Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 21

Atsistatydinęs Vilniaus arkivyskupas Audrys Juozas Bačkis atsisveikino su tikinčiaisiais sostinės Arkikatedroje

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis Vilniaus arkikatedroje laikė paskutines savo kaip Vilniaus arkivyskupo mišias. Nuo balandžio 23-osios šias pareigas perims popiežiaus Pranciškaus arkivyskupu paskirtas Gintaras Grušas.
Audrys Juozas Bačkis aukojo mišias Vilniaus arkikatedroje.
Audrys Juozas Bačkis aukojo mišias Vilniaus arkikatedroje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į kardinolo aukotas mišias Vilniaus arkikatedroje susirinko daugybė žmonių, panorusių bendra malda atsisveikinti su Vilniaus arkivyskupo pareigų nebeisiančiu A.J.Bačkiu. Savo pamoksle kardinolas dėkojo visiems, su kuriais teko būti ir kartu dirbti – kunigams ir vienuoliams, choristams ir vargonininkams, zakristijonams ir valytojoms. O labiausiai visiems tiems, kurie dalyvavo bendroje maldoje ir padėjo savo darbais.

„Man nereikėjo dėl savo pašaukimo rizikuoti gyvybe, kaip mano pirmtakams Mečislovui Reiniui ir Julijonui Steponavičiui. Tačiau man su jumis ir visa Lietuva teko gyventi nelengvais atkūrimo laikais, po dešimtmečių ateizmo buldozerių niokojimo Bažnyčios dirvonai užžėlę veidmainystės, baimės, nepasitikėjimo piktžolėmis“, – kalbėjo kardinolas.

Vilniaus arkivyskupo pareigas paliekantis A.J.Bačkis atsiprašė visų tų, kuriuos įskaudino, sakydamas, kad taip galėjęs pasielgti tik dėl savo silpnumo ir godumo, tačiau norįs tikėti sulauksiąs atleidimo, kaip Dievas atleidžia.

Jis prisiminė ir neseniai mirusį vyskupą Juozą Tunaitį, kurio bičiulystė ir pagalba, anot A.J.Bačkio, neįkainojama. Taip pat kardinolas linkėjo Dievo palaimos ir naujajam Vilniaus arkivyskupui G.Grušui, kuris šias pareigas pradės eiti jau antradienį.

A.J.Bačkis pažadėjo ir toliau likti su tikinčiaisiais bendroje maldoje, nors ir nebeeis Vilniaus arkivyskupo pareigų. Po Šv.Mišių katedroje išsirikiavo ilga eilė norinčiųjų padėkoti kardinolui už tarnystę. Pirmieji žodį tarė Vilniaus arkikatedros bendruomenės atstovai.

Popiežius Jonas Paulius II A.J.Bačkį Vilniaus arkivyskupu paskyrė 1992 metais.

A.J.Bačkis dalyvavo konklavoje, po kurios paaiškėjo, kad naujuoju popiežiumi buvo išrinktas kardinolas iš Argentinos Jorge Mario Bergoglio.

Popiežius Pranciškus balandžio 5 dieną priėmė kardinolo A.J.Bačkio atsistatydinimą, kuris buvo įteiktas pagal kanonų teisės nuostatus, kai kardinolui sukako 75-eri – prieš metus. Vilniaus arkivyskupu metropolitu paskirtas vyskupas G.Grušas, iki šiol vadovavęs Lietuvos vyskupų konferencijai ir ėjęs Lietuvos kariuomenės ordinaro pareigas.

Kiek anksčiau buvo skelbta, kad kardinolas A.J.Bačkis Vilniaus nepaliks – jis ketina kraustytis gyventi į Nukryžiuotojo Kristaus seserų vienuolyną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius