Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 12 /12:47

Auga lietuvių nerimas dėl nelegalios migracijos

Lietuviai vis labiau nerimauja dėl nelegalios migracijos grėsmių saugumui, rodo penktadienį paskelbta apklausa. Tyrimo metu paprašyti įvardyti tris svarbiausias viešojo saugumo problemas, nelegalią migraciją pasirinko 19 proc. respondentų – penkiskart daugiau nei metais anksčiau, kai šią grėsmę įžvelgė 4 proc. apklaustųjų.
Migrantai Vokietijoje
Migrantai Vokietijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes turime problemą, kurią visi matome akivaizdžiai, ji yra kažkur toli, bet ji yra nušviečiama pakankamai aktyviai“, – žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, pristatydamas pernai rudenį atlikto plataus masto tyrimo rezultatus.

Ministro nuomone, migracijos problemą politikai aktyviau kelia ir dėl artėjančių Seimo rinkimų.

Daugiausiai gyventojų svarbiausiomis viešojo saugumo problemomis įvardijo smurtinius nusikaltimus ir korupciją. Smurtinius nusikaltimus įvardijo 39 proc. respondentų, korupciją – 37 proc. apklaustųjų, eismo saugumą – 34 proc. žmonių, su narkotikais susijusius nusikaltimus – 28 proc. respondentų.

67 proc. respondentų mano, kad jų gyvenamojoje vietovėje rizika tapti nusikaltimo auka yra maža.

73 proc. apklaustųjų nurodė, kad Lietuvoje jaučiasi saugūs. 67 proc. respondentų mano, kad jų gyvenamojoje vietovėje rizika tapti nusikaltimo auka yra maža.

Tarp priežasčių, kodėl jaučiasi nesaugiai, gyventojai daugiausiai įvardijo kriminogeninę situaciją, didelį nusikalstamumą, didelį įvairių nelaimių skaičių.

Rečiau buvo minimos konkretesnės priežastys – nesaugi gyvenamoji aplinka, neapšviestos gatvės, neužtikrintas saugumas viešose erdvėse, asocialūs asmenys, girtavimas viešose vietose

Apklausos duomenimis, apie trečdalis gyventojų per pastaruosius metus nepadarė nieko, kad apsaugotų save, savo artimuosius bei savo turtą. Dešimtadalis gyventojų tikrai sutiktų dalyvauti veikloje, rūpinantis savo gyvenamosios vietos saugumu.

„Čia tenka konstatuoti ne vien saugumo klausimą, bet ir klausimą apie regionų plėtrą, socialinės atskirties mažinimą, tame tarpe ir saugumą. Visuomenėje šiandien yra labai gaji pozicija, kad kažkas už mane turi padaryti. O kas tas kažkas? Valdžia. O kokia valdžia? Bloga valdžia, bet ji vis tiek turi padaryti“, – sakė S.Skvernelis.

„Šiuo atveju aš manau, kad valdžia turi netrukdyti pirmiausia žmonėms skatinti iniciatyvas, tame tarpe ir saugumo klausimais“, – pridūrė jis.

Iš visų tirtų institucijų gyventojai ir toliau geriausiai vertino Valstybės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (VPGT) darbą – 87 proc. apklaustųjų teigiamai vertina šią instituciją.

„Gaisrininkai yra kilni misija gelbėti žmogų, vienareikšmiškai ir nepaisant kai kurių diskusinių įvykių, tie gelbėjimo darbai tikrai yra atliekami pakankamai profesionaliai“, – kalbėjo ministras.

Policiją teigiamai vertino 71 proc. žmonių, Viešojo saugumo tarnybą – 62 proc., Valstybės sienos apsaugos tarnybą ir Vadovybės apsaugos departamentą – 61 proc., Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą – 54 procentai.

Ministerijos ir policijos užsakymu reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Spinter tyrimai“ atliko 2015 metų rugpjūčio 20 – spalio 28 dienomis. Individualių interviu būdu visose Lietuvos savivaldybėse apklaustas 3011 respondentas nuo 15 iki 75 metų amžiaus. Tyrimo rezultatų statistinė paklaida neviršija 1,8 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius