Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 14

Atliekos ir toliau keliaus į Kazokiškes

Atliekos iš visos Vilniaus apskrities greičiausiai ir toliau bus vežamos į sparčiai pilnėjantį Kazokiškių sąvartyną. Mat teismo panaikintą leidimą naudotis sąvartynu linkstama atnaujinti, o atliekų deginimo gamyklos šalia Gariūnų likimas įstrigo teisme.
Šiukšlių konteineriai
Šiukšlių konteineriai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, išnagrinėjęs Kazokiškių bendruomenės skundą, praėjusių metų rudenį panaikino leidimą eksploatuoti sąvartyną ir sprendimo vykdymą atidėjo metams.

Tačiau sąvartyną eksploatuojantis Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) siekia, kad leidimas naudotis sąvartynu būtų atnaujintas. VAATC direktoriaus pavaduotojas Osvaldas Markevičius „15min“ sakė, kad tam reikalingi dokumentai jau pateikti Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui (VRAAD), o dabar laukiama pastabų.

O.Markevičiaus teigimu, pagal parengtus naujus planus į Kazokiškių sąvartyną turėtų patekti mažiau atliekų rūšių. „Manome, kad gyventojų atžvilgiu tai yra kompromisas. Nuo liepos 1 dienos į sąvartyną nepateks „Vilniaus vandenų“ smėliagaudžių (tai įrenginys smėliui ir panašioms mineralinėms medžiagoms nuo nuotekų atskirti – red.) atliekos“, – sakė O.Markevičius.

Leidimą linkstama atnaujinti

Savo ruožtu VRAAD direktorius Rolandas Masilevičius sakė, kad leidimas naudotis sąvartynu greičiausiai bus pratęstas: „Objektas yra veikiantis, o teismo nutartyje nurodoma, kad turi būti galiojantis leidimas, galiojantis poveikio aplinkai vertinimas, todėl kitoks sprendimas būtų nelogiškas“.

Su R.Masilevičiumi iš dalies sutiko ir Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas. „Jeigu uždarytume sąvartyną, tai kur tada viskas keliautų?“ – retoriškai klausė Seimo narys. Vis dėlto jis sutiko, kad sąvartynas pildosi itin greitai.

„Tačiau kol yra sąvartynas, nesukama galva, kaip spręsti atliekų problemas. Manau, kad dabar tai niekam neįdomu, nes artėja rinkimai. Bet po rinkimų Vilnius turės priimti radikalų sprendimą dėl atliekų tvarkymo“, – sakė J.Šimėnas.

Atliekų deginimas – teismo rankose

Vienas iš sprendimų, ką daryti su atliekomis, galėjo būti atliekų deginimo gamykla. Tačiau praėjusiais metais VRAAD šalia Gariūnų jos statyti neleido. Prieš kiek laiko tokį departamento sprendimą Vilniaus apygardos administraciniam teismui apskundė gamyklą statyti ketinusi bendrovė „Reenergy“. „Laukiame pirmojo teismo posėdžio“, – „15min“ sakė R.Masilevičius.

Savo ruožtu kartu su „Reenergy“ gamyklą statyti besiruošusi Prancūzijos bendrovė „Constructions Industrielles de la Mediterranee“ vis dar svarsto, kaip pasielgti. „Nieko negaliu pasakyti. Procesas yra sustojęs. Artėja rinkimai, niekas nieko nesprendžia. Ir mes kol kas jokių aktyvių veiksmų nesiimame. Negaliu pasakyti, kada ką darysime“, – sakė „Constructions Industrielles de la Mediterranee“ atstovas Kęstutis Gečas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius