Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 16

Atmintinė šauktiniams: nuo kariuomenės išgelbės ne šlapimo nelaikymas, o žemas intelektas

Krašto apsaugos ministerijai (KAM) paskelbus šauktinių sąrašus, viešojoje erdvėje kilo sumišimo banga. Jaunuoliai ėmė svarstyti galimybes išsisukti nuo karinės tarnybos. Tačiau kariuomenės atstovai sako, kad tai padaryti tikrai nebus lengva – šauktinius tikrins įgudę medikai, kurie greit supras, kad ligos – išgalvotos.
Lietuvos kariai pratybose Lenkijoje
Lietuvos kariai / Eil. Viliaus Džiavečkos nuotr.

Kaip 15min.lt sakė Karo medicinos tarnybos Karinės medicinos ekspertizės komisijos pirmininko pavaduotoja kapitonė Adrijana Vinklerytė, didžiosios dalies šauktinių medicininis įvertinimas bus atliktas per vieną dieną.

Anot jos, šauktinius vertins du gydytojai – šeimos, kuris tikrins, ar nėra chirurginės, nervų sistemos, akių patologijos, ausų, nosies, gerklės, vidaus organų, odos ligų, patikrins regėjimą, ir psichiatras.

Kiekvienam šauktiniui bus atliktas bendras kraujo tyrimas, ištiriamas cukraus kiekis kraujyje, daroma kardiograma.

„Kiti tyrimai priklauso nuo to, kokių šauktinis turi nusiskundimų“, – pabrėžė pašnekovė.

Visi šauktiniai privalės atlikti psichologinius testus.

Nuo tarnybos apsaugos žemas intelektas ir širdies ligos

A.Vinklerytės teigimu, seniau šauktiniai nuo kariuomenės dažniausiai būdavo atleidžiami dėl dviejų priežasčių – psichikos ligų ir žemo intelekto arba širdies ir kraujagyslių ligų.

Pašnekovės teigimu, intelektas įvertinamas pagal psichologinį testą.

Pašnekovės teigimu, intelektas įvertinamas pagal psichologinį testą.

„Šiais laikais kariai nėra vien mašinos, atliekančios paprastas užduotis. Dabar užduočių vykdymas reikalauja sąmoningumo ir supratimo, kaip tas užduotis vykdyti, – pabrėžė kariuomenės atstovė. – Psichologinio testo metu įvertinamas ir žinių lygis. Jei žmogus baigęs vidurinę mokyklą, aukštąją, problemų nėra, bet yra daug žmonių, kurie baigę 8-9 klases, specialiąsias mokyklas, jie kartais to testo nepraeina.“

Didelė trumparegystė – kliūtis tarnybai

Prieš kelias dienas žiniasklaida rašė, kad jaunuoliai yra įsitikinę, jog jeigu pasiskųs medikams šlapimo nelaikymu, jie bus atleisti nuo privalomosios tarnybos.

Tačiau, pasak A.Vinklerytės, tai – mitas: „Yra klinikiniai tyrimai, kurie labai akivaizdžiai rodo, ar žmogus serga šlapimo nelaikymu. Jei medicinos kortelėje nėra net užsiminta apie šią diagnozę, kuri paprastai prasideda vaikystėje, ir nesibaigia iki šaukiamojo amžiaus, greičiausiai tai išgalvota“.

Anot kariuomenės atstovės, į kariuomenę nebus imami didelę trumparegystę turintys vaikinai, ji turi būti 6 dioptrijos ir daugiau.

„Taip pat, jei vargina akių ligos, yra įvairių pakitimų, – sakė ji. – Kelią į kariuomenę užkerta visos ligos, lemiančios bent dalinį darbingumo praradimą“.

Štb. srž. Linos Ambroževičiūtės nuotr./Varžybų „Žvalgo takas“ akimirka
Štb. srž. Linos Ambroževičiūtės nuotr./Lietuvos kariai

Tačiau jeigu šauktinis gydytojui pasiskųs psichikos sutrikimais, tai nebūtinai reikš, kad jis simuliuoja.

„Gydytojas psichiatras objektyviai aiškinasi, žiūri testo rezultatus ir atskiria, ar tai suvaidinta, ar iš tiesų ligos požymiai. Net jeigu ligos kortelėje nėra užsimenama apie ligą, gali būti, kad ji pasireiškė staiga“, – sakė pašnekovė.

Į patikrinimą – su maistu ir gėrimais

Šauktiniams teks atlikti du psichologinius testus. Vienas – iš 395, kitas – iš 77 klausimų.

Medicininę patikrą atlikti atvykę šauktiniai su savimi turi turėti asmens dokumentą, siuntimo į komisiją dokumentą, savo nuotrauką, šauktinio liudijimą, asmens sveikatos kortelę arba išrašus apie 5 pastaruosius metus sirgtas ligas. Jei jaunuolis daugiau kaip prieš 5 metus turėjo traumų ar jam buvo atliktos operacijos, reikia turėti dokumentus apie tai.

Ekspertizės rekomenduojama atvykti nevalgius ir negėrus saldžių gėrimų, kad būtų tikslesni laboratorinių tyrimų rezultatai.

Taip pat iš anksto teks pasirūpinti pažyma, kad šauktinis nėra psichikos ligų įskaitoje. Jei šauktiniui per pastaruosius metus buvo atliktas krūtinės ląstos organų rentgenologinis tyrimas, patartina turėti jo aprašymą.  

Jei susilpnėjęs regėjimas, šauktinis turi turėti akinius, o jei nešioja kontaktinius lęšius – prašoma atsinešti konteinerius jiems įsidėti, nes bus tikrinamas regėjimas.

Ekspertizės rekomenduojama atvykti nevalgius ir negėrus saldžių gėrimų, kad būtų tikslesni laboratorinių tyrimų rezultatai.

Taip pat rekomenduojama įsidėti ką nors užkąsti ir atsigerti, nes sveikatos patikrinimas trunka visą dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius