Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 26

„Aš už Lietuvą!“ diena: protmūšiai ir pyragai su likimo nuskriaustaisiais

Pilietinis projektas „Aš už Lietuvą!“ – jau įgauna pagreitį! Nors didysis pilietinės iniciatyvos startas numatytas gegužės 27-ąją, burtis geriems darbams lietuviai pradėjo ir dieną prieš tai. „Caritas“ laikinuosiuose globos namuose visi norintys buvo kviečiami skanauti pyragų ir žaisti protmūšį su likimo nuskriaustais žmonėmis.
Pyragų diena „Caritas“ laikinuosiuose namuose
Pyragų diena „Caritas“ laikinuosiuose namuose / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Caritas Benamis

Labai naudinga

„Caritas“ laikinųjų namų kolektyvas prie projekto „Aš už Lietuvą!“ nusprendė prisidėti kviesdami žmones praleisti laiką su likimo nuskriaustais žmonėmis, kuriems dėl vienų ar kitų priežasčių gyvenime nepasisekė.

„Caritas“ suorganizavo pyragų dieną ir kvietė norinčiuosius prisijungti prie smagaus protmūšių žaidimo. Kodėl pasirinko būtent tokią veiklą, socialinė darbuotoja Sigita Urbonaitė aiškino paprastai – šiais laikais protmūšiai populiarūs, žmonės juos mėgsta, ji taip pat artima ir laikinuosiuose namuose gyvenantiems žmonėms.

„Tokius protmūšius mes organizuojame ne pirmą kartą. Žmonių iš pašalies galbūt neateina labai daug, tačiau džiaugiamės tuo, kad mūsų ratas bent po truputį plečiasi. Štai šiandien nustebau, kad atėjo visai naujų žmonių, kurie apie šį dalyką sužinojo būtent per projekto svetainę. Džiugu, kad žmonės atrado laiko tiesiog pabūti, pabendrauti su žmonėmis, kuriems galbūt ne taip nusisekė“, – kalbėjo pašnekovė.

Pakeisti požiūrį

Laikinuosiuose „Caritas“ namuose, pasakojo socialinė darbuotoja, yra 70 vietų apsistoti kuriam laikui. Dažniausiai jos visos būna užimtos. Socialinė darbuotoja pasakojo, kad priimdami žmones į šiuos namus „Caritas“ darbuotojai itin daug dirba su jais, skatina jų motyvaciją, tobulina socialinius įgūdžius. Bandoma rasti žmonėms darbo, išmokyti vienų ar kitų dalykų, kad įsilieti į visuomenę iš naujo būtų lengviau.

Vienas iš svarbiausių dalykų, pasak pašnekovės, visuomenės požiūris. „Dažnai galvojama, kad jei žmogus be namų, tai jis būtinai neišsilavinęs, smirdantis ir koks nors visiškas nevykėlis. Turime suprasti, kad ne visada toks likimas žmogų ištinka tik dėl jo kaltės. Būna atvejų, kai tai – nelaimės ar ligos pasekmės“, – kalbėjo Sigita Urbonaitė .

Pasak jos, tokie renginiai, kurie padeda suburti atitolusias socialines grupes, yra ypač naudingi ir padeda keisti tuos stereotipus. „Po protmūšių žmonės, būna, sako: žiūrėkit, o tai jie visai ne smirdi, padoriai apsirengę. O tas – visai ir protingas, su aukštuoju. Tada galbūt žmonės kitaip pasižiūri ir supranta, kad kartais skubame daryti išvadas ir atstumti žmogų“, – kalbėjo moteris.

„Caritas“ kvietė būti atsakingesnius, jautresnius ir nebijoti ištiesti pagalbos rankos žmogui, kai jam to reikia. O galiausiai – tiesiog ateiti, pabendrauti ir pabūti, kas likimo nuskriaustiems žmonėms ir yra bene svarbiausia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius