Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 05

Audra nusiaubė Rasų kapines: medis pridarė nuostolių už daugiau nei 100 tūkst. eurų

Stiprus vėjas pridarė nuostolių Vilniaus Rasų kapinėse. Skaičiuojama, kad nuvirtęs medis apgadino 20 antkapių, o nuostoliai siekia daugiau nei 100 tūkst. eurų. Visuomeninė organizacija, besirūpinanti šiomis kapinėmis, piktinasi, kad apie pavojų buvo įspėjusi jau prieš penkmetį. Tačiau savivaldybės vadovai tikina, kad apgadinta tik 10 paminklų, o pats medis esą matęs net Juzefą Pilsudskį.
Išlūžę medžiai Rasų kapinėse
Išlūžę medžiai Rasų kapinėse / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Apie gamtos stichijos padarytą žalą feisbuke pranešė Visuomeninė Rasų kapinių draugija.

Tvirtina įspėję apie grėsmę

„2022 m. spalio 3 ir 4 dienomis per Vilnių praūžusi audra padarė didelių nuostolių istorinėms Senųjų Rasų kapinėms. Senas viduje pūvantis medis nuvirto netoli Teklos Klimaševskos (1901-1964) antkapio – Visuomeninės Rasų kapinių draugijos įkūrėjos ir garbės pirmininkės, „Šventojo Kristoforo“ apdovanojimo laureatės, Alicijos Marijos Klimaševskos mamos kapo.

Pirminiais duomenimis 7K kvartale apgadinta apie 20 antkapių, nuostoliai siekia virš 100 tūkst. eurų“, – teigiama draugijos žinutėje.

Draugija sako, kad jau nuo 2017 m. įspėja Vilniaus miesto savivaldybę apie ekstremalią situaciją šiose ir kitose miesto senosiose kapinėse.

„Kaip matote, veltui. Kyla klausimas: ar tai yra valdančiųjų (ypač Laisvės partijos ir Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos) pasityčiojimas, kvailumas ar didelis abejingumas kultūros paminklui?

Visuomenininkų nuomone, Rasų kapinėse turėtų būti pašalinta 70 proc. supuvusių medžių. Nežinia, kaip arboristas vertina medžių būklę istoriniame nekropolyje, kai Rasos kasmet patiria didžiulius nuostolius. Apmaudu, labai apmaudu...“, – rašė Visuomeninės Rasų kapinių draugijos atstovai.

Visuomeninės Rasų kapinių draugijos nuotr./Visuomeninės Rasų kapinių draugijos užfiksuotas vaizdas Rasų kapinėse
Visuomeninės Rasų kapinių draugijos nuotr./Visuomeninės Rasų kapinių draugijos užfiksuotas vaizdas Rasų kapinėse

Sudarys komisiją

Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina, kad situacija žinoma. Antra diena kapinėse dirbama, šalinamos medžių šakos, pjaustomas kamienas.

Iš pažiūros atrodo, kad medis iš vidaus jau papuvęs, bet Vilniaus savivaldybė tvirtina kitaip: „Nulūžęs medis buvo senas, tačiau sveikas ir dėl to iki šiol nebuvo šalinamas. Tenka apgailestauti, kad dėl itin prastų oro sąlygų jis nulūžo ir apgadino paminklus.

Dar šiandien medis bus sutvarkytas, po to savivaldybės sudaryta komisija apžiūrės paminklus, atliks kiekvieno paminklo fotofiksaciją. Informaciją bus pateikta Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritoriniam skyriui, kuris įvertins padarytą žalą ir sudarys reikalingų darbų sąmatą. Tuomet Vilniaus savivaldybė skelbs viešąjį pirkimą paminklų tvarkybos darbams.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Išlūžę medžiai Rasų kapinėse
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Išlūžę medžiai Rasų kapinėse

Apie pavojus pranešė ne kartą

Tačiau jau minėta draugija apgailestauja, kad situacija kartojasi, o išvadų nedaroma. Draugijos atstovai ne kartą kreipėsi, tarkim, dėl dviejų didelių tujų, augančių prie Izabelos ir Aurelijos Mikošių antkapinių paminklų, ir trijų medžių, augančių šalia Kazimiero, Marijos ir Michalo Sorokų antkapinio paminklo, tačiau su atsakymais savivaldybė neskubėjo.

Buvę ir tokių atvejų, kai pranešta apie pavojų keliantį medį, jis nebuvo pašalintas ir pridarė nuostolių.

„Esame labai susirūpinę dėl Vilniaus miesto savivaldybės pasyvumo ir nenoro spręsti iškilusias problemas, susijusias su medžių priežiūra istorinėse Rasų ir Bernardinų kapinėse. Pastarojo pusmečio įvykiai leido dar kartą įsitikinti, kad valstybinei institucijai kultūros paveldo objektai po atviru dangumi nerūpi.

2021.06.25 Senųjų Rasų kapinių žemutinėje dalyje pastebėta ant paminklų nukritusi stambi medžio šaka ir nuvirtęs didelis medis.

Sugadinta nemažai antkapių, tarp kurių yra vertingas Helenos Romanovskos (1862-1932) paminklas, restauruotas 2020 m. konservatoriaus Kęstučio Norkūno dėka. Darbų kaina – 8200 eurų. Puikiai atliktas specialisto darbas virto griuvėsiais“, – 2021 metų birželį asociacijos „Visuomeninė Rasų kapinių draugija“ vardu rašė jos pirmininkas Darijušas Žibortas Vilniaus merui, keliems savivaldybės skyriams, Kultūros paveldo departamentui.

Esame labai susirūpinę dėl Vilniaus miesto savivaldybės pasyvumo ir nenoro spręsti iškilusias problemas, susijusias su medžių priežiūra istorinėse Rasų ir Bernardinų kapinėse.

Tame pačiame rašte raginama ne tik įvertinti žalą ir nustatyti, kas ir kada sumokės už restauravimą, bet ir „įvertinti medžių būklę / naudą / taksacijos reikalingumą istorinėse kapinėse“.

Prisimintas Pilsudskis

Vis dėlto šios savaitės tarybos posėdyje klausimą dėl medžių tvarkymo senosiose kapinėse iškėlusi tarybos narė Renata Cytacka sulaukė mero atsakymo, kad jis niekada nėra žadėjęs išpjauti nė vieno medžio.

„Aš tikrai skambiai nekartoju, kad bus nukirsta, aš kaip tik skambiai kartoju, kad reikia nekirsti. Čia man atrodo, kad mūsų požiūriai labai išsiskiria, fundamentaliai, man atrodo, kad jeigu mes iškristume visus medžius, kurie kelia kažkam abejonių, visos kapinės būtų plikos, negražios, ir mes tuomet diskutuotume apie tai, kodėl jos tokios pasidarė ir kaip čia taip atsitiko“, – kalbėjo meras.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Išlūžę medžiai Rasų kapinėse
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Išlūžę medžiai Rasų kapinėse

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Danuta Narbut, mero paprašyta išsamiau pakomentuoti dėl situacijos Rasų kapinėse, pradėjo savo kalbą nuo J.Pilsudskio: „Empatiškai pasakysiu, kad tas medis, kuris nugriuvo neseniai ir apgadino, kaip jau nustatėme, 10 paminklų, yra matęs Pilsudskį. Ar jį reikia šalinti, ar ne, nežinau.

2014 ir 2017 metais Lietuvos ir Lenkijos komisija nustatė, kad ne visus medžius reikia šalinti, kadangi tai turės įtakos landšaftui. Šiai dienai sugadinta, kaip minėjau, 10 paminklų, mes tikrai penktadienį turėsime komisiją su Paveldu ir nustatysime, kaip greitai galime atstatyti paminklus.“

Empatiškai pasakysiu, kad tas medis, kuris nugriuvo neseniai ir apgadino, kaip jau nustatėme, 10 paminklų, yra matęs Pilsudskį. Ar jį reikia šalinti, ar ne, nežinau.

D.Narbut teigimu, šitas medis nebus tarp tų, kurie dėl savo nusidėvėjimo turėjo būti pašalinti. Jis turėjo būti tik apgenėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius