Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 23

Aukštasis mokslas tampa verslu

Mažiau nei prieš pusmetį iš viešosios įstaigos uždarąja akcine bendrove tapusi ir pavadinimą pakeitusi Tarptautinė teisės ir verslo aukštoji mokykla (TTVAM, buvusi Vilniaus teisės ir verslo kolegija) jau skina švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus asmeniškai palaimintų pertvarkų vaisius, rašo „Lietuvos žinios“.
TTVAM vadovė Daiva Daugvilienė
TTVAM vadovė Daiva Daugvilienė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

2009 m. lapkritį ministras G.Steponavičius patvirtino pirmąją Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) tarybą. Tarp vienuolikos jos narių yra ir TTVAM vadovė, vienintelė didžiulės mokslo įstaigos akcininkė Daiva Daugvilienė. Tarp akademinės bendruomenės verda diskusijos, kad šis paskyrimas gali atverti kelią iki šiol neįgyvendintai TTVAM svajonei – tapti nevalstybiniu universitetu.

Leidimą viešajai įstaigai Vilniaus teisės ir verslo kolegijai persitvarkyti į uždarąją akcinę bendrovę TTVAM ministras G.Steponavičius įsakymu suteikė praėjusių metų rugsėjį. Licencija buvo sutvarkyta vos per porą dienų, o kolegijos studentai apie šiuos pasikeitimus sužinojo prabėgus keliems mėnesiams, pasirodžius informacijai apie tai spaudoje.

Sprendimas dėl TTVAM reorganizavimo Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) buvo priimtas neatsižvelgiant į Lietuvos studentų atstovybių sąjungos nuogąstavimus ir jų pateiktas teisines išvadas, kuriose abejojama, ar remiantis galiojančiais įstatymais švietimo įstaiga gali būti pertvarkoma į pelno siekiančią UAB, ar jai gali būti skiriamos valstybės lėšos – studijų krepšeliai, kaip padaryta šiuo atveju. Pasigendama ir aiškių saugiklių, kad valstybės skiriamos lėšos uždarąja akcine bendrove tapusioje švietimo įstaigoje neatitektų jos akcininkams dividendų pavidalu.

Viešoji įstaiga, gaudama pelną, privalo jį reinvestuoti, bet negali padalyti savo akcininkams. Tuo metu uždaroji akcinė bendrovė tai daryti gali.

Tačiau G.Steponavičius tokių grėsmių neįžvelgia. Jo teigimu, Mokslo ir studijų įstatyme įdiegti griežti saugikliai, lemiantys, kad lėšos būtų panaudotos tik pagal tiesioginę paskirtį, tad šios aukštosios mokyklos pertvarkymas į pelno siekiančią bendrovę grėsmės valstybės kišenei nekelia.

Buvęs švietimo ir mokslo ministras A.Monkevičius situaciją mato kiek kitaip. „Viešoji įstaiga, gaudama pelną, privalo jį reinvestuoti, bet negali padalyti savo akcininkams. Tuo metu uždaroji akcinė bendrovė tai daryti gali. Kai įsisuka konkurencingas verslas, iš to gaunantis pelną, švietimas, kaip viešoji gėrybė, gali būti prarastas. Tai turbūt ir yra pagrindinė išvada, besiperšanti iš šios situacijos“, – svarstė jis.

Sprendimui paversti mokslo įstaigas pelno siekiančiomis bendrovėmis nepritaria ir Vilniaus universiteto rektorius akademikas Benediktas Juodka. „Asmeniškai esu prieš tai, kad valstybės pinigai eitų į privačias aukštąsias mokyklas. Tuo labiau jog vis daugiau jų tampa uždarosiomis akcinėmis bendrovėmis, tai yra pelno siekiančiomis įstaigomis. Taip jos siekia pelno ir iš valstybės, per studijų krepšelius. Tačiau priimant politinius sprendimus mūsų, Rektorių konferencijos atstovų, nuomonės neklausiama“, – sakė jis.

„Lietuvos žinių“ kalbinti akademinės bendruomenės atstovai tvirtino, kad švietimo ir mokslo ministrui esą palankioje SKVC taryboje atsidūrė bent keli savų tikslų turintys asmenys, o TTVAM direktorė D.Daugvilienė yra viena iš jų.

Abejones dar labiau stiprina tai, kad tarp Žinių ekonomikos forumo (ŽEF), delegavusio D.Daugvilienę į SKVC tarybą, narių dėl tokio sprendimo kilo nemenkas sujudimas – mat atstovu buvo svarstoma siūlyti kitą asmenį. „Tai įvyko vasarą. Visi atostogavo. Buvo įvykdyta tokia forumo narių apklausa ir taip priimtas sprendimas. Dabar detalių tiksliai ir neatsimenu“, – santūriai pasakojo ŽEF tarybos pirmininkas Kęstutis Jasiūnas.

Švietimo ir mokslo ministras G.Steponavičius ginasi, kad D.Daugvilienė SKVC taryboje atsirado ne jo iniciatyva – esą jis tik patvirtinęs pasiūlytų kandidatų sąrašą. Interesų konflikto ministras taip pat neįžvelgia, nes per tarybos balsavimą iškilus galimam interesų konfliktui susiję asmenys turėtų nusišalinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius