Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 16

Arvydas Sekmokas: „Nukem“ įgyvendinami IAE uždarymo projektai gali žlugti

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas abejoja, ar milijardinės vertės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo projektus įgyvendinanti Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovė „Nukem Technologies“ yra pajėgi juos baigti. A.Sekmokas „Nukem“ vadina nepatikima bendrove.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Manau, generalinis rangovas yra nepatikimas ir vargu ar pajėgus įgyvendinti B2/3/4 projektą (kietųjų radioaktyvių atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso įrengimą – BNS)“, – penktadienį Seimo Ekonomikos komitete pareiškė A.Sekmokas.

„Dėl B2/3/4, be abejo, pozicijos (Lietuvos pusės ir „Nukem“ – BNS) yra tiek skirtingos, „Nukem“ reikalauja papildomai didelių pinigų, kas mums nepriimtina ir ten mes turime „Nukem“ pakeisti. Mes palaipsniui einame į tai, kad B2/3/4 projektą turėtų vykdyti patikimas rangovas (...). Mes einame tuo keliu, kad ne mes vienašališkai nutraukiame sutartį, bet mes keliame klausimą, kad jie nepajėgūs vykdyti savo įsipareigojimų pagal esamą sutartį – jie papildomai reikalauja 300 mln. litų. Mes manome, kad tas reikalavimas nepagrįstas“, – sako A.Sekmokas.

Tačiau jis pripažino, kad Lietuvos pusę pančioja pagal britų teisę sudarytos sutartys su „Nukem“: „Jos komplikuoja situaciją, nes pakankamai negina Lietuvos interesų.“

Energetikos ministerija teigia, kad „Nukem“ šiam projektui reikalauja 300 mln. litų papildomo finansavimo, bet A.Sekmokas tikina, kad tokie pinigai nebus skirti. Jis prognozuoja, kad „Nukem“ gali neįgyvendinti ir B1 projekto – laikinojo panaudoto branduolinio kuro saugyklos: „Yra nemenka rizika, kad terminas bus sužlugdytas.“

Saugyklos įrengimo vertė taip pat išaugo – pradinė jos kaina buvo 529 mln. litų (2005 metais), o nuo 2009 metų išaugo iki 668 mln. litų, skelbia Energetikos ministerija. Ją planuojama baigti kitų metų birželį, nors iš pradžių saugyklos eksploatacijos pradžia planuota 2011 metų kovą.

„Šį projektą reikia baigti, jis eina į pabaigą, liko techniniai darbai ir tie klausimai turi būti išspręsti, tai nėra labai milžiniški pinigai“, – sakė ministras.

Kietųjų radioaktyvių atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso bei laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos įrengimas vėluoja maždaug 3–4 metus – dabar jų pabaiga atidėta iki 2012–2014 metų. Dėl to elektrinė patiria didžiulių nuostolių, kurie susidaro 2-ajame reaktoriuje ir abiejų blokų baseinuose tebelaikant kurą.

2005 metais B2/3/4 projektų vertė buvo numatyta 414,6 mln. litų, dabar ji siekia 428,3 mln. litų.

Sovietiniais laikais statytos ir 2009 metų pabaigoje nustojusios veikti IAE uždarymas gali kainuoti iš viso apie 10 mlrd. litų. Elektrinės uždarymą planuojama baigti 2030 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius