Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 27

Aukščiausiasis Teismas nepriėmė nagrinėti VMI skundo Darbo partijos byloje

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjų atrankos kolegija nepriėmė nagrinėti Valstybinės mokesčių inspekcijos kasacinio skundo Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje. Tai trečiadienį BNS sakė LAT atstovė spaudai Živilė Jokimaitė-Dolgich.
Temidė
Temidė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Mokesčių inspekcija šioje byloje buvo civilinis ieškovas ir prašė pakeisti Apeliacinio teismo nuosprendžio dalį dėl civilinio ieškinio ir valstybės naudai iš partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho priteisti 66 tūkst. 759 eurus. Be to, iš V. Uspaskicho, Seimo nario Vytauti Gapšio ir buvusios finansininkės Marinos Liutkevičienės solidariai priteisti 107 tūkst. 342 eurus padarytai turtinei žalai atlyginti.

LAT paaiškino, kad kasacinės instancijos teismas priimtus nuosprendžius ir nutartis, dėl kurių paduotas skundas, patikrina teisės taikymo aspektu – ar tinkamai pritaikytas baudžiamasis įstatymas, ar nepadaryta esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų. Iš naujo įrodymų netiria bei faktinių bylos aplinkybių nenustatinėja.

„Šiuo atveju civilinis ieškovas prašo pakeisti apeliacinės instancijos teismo nuosprendžio dalį dėl jo civilinio ieškinio palikimo nenagrinėtu ir šį ieškinį tenkinti iš dalies, t. y. prašo kasacinės instancijos teisme įvertinti įrodymus dėl civilinio ieškinio pagrįstumo bei dydžio ir priimti civiliniam ieškovui palankų procesinį sprendimą“,– rašoma teismo nutartyje.

Taip pat pažymima, kad kasacinis teismas negali tenkinti civilinio ieškinio pats jį išnagrinėdamas, jeigu apeliacinės instancijos teismas paliko civilinį ieškinį nenagrinėtą. Palikus civilinį ieškinį nenagrinėtą, civilinis ieškovas turi teisę pareikšti ieškinį civilinio proceso tvarka.

Nuosprendį Darbo partijos byloje yra apskundusi Darbo partija ir kitas civilinis ieškovas - Valstybinio socialinio fondo valdyba.

Darbo partijos kasacinis skundas gautas pirmadienį, o „Sodros“ – balandžio 18 dieną. Juos taip pat dar peržiūrės teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų atrankos kolegija.

Vilniaus apskrities mokesčių inspektoriai kovo mėnesį yra sakę, kad Apeliacinio teismo nuosprendis nenagrinėti civilinio ieškinio Darbo partijos byloje sukelia rizikas, jog pinigai į biudžetą gali nepapulti dėl suėjusio senaties termino.

„Senaties terminas yra penkeri metai civiline tvarka išieškant mokesčius. Kol būtų surašytas ieškinys civiline tvarka ir pateiktas, paskirtas nagrinėjimas, galėjo sueiti senaties terminas. Mokesčiai apskaičiuojami už einamuosius ir penkerius praėjusius metus“, – yra sakęs Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis.

Mokesčių inspekcija prašė įvertinti, ar Lietuvos apeliacinis teismas pagrįstai paliko civilinį ieškinį nenagrinėtą.

Apeliacinis teismas vasario mėnesį Darbo partijos įkūrėją V.Uspaskichą, parlamentarą V.Gapšį ir buvusią finansininkę M.Liutkevičienę pripažino kaltais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, bet išteisino dėl sukčiavimo.

Teismas nurodė, kad civilinius ieškinius dėl nesumokėtų mokesčių ir įmokų paliko nenagrinėtus, „kadangi nuteistieji išteisinti dalyje dėl mokestinių prievolių vengimo“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys ir Viktoras Uspaskichas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys ir Viktoras Uspaskichas

Savo ruožtu inspekcija pranešime spaudai atkreipė dėmesį, kad teismas pripažino, jog apgaulingai tvarkant apskaitą siekta „išvengti mokėti privalomus mokesčius ir įmokas valstybei“.

Bylos duomenimis, 2004–2006 metais į oficialią Darbo partijos buhalterinę apskaitą neįrašyta 24 mln. 297 tūkst. 626,06 lito (7 mln. 37 078,91 euro) pajamų ir 14 mln. 727 tūkst. 63,21 lito (4 mln. 265 tūkst. 252,32 euro) išlaidų, susijusių su turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros pakeitimu.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo verdiktas Darbo partijos „ juodosios buhalterijos“ byloje bus galutinis ir neskundžiamas.

Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas BNS trečiadienį sakė, kad prokuratūros skundas teismą trečiadienį arba ketvirtadienį.

Trijų mėnesių kasacinio skundo padavimo terminas baigsis gegužės 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius