-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 02 18

Audronius Ažubalis teigia Vašingtone išgirdęs aiškią JAV paramą atominės jėgainės projektui

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigia gavęs aiškų Jungtinių Amerikos Valstijų signalą, kad Vašingtonas remia naujos atominės elektrinės Lietuvoje statybų projektą.
Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis
Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tai yra pirmas toks aiškus, tiesus JAV pareiškimas nuo tada, kai pradėjome plėtoti šį projektą“, – BNS penktadienį telefonu sakė per Frankfurtą iš vizito JAV grįžtantis A.Ažubalis, kuris JAV susitiko su valstybės sekretore Hillary Clinton ir jos pavaduotoju Jamesu Steinbergu.

„Išsamioje diskusijoje valstybės sekretorės pavaduotojas J.Steinbergas pabrėžė tvirtą JAV paramą (...) Lietuvos pastangoms plėtoti energetinį saugumą, įskaitant Baltijos regiono atominės elektrinės vystymą“, – ketvirtadienį Vašingtone spaudos konferencijoje sakė JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Markas Toneris.

Pasak A.Ažubalio, šis JAV pareiškimas yra „labai rimtas signalas“ tiek potencialiems investuotojams, tiek galvojantiems „kažkokiais būdais stabdyti ar lėtinti šio keturių valstybių projekto įgyvendinimą“.

„Valstybės departamentas išsako JAV administracijos poziciją. Tą poziciją labai aiškiai perskaito ir supranta visos suinteresuotos pusės, net ir tos, kurios nelabai suinteresuotos šio projekto įgyvendinimu. Pirmiausiai, kaip ir visada, politinis apsisprendimo klausimas, o toliau yra specialistų, ekspertų konsultantų reikalas“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Jis sakė, kad šiuo metu vyksta tiesioginiai pokalbiai su investuotojais, tačiau nekomentavo, ar tarp jų yra JAV kompanijų.

Paklaustas, kaip vertina nuomones, kad atominės elektrinės projektas sustojo, jis atsakė: „Nežinau, kas kalba apie pauzę, matyt, tie, kurie iš tikrųjų nori amžinos pauzės.“

Lietuva tikisi šiemet rasti strateginį investuotoją į naują jėgainę, kurią Lietuva statytų su Latvija, Estija ir Lenkija. Pernai skelbtas konkursas žlugo, dabar investuotojo ieškoma tiesioginėmis derybomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius