Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 27

Atleistas ir antrasis po Vėlinių savaitgalio į Karo akademiją negrįžęs kariūnas

Remiantis Karinės medicininės ekspertizės komisijos išvadomis dėl netinkamumo karinei tarnybai, iš Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos atleistas kariūnas Darius Šaduikis. D.Šaduikis buvo vienas iš dviejų kariūnų, po ilgojo Vėlinių savaitgalio negrįžusių į akademiją.
Ginataras Bagdonas
Karo akademijos viršininkas pulkininkas Gintaras Bagdonas sakė apgailestaujantis, kad du kariūnai pasirinko netinkamą profesiją / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, D.Šaduikiui, kaip ir anksčiau atleistam Antanui Gasparavičiui, nereikės grąžinti lėšų, išleistų jo studijoms. Lėšas privaloma grąžinti tuo atveju, jei iš Karo akademijos kariūnas yra pašalinamas arba studijas nutraukia savo noru.

Karo akademijos viršininkas pulkininkas Gintaras Bagdonas sakė apgailestaujantis, kad šie kariūnai, neturėdami karininkui reikalingų savybių, pasirinko netinkamą profesiją.

„Vaikinai visų pirma psichologiškai nebuvo pasiruošę karo tarnybai, kuri yra tarnystė ir valstybei, ir visai visuomenei“, – sakė plk. G. Bagdonas.

Pagal anksčiau galiojusias priėmimo į Lietuvos karo akademiją taisykles, aviacijos specialybės kariūnai į akademiją buvo priimami nepraėję įprastinės atrankos, taikomos kitiems kariūnams, – profesinio tinkamumo testų, kurių metu vertinamas stojančiųjų fizinis ir psichologinis pasirengimas. Aviacijos specialybės kariūnai buvo priimami po VGTU Antano Gustaičio aviacijos instituto specialios atrankos. Stodami į akademiją buvę aviacijos specialybės kariūnai D.Šaduikis ir A.Gasparavičius taip pat nelaikė Karo akademijos profesinio tinkamumo testų.

Dabar, kaip pabrėžė Lietuvos karo akademijos viršininkas, priėmimo tvarka į akademiją jau yra pakeista – visi kandidatai, nesvarbu, kurią kryptį pasirenkantys, turi išlaikyti Lietuvos karo akademijos organizuojamus profesinio tinkamumo testus.

Plk. G.Bagdonas taip pat pabrėžė, kad Karo akademijos vadovybė susipažino su išsamia brigados generolo Almanto Leikos vadovaujamos darbo grupės, krašto apsaugos ministrės pavedimu vertinusios padėtį akademijoje, analize. „Siūlymai tikrai geri, būtinai juos įgyvendinsime“, – sakė plk. G.Bagdonas.

D.Šaduikis ir A.Gasparavičius į Lietuvos karo akademiją negrįžo po ilgojo Vėlinių savaitgalio. Dingusiais laikyti kariūnai į Lietuvą grįžo lapkričio 12–13 dienomis. Karo policijoje tęsiami ikiteisminiai tyrimai baudžiamosiose bylose dėl kariūnų galimai padarytos nusikalstamos veikos – dezertyravimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 323 str. 1 d.). Kariūnams buvo įteikti pranešimai apie įtarimus, jie buvo apklausti bei paskirtos kardomosios priemonės. Ikiteisminiai tyrimai dar nėra baigti.

Nuo lapkričio 15 d. abiem kariūnams vienoje iš šalies įstaigų buvo atliekamas sveikatos patikrinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius