Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 03

Aukcione bus parduota 160 krašto apsaugos sistemos tarnybinių butų

Apie 160 krašto apsaugos sistemai priklausančių tarnybinių butų papildomai įtraukti į Lietuvos Vyriausybės nutarimu patvirtintą Atnaujinamo valstybės nekilnojamojo turto sąrašą. Butai – dauguma kurių yra Vilniuje – 82 ir Kaune – 50 – bus perduoti Valstybinei įmonei Turto bankui, juos planuojama parduoti aukciono būdu.
Interjeras
Butas. Asociatyvi nuotr. / Fotolia nuotr.

Iš šių VĮ Turto bankui perduodamų butų 49 šiuo metu yra apgyvendinti nuomininkų, kurie nebetarnauja ir nebedirba krašto apsaugos sistemoje. Panorėję, šie asmenys VĮ Turto bankui perduodamus butus galės išsipirkti aukcione bendra tvarka.

Lėšas, gautas pardavus butus, kariuomenė investuos į tiesiogiai su gynybiniais pajėgumais susijusią infrastruktūrą.

Sprendimas laipsniškai atsisakyti tarnybinių butų priimtas prieš septynerius metus, siekiant išspręsti neefektyviai naudojamo tarnybinių butų fondo problemą.

Dauguma krašto apsaugos sistemos valdomų tarnybinių butų nepatenkina karių ir jų šeimų poreikių dėl vietos, dydžio ir gyvenimo sąlygų.

Priimant sprendimą atsižvelgta į tai, kad dauguma krašto apsaugos sistemos valdomų tarnybinių butų nepatenkina karių ir jų šeimų poreikių dėl vietos, dydžio ir gyvenimo sąlygų. Be to, siekiant išlaikyti tinkamos būklės tarnybinius butus, krašto apsaugos sistema turėtų periodiškai skirti lėšų jų atnaujinimui, tačiau dėl ribotų išteklių to užtikrinti negali.

Racionalų valstybės nuosavybės teise priklausančio turto naudojimą apsunkina ir asmenys, kurie nebetarnauja ir nebedirba krašto apsaugos sistemoje, tačiau tebegyvena šiuose butuose nepaisydami raginimų išsikelti.

Atsisakydama tarnybinių butų, krašto apsaugos sistema tuo pačiu peržiūri butpinigių mokėjimo sistemą, priartindama butpinigių dydį prie realių būsto nuomos ir išlaikymo išlaidų, priklausančioms nuo būsto nuomos rinkos kainų įvairiose vietovėse, ir įvertinus šeimos sudėtį.

Krašto apsaugos sistemai liks vienas butas Vilniuje

Esant dabartinei sistemai, butpinigių dydžiai nustatomi tik atsižvelgiant į karinį laipsnį ir šeimyninę padėtį, butpinigių dydžiai nėra diferencijuojami pagal būsto nuomos kainas vietovėse.

Be pardavimui skirtų butų, krašto apsaugos sistemai taip pat tebepriklauso šeši butai, kuriuose gyvena asmenys, atitinkantys socialiniam būstui gauti nustatytus reikalavimus.

Kasmet daugiau kaip 900 profesinės karo tarnybos karių perkeliami į kitą tarnybos vietą.

Įrašius į Atnaujinamo turto fondą 160 butų, krašto apsaugos sistemai liks vienas butas Vilniuje, daugiausiai skirtas iš užsienio atvykstantiems patarėjams laikinai apgyvendinti, taip pat bendrabutis Rukloje laikinam karių apgyvendinimui pratybų metu.

Be pardavimui skirtų butų, krašto apsaugos sistemai taip pat tebepriklauso šeši butai, kuriuose gyvena asmenys, atitinkantys socialiniam būstui gauti nustatytus reikalavimus. Šių asmenų apgyvendinti butai įstatymų nustatyta tvarka perduodami savivaldybėms kaip socialinis būstas tuo pačiu sudarant socialiai remtiniems asmenims galimybę šiuos butus nuomotis iš savivaldybių.

Dar dešimtyje butų gyvena asmenys, kurie negali būti iškeldinti iš tarnybinių butų nesuteikus jiems kitos gyvenamosios patalpos. Daugiausia tai asmenys, tapę invalidais ir kt. 2015 metais įsigaliojus įstatymui, reglamentuojančiam paramos būstui įsigyti sąlygas, šių asmenų apgyvendintus butus taip pat planuojama perduoti savivaldybėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius