Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 29

Atsisakęs skirti eksministrus ambasadoriais, G.Nausėda svarsto „politinį atšalimą“ įtvirtinti įstatymu

Prezidentas Gitanas Nausėda svarsto siūlyti įstatymų projektus, kurie buvusiems politikams apribotų galimybę kurį laiką eiti tam tikras pareigas viešajame sektoriuje. Apie tokią galimybę jis ėmė galvoti atsisakęs ambasadoriais skirti eksministrus Liną Linkevičių ir Raimundą Karoblį.

Prezidentas praėjusį penktadienį pareiškė šiuo metu nematantis galimybės L.Linkevičių ir R.Karoblį skirti ambasadoriais Vašingtone ir Briuselyje, nes jiems reikalingas „atšalimo laikotarpis“.

Anot G.Nausėdos, pauzė po politinių pareigų yra reikalinga, siekiant diplomatinės tarnybos depolitizavimo.

Prezidentas labai aiškiai brėžia savo požiūrio liniją.

Buvę ministrai sausį grįžo į Užsienio reikalų ministeriją ir dirbs ambasadoriais ypatingiems pavedimams Europos Sąjungos departamente.

Prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė detaliau paaiškino šalies vadovo poziciją 15min aktualijų laidoje.

„Prezidentas labai aiškiai brėžia savo požiūrio liniją, kuri yra, žinoma, politinė, kol kas ne teisinė, kad politikai ar buvę politikai prieš eidami į karjeros valstybės tarnautojų pareigas turėtų padaryti tam tikrus pasirinkimus. Nereikėtų reikalauti, kad buvus ministru iš karto būtų galima gauti kitą poziciją, kuri yra atstovavimo visai valstybei pozicija“, – sakė patarėja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė

Pasak jos, prezidentas šiuo metu svarsto, ar siūlyti tokias taisykles numatyti įstatymuose.

„Tai yra svarstymo stadijoje“, – tvirtino A.Skaisgirytė.

Taip ji kalbėjo ir komentuodama prezidento atsisakymą leisti į teisėjo pareigas grįžti buvusiam vidaus reikalų ministrui Eimučiui Misiūnui.

Konkrečių pareigų, į kurias grįžti buvusiems politikams būtų apribojimų, A. Skaisgirytė nedetalizavo.

Atšalimas – kelerius metus?

Pasak A.Skaisgirytės, ministru dirbęs žmogus nebūtinai bus geras ambasadorius. Anot jos, gera savybė diplomatinės atstovybės vadovui yra apolitiškumas.

„Ambasadorius, būdamas diplomatas, yra statutinis valstybės tarnautojas. Jis turi vykdyti ir prezidento, ir Vyriausybės parėdymus“, – tvirtino G.Nausėdos patarėja.

Anot jos, paskyrus R.Karoblį ir L.Linkevičių ambasadoriais susidarytų situacija, kad atėję iš „valstiečių“ vadovaujamos Vyriausybės jie jau turėtų vykdyti konservatorių vadovaujamo kabineto nurodymus: „Yra tame tam tikro sunkumo.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius

A.Skaisgirytė sakė, kad politinio atšalimo laikotarpis buvusiems ministrams galėtų tęstis keletą metų.

Ji taip pat atmetė kritiką, jog tokiu sprendimu prezidentas susidoroja su neįtikusiais eksministrais.

„Kol abu ministrai ėjo ministro pareigas, prezidentas jiems neturėjo jokių priekaištų kaip ministrams. Tikrai nereikėtų kurti sąmokslo teorijos lygioje vietoje, nes šito nėra“, – teigė patarėja.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raimundas Karoblis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raimundas Karoblis

„Ambasadoriais prezidentas gali skirti žmones, kuriais jis labai pasitiki, kurie yra profesionalūs. Tokių žmonių yra daugiau nei buvę ministrai“, – pridūrė ji.

Plačiau apie naują prezidento standartą buvusiems politikams, ambasadorių Vašingtone ir Briuselyje skyrimo peripetijas ir tai, kaip situaciją su eksministrais vertina viešųjų ir privačių interesų derinimo ekspertas Gediminas Sakalauskas, galite pasižiūrėti laidoje žemiau.

VIDEO: G.Nausėdos patarėja ragina neieškoti sąmokslo teorijų dėl ambasadorių: politiškai angažuoti eksministrai nebūtų geriausi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius