, kurį matė ir 15min, atkreipiamas dėmesys, kad A.Juozaitis, pagal sutartį su LNK, dar gegužės mėnesį privalėjo televizijai sumokėti 12 tūkst. 189 eurus.

Posėdyje buvo pagarsinta, kad iš šios sumos televizijai buvo sumokėti tik 575 eurai, tad įsiskolinimas siekia 11,6 tūkst. eurų.

Protokole atkreipiamas dėmesys, kad sutartyje prie šalies rekvizitų nurodomas rinkimų štabo vadovo, Lietuvių tautininkų ir respublikonų sąjungos (LTRS) tarybos nario Gintaro Songailos mobilusis telefonas ir elektroninio pašto adresas.

Tačiau judėjimo vadovybė apskaičiavo, kiek kandidatui atsiėjo viena tokio klipo sekundė – 19,35 euro.

„O tai tik patvirtina faktą, kad sutartis buvo rengiama Gintaro Songailos iniciatyva“, – konstatuojama dokumente.

Jame teigiama, kad valdyba nesiėmė vertinti, kokią realią naudą rinkėjų motyvavimui ir kandidatui turėjo kampanijos pabaigoje paskubomis sukurtas 30 sekundžių trukmės reklaminis klipas, tačiau judėjimo vadovybė apskaičiavo, kiek kandidatui atsiėjo viena tokio klipo sekundė – 19,35 euro. Pabrėžiama, kad tokią kainą su LNK sutarė G.Songaila.

„Žinodamas, kad pinigų papildomai reklamai nėra, nepritariau Gintaro Songailos ir jį palaikančių štabo narių siūlomam sprendimui transliuoti videoklipą ir skubiai parengtam laikraščiui kampanijos pabaigoje. Ir tada, ir rinkiminės kampanijos pabaigoje G.Songaila mane asmeniškai ne vieną kartą užtikrino, kad neišvengiamai atsirasianti skola palaipsniui bus padengta. Tačiau daugiau kaip per tris mėnesius nei jis, nei kas kitas iš rinkimų štabo dalyvių faktiškai nieko nepadarė skolos sumažinimui. Pažadai lieka netesimi“, – valdybos posėdžio protokole cituojamas A.Juozaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis

Nebus pinigų – nebus ir bendradarbiavimo

Dokumente pabrėžiama, kad šiuo metu likusią skolą A.Juozaičiui padeda grąžinti judėjimo „Lietuva yra čia“ nariai, jau paaukoję daugiau kaip 3 tūkst. eurų.

„O iš G.Songailos ne vieną kartą pažadėtų 3 tūkst. eurų iki šiol nesulaukta, o bandymai priminti jau rugpjūčio pradžioje pažadėtą rasti šią sumą lieka bevaisiai“, – konstatuojama valdybos posėdžio protokole.

Apie kokią bendrą ateitį galime galvoti, jei praeityje suformuotas abipusio pasitikėjimo kreditas su kiekviena diena senka.

Jame aiškinama, kad skolos grąžinimo terminas atidėtas iki lapkričio paties G.Songailos, tačiau tai nėra niekur fiksuota, todėl esą nėra garantijų, kad televizija nepareikalaus susimokėti bet kuriuo metu.

„Sunkiai įsivaizduoju „Lietuva yra čia“ ir tautininkų derybas dėl galimo kitų partijų ir judėjimų pajėgų vienijimo, neišsprendus skolos LNK likvidavimo. Apie kokią bendrą ateitį galime galvoti, jei praeityje suformuotas abipusio pasitikėjimo kreditas su kiekviena diena senka“ – anot dokumento, posėdyje be užuolankų kalbėjo A.Juozaitis.

Valdybos posėdžio protokole cituojama liaudies išmintis, kad „skola – ne rona, neužgis“ ir tvirtinama, kad toks skolos grąžinimo vilkinimas tirpdo pasitikėjimą asmenimis, kurie vienaip ar kitaip buvo ir yra siejami su LTRS reprezentavimu ir dominavimu prezidentinės rinkiminės kampanijos štabe.

Valdybos nariai, anot dokumento, išklausę A.Juozaitį, atkreipė dėmesį į tai, jog finansinius-organizacinius sprendimus štabe darė LTRS vadovaujantys asmenys – G.Songaila, Arūnas Eigirdas, Sakalas Gorodeckis.

Dėl to buvo nuspręsta oficialiai kreiptis į partijos vadovybę ir buvusius štabo narius, prašant imtis skubių veiksmų, likviduojant įsiskolinimą, kuris atsirado dėl štabo narių inicijuotų ir netoliaregiškų sprendimų.

Skolas turi sumokėti iš asmeninių lėšų

Kad A.Juozaičiui gali būti sunku grąžinti rinkimines skolas, galima spėti iš jo prieš prezidento rinkimus paviešintos pajamų deklaracijos. A.Juozaitis už 2017 metus deklaravo turintis 1800 eurų santaupų, per metus jis nurodė uždirbęs 8,6 tūkst. eurų.

15min prieš rinkimus rašė, kad A.Juozaitis kartu su šeima gyvena valstybei priklausančiame Klaipėdos universiteto patikėjimo teise valdomame bute Klaipėdoje.

Nepaisant to, filosofas negali reikalauti štabo atstovų sumokėti jo skolas. Teisės aktai numato, kad po rinkimų kampanijos likusias skolas kandidatai turi padengti iš savo kišenės.

„Lietuvos teisės aktuose politinės kampanijos dalyvių skolų sumokėjimo terminai nėra numatyti. Juose nustatyta, kad skolos turi būti mokamos iš asmeninių lėšų ir kasmet VRK informuojama apie skolų apmokėjimą“, – kiek anksčiau 15min VRK Mokymų ir komunikacijos skyriaus vedėja Kristina Ivanauskaitė-Pettinari.

S.Lapėnas: A.Juozaitis turi paramos gavėjo statusą

Su A.Juozaičiu pirmadienį 15min susisiekti nepavyko – judėjimo lyderio mobilusis telefonas yra išjungtas.

A.Juozaičio telkiamo sambūrio „Lietuva yra čia“ atstovas ryšiams su visuomene Saulius Lapėnas 15min teigė, jog iki rugsėjo 29 dienos A.Juozaičio pasiekti nepavyks – jis užsiima kūryba.

„Dėl skolos nelabai ką pakomentuosiu, išskyrus tai, kad ta skola yra mažinama. Ir manau, kad iki metų pabaigos mes ją uždengsime – tai tik tiek, o kaip ten kas yra su tais tautininkais, tikrai nesiimu komentuoti“, – teigė atstovas spaudai.

15min pastebėjus, kad pagal įstatymą A.Juozaitis neturi teisės reikalauti, kad kiti sumokėtų jo skolas, nes turi tai padaryti iš savo lėšų, S.Lapėnas teigė, kad taip ir bus.

„A.Juozaitis yra kūrybinis darbuotojas, yra taip pat paramos gavėjas, kadangi kūrėjo statusą turi, tai aš manau, kad tie dalykai tik laiko klausimas kada jis pats asmeniškai galės tą dalyką padengti. O dėl tų reikalavimų, tai čia tautininkų ir galbūt jo santykių reikalas, nesiimu komentuoti“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintaras Songaila, Arvydas Juozaitis, Dalius Serafinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintaras Songaila, Arvydas Juozaitis, Dalius Serafinas

G.Songaila su 15min šia tema pirmadienį kalbėti nenorėjo.

„Aš nekomentuosiu – rinkimai baigėsi, nesu įpareigotas komentuoti ko nors dėl to, ką dabar kas nors pasakė (...) Bendrom jėgom tos skolos bus likviduotos“, – žadėjo jis.

G.Songaila pridūrė, jog iš visų jėgų pasistengsiantis padėti grąžinti skolą A.Juozaičiui ir daugiau kalbėti šia tema nenorėjo.

Žinau, kad skola liko, bet žinau ir tai, kad A.Juozaitį kėlė ne mūsų sąjunga kaip kandidatą visų pirma.

LTRS pirmininkas S.Gorodeckis 15min pirmadienį tikino, kad jam sunku tai komentuoti.

„Žinau, kad skola liko, bet žinau ir tai, kad A.Juozaitį kėlė ne mūsų sąjunga kaip kandidatą visų pirma“, – kalbėjo jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sakalas Gorodeckis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sakalas Gorodeckis

S.Gorodeckis sakė nematęs rašto, pagal kurį jo vadovaujamos partijos nariai raginami susimokėti, todėl negalintis situacijos tinkamai pakomentuoti.

„Apie tai, kad reikia tą problemą spręsti, aš girdėjau, – paklaustas, ar į jį „Lietuva yra čia“ atstovai dar nesikreipė, teigė pašnekovas. – Bet kad tai yra tautininkų sąjungos rūpestis, tai drįsčiau paprieštarauti“.

S.Gorodeckis sakė, kad tautininkai su A.Juozaičius neturi jokio rašytinio susitarimo, tai daugiau buvo moralinis įsipareigojimas – LTRS nusprendė remti jo kandidatūrą, bet jos, kaip partija nekėlė.

„Lėšų vajaus talka buvo kaip tik iš tautininkų sąjungos arba jų šeimos narių suaukota. Faktas, kad į štabą delegavome savo narius, bet tai nereiškia, kad mes ten vieni priiminėjome sprendimus“, – pabrėžė partijos vadovas.

S.Gorodekcis teigė, kad tautininkai nori padėti A.Juozaičiui, tačiau stebina jo pozicija, kad sąjunga neva turi kažkokius įsipareigojimus.

Paklaustas, ar tai negali aptemdyti tolimesnio jėgų bendradarbiavimo, pašnekovas sakė, kad tautininkams tai nieko netemdo.

„Faktas, kad daugelis rinkimų baigiasi su skolomis ir susitvarko (...) Arvydą gal čia neramina, kad jis kaip fizinis asmuo dalyvauja“, – svarstė jis.

Išsigando, kad ims priklausyti nuo finansinių grupių

Po rinkimų A.Juozaitis viešai pasidalijo planais radus sąjungininkų burti politinę partiją ir su ja dalyvauti 2020 metų Seimo rinkimuose.

Praėjusią savaitę judėjimo „Lietuva yra čia“ valdyba nusprendė prašyti žmonių paramos. Buvo nuspręsta paviešinti žinutę, kurios pagrindinė mintis – „Judėjimo „Lietuva yra čia“ sėkmė didele dalimi priklausys nuo piliečių finansinio palaikymo“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis laukia rinkimų rezultatų savo štabe
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis laukia rinkimų rezultatų savo štabe

„A.Juozaičio inicijuotas judėjimas „Lietuva yra čia“, kaip paramos gavėjas, turi galimybę pritraukti finansinius rėmėjus, tačiau tai visada siejasi su rizika tapti priklausomu nuo stambių korporacijų ar finansinių grupių įgeidžių“, – tokį kreipimosi tekstą suderino valdyba, jame žmonės raginami aukoti organizacijai iki 12 eurų, jei nėra deklaravę savo metinių pajamų.

Tačiau tokie aukojimo apribojimai numatomi tik rinkimų kampanijos metu.

Anot judėjimo vadovų, tikslus jis gali realizuoti tik būdamas visuomenės finansuojamu judėjimu, kuris atsiskaitytų tik Lietuvos piliečiams, o ne, jų žodžiais, stambaus kapitalo magnatams ar finansinėms grupuotėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius