Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 18

Atsižvelgdama į didėjančius klientų poreikius, RST išperka sodininkų bendrijų elektros tinklus

Per penkerius metus AB Rytų skirstomieji (RST) išpirko 142 sodininkų bendrijų grupių elektros tinklus už daugiau kaip 3 mln. litų. Elektros tinklų pardavimą lemia didėjantys sodininkų bendrijų narių poreikiai, kurių nebetenkina nuosavų tinklų techninė būklė bei esamos atsiskaitymo už elektros tiekimo paslaugas galimybės.
Elektra
Elektra / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šiuo metu savo paraiškas dėl elektros tinklų pardavimo RST bendrovei yra pateikę apie 120 sodininkų bendrijų, esančių rytinėje Lietuvos dalyje.

RST Elektros tinklo direktoriaus Virgilijaus Žukausko teigimu, per pastarąjį dešimtmetį daugeliui kolektyvinių sodų tapus gyvenamaisiais kvartalais, pakito ir jų savininkų poreikiai. „Vis daugiau sodininkų bendrijų narių pageidauja padidinti elektros energijos galingumą, už suvartotą elektrą nori atsiskaityti individualiai. Tam, kad vidinius sodininkų bendrijų elektros tinklus galėtume pertvarkyti ir pritaikyti pagal dabartinius klientų poreikius, pirmiausia turime juos išpirkti“, - sako V. Žukauskas. Pasak jo, kasmet RST vidutiniškai išperka apie 30 sodininkų bendrijų grupių elektros tinklų.

Vilniaus rajono sodininkų bendrijos „Vakaras“ valdybos nario Kastyčio Lazaičio teigimu, perdavus elektros tinklus RST, bendrijos administracijai nebereikia rūpintis jų priežiūra, elektros energijos apskaita ir bendrijos narių mokesčių surinkimu. Elektros energijos galios padidinimo, sunaudotos energijos apskaitos ir kiti klausimai sprendžiami pagal kiekvieno žemės sklypo savininko poreikius bei galimybes, tiesiogiai bendraujant su RST.

Pasak V. Žukausko, greitas ir sklandus tinklų išpirkimo procesas priklauso ne tik nuo abiejų pusių geranoriškumo. „Tinklų išpirkimas neįmanomas be jų inventorizacijos bei techninės būklės įvertinimo, esamų defektų pašalinimo, reikalingos dokumentacijos surinkimo, juridinių klausimų su bendrijos nariais suderinimo“, - sako V. Žukauskas. Pasak jo, greičiausiai išperkami tie sodininkų bendrijų elektros tinklai, kurie buvo įrengti pagal patvirtintus projektus bei saugumo reikalavimus ir yra tvarkingai eksploatuojami.

RST elektros tinklo direktoriaus teigimu, papildomų pajamų iš nupirktų sodininkų bendrijų elektros tinklų RST neturi. Be to, prisiimdama atsakomybę už tinklų eksploatavimą, RST turi skirti ir dalį investicijų jų priežiūrai bei renovacijai. Tačiau turėdama savo žinioje sodininkų bendrijų elektros tinklus, RST gali racionaliau panaudoti elektros energijos įrenginius ne tik bendrijų, bet ir aplinkinių vartotojų poreikiams patenkinti. Tokiu būdu optimizuojama elektros įrenginių eksploatacija.

RST išpirktų iš sodininkų bendrijų elektros tinklų eksploatacijos ir apsaugos reikalavimai iš esmės nesikeičia. Tačiau V. Žukauskas pastebi, jog dalis sodininkų bendrijų elektros oro linijų atramų, požeminių kabelių bei elektros įrenginių yra įrengti privačiuose žemės sklypuose. Atsižvelgiant į tai, RST siekia iš anksto suderinti su sodininkų bendrijų žemės sklypų savininkais visus klausimus, susijusius su perimamų elektros įrenginių dislokacija ir būtinais jų saugumo reikalavimais.

Pasak RST Elektros tinklo direktoriaus teigimu, kai kurių sodininkų bendrijų elektros tinklų būklė yra nepatenkinama. Taip yra todėl, kad ne visos bendrijos pajėgios skirti pakankamai lėšų savo tinklų priežiūrai bei modernizavimui. „Esant tokiai situacijai, sodininkų bendrijoms rekomenduojame ieškoti finansinės paramos iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų arba savo lėšomis pašalinti tinklo defektus“, - sako V. Žukauskas. Jo teigimu, RST perėmus itin prastos būklės vidinius sodininkų bendrijų elektros tinklus, jų modernizavimui skiriamų investicijų našta gultų ant visų elektros energijos vartotojų pečių.

Atsižvelgdama į esamą situaciją bei klientų interesus, RST aktyviai dalyvauja LR Energetikos ministerijos suburtos darbo grupės veikloje, sprendžiant sodininkų bendrijų elektros tinklų išpirkimo klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius