Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 30

Atliekų tvarkymo „bėdas“ reikia spręsti prievolėmis, ne raginimais

Vienuoliktus metus Druskininkuose į konferenciją-diskusijų forumą „Atliekų tvarkymas 2014“ (rugsėjo 25–26 dienomis) susirinkę gamintojai, importuotojai, savivaldybių ir valstybinių institucijų atstovai, teisininkai bei atliekų tvarkytojai vieningai sutaria, kad šiuo metu galiojantis atliekų tvarkymo sektoriaus reglamentavimas neduoda norimų rezultatų ir sistemai būtini pokyčiai.
Bet kur išmesti elektros prietaisai ilgai nesuyra ir smarkiai teršia aplinką.
Bet kur išmesti elektros prietaisai ilgai nesuyra ir smarkiai teršia aplinką. / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Atliekų tvarkymo įstatymas priimtas prieš šešiolika metų, tad dabar toks periodas, kad, kaip su paaugliu, reikia aiškintis, kas ir ką turi daryti, kas ir už ką yra atsakingas.

Konferencijos-diskusijų forumo dalyviai aptarė sektoriaus aktualijas, daug diskusijų sukėlė  elektronikos atliekų surinkimo ir perdirbimo klausimai: kas gali tai daryti ir kas sutramdys nelegalius atliekų surinkėjus – Elektronikos platintojų asociacija (EPA)  ar atsakingos teisėsaugos struktūros?

Vartotojams yra visiškai tas pats, atliekos yra tokia sritis, kur nuo seno manoma, kad jos tarsi susitvarko „savaime“ D. Radzevičius

Įdomų požiūrį į atliekų tvarkymo sistemą ir jos problemas pristatė pirmą kartą renginyje dalyvavęs Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius. „Viešasis interesas prasideda tada, kai visi dėl kažko susitaria. Šiandien tokio susitarimo atliekų tvarkymo sektoriuje nėra. Vartotojams yra visiškai tas pats, atliekos yra tokia sritis, kur nuo seno manoma, kad jos tarsi susitvarko „savaime“, – kalbėjo D. Radzevičius.

 

Jis pastebi, kad šiandien atliekų tvarkymas yra sritis, kuria kur kas labiau rūpinasi verslas ir net politikai, nei vartotojai.  Kita vertus, gal ir gerai, nes tai yra viena iš nedaugelio temų, kur politinis ir verslo elitas stengiasi žymiai daugiau nei daugelis masinių produktų vartotojų, t. y. mūsų.

Vienas iš būdų paspartinti procesus – raginimus ir diskusijas pakeisti prievolėmis

Konferencijoje dalyvaujantys gamintojai, importuotojai, perdirbėjai ir atliekų tvarkytojai sutinka, kad šiame sektoriuje dar daug neišspręstų klausimų, tačiau ragina nuo diskusijų ir pasikalbėjimų pereiti prie konkrečių sprendimų. Vienas iš būdų paspartinti procesus – raginimus ir diskusijas pakeisti prievolėmis. Tam būtini valdžios sprendimai. Priešingu atveju dar ne vienus metus diskutuosime apie tas pačias problemas ir nejudėsime į priekį. Pavyzdžių galime pasidairyti kitose valstybėse. Štai Vokietijoje ar Jungtinėje Karalystėje  niekas nemėto neeksploatuojamų automobilių ir taip neteršia gamtos, nes už tai gresia rimti nemalonumai. Kol Lietuvoje neturėsime tokių priemonių, nieko nebus.

Renginio akimirka
Renginio akimirka

Diplomuotas inžinierius Simonas Barsteiga, UAB „CSD INŽINIERIAI“ vadovas, šiuo metu vykstančius procesus atliekų sektoriuje vadina didžiausia nepagarba mokesčių mokėtojų pinigams ir pasigenda visuomenės supratimo bei bendruomeniškumo trūkumo, spaudžiant politikus, kad pastarieji atstovautų visuomenės, o ne verslo interesus.

„Prie didesnio visuomenės supratimo galėtų stipriau prisidėti žiniasklaidos savininkai, skatindami žurnalistus imtis analitinių straipsnių, siekiančių nušviesti visuomenę, kad pastaroji sugebėtų atskirti pelus nuo grūdų ir žinotų ne tik tai, kaip šiuo metu yra, bet ir kaip galėtų būti“, – sako S. Barsteiga.

www.ozonas.lt
www.ozonas.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius