-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 11 04

Audronius Ažubalis apie balsavimą dėl Palestinos: „Nemanau, kad dauguma visais atvejais teisi“

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, komentuodamas Lietuvos balsavimą prieš Palestinos priėmimą į Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją (UNESCO), teigia nemanantis, dauguma visada teisi.
Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis
Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuva šio balsavimo metu buvo tarp mažumos – prieš Palestinos narystę be jos balsavo dar 13 šalių, o už tai buvo 107 valstybės, 52 susilaikė.

„Nemanau, kad dauguma visais atvejais būna teisi. Šiuo atveju, mano giliu įsitikinimu, padarytas ėjimas iš, sakyčiau, tarnybinio įėjimo, ne per centrinį frontoną, nepadėjo niekam Artimuosiuose Rytuose“, – per spaudos konferenciją Užsienio reikalų ministerijoje penktadienį pareiškė A.Ažubalis.

Jis pakartojo, kad pasisakydama prieš Palestinos narystę šioje organizacijoje, Lietuva siekė išsaugoti derybų procesą, tačiau to pasiekti esą nepavyko, nes išsiskyrė Europos Sąjungos (ES) šalių pozicijos. Po ES šalių 11 balsavo už ir susilaikė, o penkios buvo prieš.

„Rėmėmės paprastais motyvais – nenorėdami sutrukdyti deryboms, kvarteto deryboms, nenorėdami sutrukdyti procesui Jungtinėse Tautose, kuris dabar vyksta Saugumo Taryboje, ir, deja, mums nepavyko, nes nepavyko pasiekti vieningos ES pozicijos, ir iš karto, dar prieš pradedant diskusiją, 10 valstybių pasakė, kad balsuos už priėmimą“, – kalbėjo A.Ažubalis.

„Tai reiškia, ką mes dabar matome – susipriešinimas tarp valstybių, derybų nėra, yra tik konfliktas. Ar mums reikia to konflikto, ar Palestinai reikia to konflikto ar Izraeliui – abejoju“, – teigė jis.

Pasak ministro, bendros valstybių pozicijos „nuoširdžiai siekė“ ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton: „Bet kaip tu gali siekti pozicijos, kai dar prieš pradedant bendrą diskusiją, 10 valstybių ES pasakė „mums nereikia, mes už?“.

Paklaustas, kodėl Lietuva pasirinko ne susilaikymą, o balsavimą prieš Palestinos narystę, A.Ažubalis teigė, jog Lietuvos pozicija buvo būti aktyviai.

„Šiuo atveju, pagal UNESCO statutą, jeigu tu susilaikai, tu esi „non voting“ – nebalsuojantis. Tai reiškia, tie žmonės sąmoningai nusišalino nuo balsavimo, sąmoningai nepareiškė savo pozicijos. Ar tai gerai, kada vyksta konfliktai Artimuosiuose Rytuose, aš nežinau. Lietuvos pozicija buvo būti aktyviai“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Pirmadienį daugumos balsais Palestina buvo priimta į UNESCO. Jos priėmimui pritarė dauguma pasaulio šalių, bet prieštaravo JAV ir Izraelis.

Po Palestinos priėmimo šios dvi valstybės skelbia nutrauksiančios UNESCO finansavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius