Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 21

Atliekų versle – įtartinos rokiruotės

UAB Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) jau antrą mėnesį dirba be nuolatinio vadovo, o jo paskyrimas vis atidėliojamas. Įmonėje šeimininkauja laikinasis direktorius Osvaldas Markevičius, balandį šiame poste pakeitęs Gintarą Čukauską. Šis įmonei vadovavo nuo 2003 metų, kol neaiškiomis aplinkybėmis buvo atleistas.
Buvęs sąvartyno direktorius G.Čukauskas teigia nežinąs, kodėl buvo atleistas.
Buvęs sąvartyno direktorius G.Čukauskas teigia nežinąs, kodėl buvo atleistas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

G.Čukauskas iš VAATC vadovo pareigų buvo atleistas balandį, „kaip praradęs Vilniaus valdančiosios daugumos pasitikėjimą“. Tikslios atleidimo priežastys bendrovės valdybos nariams nebuvo išsamiau paaiškintos, nors kaip tik jie sostinės valdančiosios daugumos iniciatyva sprendė vadovo keitimo klausimą.

Į VAATC direktoriaus kėdę tuomet laikinai buvo pasodintas prieš kelerius metus „auksinio“ tualeto įrengimu išgarsėjęs buvęs Prezidento kanceliarijos kancleris O.Markevičius.

Mįslingai vykdoma pertvarka netruko apaugti gandais. Vilniaus miesto tarybos narė Jūratė Žeimienė šiuose procesuose įžvelgia įmonių grupės ICOR (buvusi „Rubicon Group“ – red. past.) šešėlį. „Girdėjau kalbų, kad O.Markevičius yra artimas vieno iš „Rubicon“ vadovų draugas“, – tvirtino ji. Anot sostinės politikės, ši bendrovė nori perimti VAATC kontrolę, nes tada visas atliekų verslas Vilniuje atsidurtų jos rankose – pradedant jų surinkimu ir baigiant Kazokiškių sąvartyno kontrole.

Pats O.Markevičius  griežtai paneigė bet kokias savo sąsajas su ICOR, teigdamas, kad jam draugiški ryšiai su šios įmonių grupės vadovais būtų „per didelė garbė“. „Jokių ryšių nėra“, – tikino laikinasis VAATC vadovas.

„Rubicon“ jau dabar administruoja didžiąją dalį Vilniaus miesto daugiabučių, jų bendrovė išveža šiukšles, tad jeigu jie kontroliuos ir sąvartyną, turėsime išties sudėtingą situaciją. Mokėti gyventojams teks labai brangiai, o paslaugų kokybe suabejočiau – juk konkurencijos šiame versle nebeliks“, – piktinosi J.Žeimienė.

Tačiau Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) valdybos pirmininkė, sostinės mero patarėja Aurelija Jakaitienė nelinkusi tikėti kalbomis apie galimus O.Markevičiaus ryšius su ICOR. „Neturiu nė vieno tai patvirtinančio fakto. Pati bendrauju su įvairių partijų atstovais ir tikrai nežinau, kas su kuo susijęs. Gerbiu šiuos verslininkus, bet jeigu iš tiesų bandoma šiukšlių verslą paimti į vienas rankas, tai nėra gerai. Jeigu kyla tokių įtarimų, tuomet tuo susidomėti turėtų Konkurencijos tarnyba. Jeigu aš turėsiu tokius faktus, tai ir pati norėsiu juos paviešinti“, – kalbėjo A.Jakaitienė.

Vyksta tyrimas

VAATC valdybos pirmininkė A.Jakaitienė aiškino, kad atstatydinti G.Čukauską nuspręsta, nes kilo nepasitikėjimo juo klausimas. Buvusio vadovo atleidimas, anot A.Jakaitienės, susijęs su atliekamu tyrimu, tačiau jo detales atskleisti atsisakė. „Kadangi kilo įtarimų, norėjome pašalinti žmogų iš darbo tam laikui, kol vyks tyrimas. Turime įtarimų dėl pirkimų, bet kol neišsiaiškinome, neįsitikinome, nenoriu paleisti „į orą“ žinių, kurios gali nepasitvirtinti“, – atleidimo motyvus trumpai išdėstė valdybos pirmininkė.

Buvęs VAATC direktorius G.Čukauskas situacijos taip pat plačiau nekomentavo. Anot jo, jam tebuvo išreikštas nepasitikėjimas, bet priežastys nepaaiškintos.

„Valdybos sprendime yra įrašyta tik tai, kad išreiškiamas nepasitikėjimas ir esu atleidžiamas iš darbo. Tad daugiau nieko ir negalėčiau komentuoti“, – sakė G.Čukauskas. Apie jokius tyrimus jis teigia negirdėjęs, tačiau jų nesibaiminąs, nes bendrovėje ne kartą vykę patikrinimai ir pažeidimų nebuvo rasta.

„Valdybos posėdžio metu buvo išsakyta Vilniaus miesto pozicija, kad įmonės vadovas prarado pasitikėjimą ir tai yra pakankamas pagrindas jį atleisti iš pareigų“, – tik tiek tikino žinąs buvęs įmonės vadovas.

Kiti miestai nepatenkinti

VAATC valdybą sudaro 14 narių, iš kurių 7 atstovauja Vilniaus miestui, kiti 7 – kitoms Vilniaus apskrities savivaldybėms. Kitų savivaldybių atstovai teigia nesuprantą, kodėl reikėjo keisti gerai dirbusį vadovą ir tai daryti taip slaptai.

„Mes iš pradžių net nebuvome informuoti apie G.Čukausko atleidimą. Paskui sužinojome tik tiek, kad jam buvo pareikštas nepasitikėjimas“, – teigė Elektrėnų savivaldybės atstovas Audrius Balnys.

„Buvęs direktorius neįtiko Vilniui, kitų rajonų atstovai apie jį ir jo darbą buvo geros nuomonės. Aš manau, kad jis tikrai gerai dirbo. Kai paprašėme argumentų, kodėl jį norima atleisti, mums buvo atsakyta, kad jam pareikštas politinis nepasitikėjimas, ir daugiau nieko. Mes priekaištų senajam vadovui neturėjome, naujojo aš nepažįstu“, – kalbėjo Ukmergės  savivaldybės atstovas Juozas Varžgalys.

VAATC stebėtojų tarybos ir Vilniaus miesto tarybos narys Arūnas Štaras taip pat teigia reikalausiąs stebėtojų tarybos posėdžio metu tikslesnių paaiškinimų, kodėl buvo būtina keisti įmonės vadovą. Kalbos apie dabartinio laikinojo direktoriaus ryšius su ICOR pasiekė ir jį, ir kitų miestų atstovus valdyboje, tačiau jie neskuba tos informacijos nei patvirtinti, nei paneigti.

„Kalbų girdėjau visokių, tačiau galima bet ką ir bet kuo apkaltinti. Negaliu šių kalbų nei patvirtinti, nei paneigti, nes neturiu aiškesnių įrodymų – tarkim, jeigu žmogus būtų dirbęs tam tikroje struktūroje ar pastebėtas per daug bendraujantis su tam tikrais žmonėmis. Bet esu girdėjęs kalbų apie O.Markevičiaus ryšius su „Rubicon“ vadovais“, – sakė A.Štaras.

Pats O.Markevičiaus teigė, kad ateidamas į šias pareigas atsinešė ir savo poziciją: visi atliekų tvarkymo darbai turi būti atliekami vadovaujantis sąnaudų ir naudos analize.

„Tarp mano pasiūlymų VAATC valdybai ir stebėtojų tarybai yra ir ES skirtą 146 mln. Lt paramą Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo sričiai panaudoti apskrities biodegraduojančių ir stambiagabaričių atliekų sektoriuose. Manau, kad įsisavinti gautas lėšas reikėtų bendradarbiaujant ne su privačiu kapitalu, o išimtinai su Vilniaus apskrities savivaldybių administracijomis“, – sakė laikinasis direktorius, pabrėždamas, kad Vilniaus apskritis vėluoja įgyvendinti prisiimtus atliekų tvarkymo įsipareigojimus ES.

A.Jakaitienės teigimu, nuolatinis VAATC direktorius turėtų būti patvirtintas liepą. Ji neslėpė, kad O.Markevičiaus kandidatūra taip pat bus svarstoma, tačiau tikino, jog jis nebus vienintelis kandidatas.

VAATC eksploatuoja regioninį komunalinių atliekų sąvartyną Kazokiškėse ir koordinuoja atliekų šalinimo įrenginių tinklo sukūrimą visose Vilniaus apskrities savivaldybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius