Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 08

Aukštojo mokslo įstatymas geresnis, bet netobulas

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūno pavaduotojas Juozas Olekas teigia, kad ketvirtadienį Seimui pristatomas Aukštojo mokslo įstatymas buvo gerokai patobulintas, tačiau dar nėra idealus. Jis siūlė valdantiesiems „neskubėti ir įsiklausyti į siūlymus“.
LSDP pirmininko pavaduotojas Juozas Olekas
LSDP pirmininko pavaduotojas Juozas Olekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot J.Oleko, dabartiniame įstatymo variante atsisakyta universitetams primesti politikų valią.

„Pagal pirminį variantą buvo numatyta, kad į kuriamas naujas universitetų tarybas bus skiriami ministro politiniai patikėtiniai ir kiti žmonės. Tai yra jų valdymas būtų tiesiogiai politizuojamas, labai ryškiai pažeidžiant universiteto savarankiškumą. Šiuo atveju to politinio vadovavimo bus atsisakyta“, – sakė socialdemokratas ir pridūrė, kad iš viso buvo pakeista per 20 straipsnių.

Kaip didžiausią likusį minusą J.Olekas įvardijo studijų programų finansavimą. „Dabar siūlomas studentų grupavimas tik į 6 sritis. Jų suskirstymas, kas gaus valstybės finansavimą ir kas negaus, sudarys tokią situaciją, kad daugybė Lietuvai reikalingų specialybių bus valstybės nefinansuojamos“, – teigė socdemas.

Paklaustas, kokios specialybės rizikuoja netekti finansavimo, J.Olekas pateikė vieną pavyzdį: „Yra biomedicina – į ją įeina gydomoji, farmacinė specialybė, odontologai, žemės ūkio specialybės kai kurios, įeina veterinarija. Pavyzdžiui, į gydomąją mediciną ar odontologiją studentai įstoja su geresniais pažymiais, o į veterinariją – su prastesniais. Taigi gali būti, kad Veterinarijos akademijoje veterinarijos gydytojams nebebus finansuojama nė viena valstybės vieta. <...> Tai reikės važiuoti ne į Afriką padėti, o iš Afrikos atsivežti daktarą Ai Skaudą gydyti mūsų gyvūnėlių ir žvėrelių.“ Anot jo, panašių pavyzdžių gausu ir kitose srityse.

Taip pat J.Olekas kritikavo tai, jog Aukštojo mokslo įstatyme naikinama rotacija. Esą tai neskatins studentų stengtis geriau mokytis, nes įstoję su aukštais pažymiais jie užsitikrins valstybės finansavimą visą studijų laikotarpį.

„Siūlyčiau neskubėti ir įsiklausyti į mūsų siūlymus“, – valdančiuosius ragino J.Olekas. Paklaustas, kiek, jo nuomone, dar galima laukti ir taisyti įstatymą, politikas atsakė: „Laukti galima, kol susitarsime, kad pataisos būtų priimtos.“

Tiesa, jis nesiūlė nukelti įstatymo priėmimo dar metams. „Aš manau, kad įstatymą galima priimti, tiesiog atidedant šių finansavimo dalių įsigaliojimą. Yra tam tikrų įstatymo nuostatų, kurios geresnė nei dabar, ir viskas būtų gerai, bet tam tikra dalis neturėtų įsigalioti nuo šio rudens“, – sakė J.Olekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius