Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 03

Aurelija Stancikienė: Pavilnių ir Verkių parkų direktoriaus konkursas – tik fikcija

Vilniaus savivaldybė pagaliau paskelbė konkursą, kurio metu tikimasi surasti Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorių. Šių parkų direkcija be nuolatinio vadovo dirba jau ilgiau nei pusmetį, bet konkurso skelbti neskubėta. Pusbalsiu kalbama, kad į šias pareigas pretenduoti galbūt ketina buvusi Seimo narė, buvusi Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aurelija Stancikienė, nors ji pati tikina abejojanti – konkursas jai atrodo neskaidrus.
Statiniai Verkių parke
Direkcija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniuje esančios gražiausios teritorijos, kurias valdo Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija, nuo birželio 1-osios buvo be nuolatinio vadovo. Tuomet po kilusio skandalo dėl neteisėtų statybų parkuose Remigijus Šimašius paragino iš pareigų trauktis 17 metų dirbusią direktorę Vidą Petiukonienę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vida Petiukonienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vida Petiukonienė

Skelbti neskubėjo

Direktorės neliko, tačiau konkurso naujam vadovui skelbti neskubėta. Dar prieš Kalėdas meras tikino tiksliai nežinąs, ar konkursas jau paskelbtas ir, jeigu ne, kada tai bus padaryta. Visą šį laiką parkų direkcijai vadovavo laikinoji direktorė Zenta Ražanauskienė, anksčiau ėjusi direktorės pavaduotojos pareigas.

Paklaustas, koks žmogus turėtų vadovauti Pavilnių ir Verkių regioniniams parkams, R.Šimašius išskyrė du aspektus: „Verkių ir Pavilnių regioniniuose parkuose buvo ir labai gerų, ir labai blogų dalykų. Iš gerų dalykų reikėtų pasakyti, kad buvo tvarkomasi ūkiškai ir nebiurokratiškai, tiesiog nebuvo žiūrima popierizmo, o buvo žiūrima, kaip palaikyti gražią aplinką su minimaliais resursais. O iš labai blogų dalykų – buvo padaryta daug neteisėtų sprendimų. Ir ne tik tokių, kurie ant ribos yra, kai vienas teisės aktas sako vienaip, kitas – kitaip, bet ir tokių, kuriems jokio paaiškinimo nėra. Todėl natūralu, kad mums reikia tokio vadovo, kuris išlaikytų pirmąjį aspektą, o antrą pakeistų.“

Mums reikia tokio vadovo, kuris išlaikytų pirmąjį aspektą, o antrą pakeistų, – sakė R.Šimašius.

Pranešime apie paskelbtą konkursą Vilniaus savivaldybė įvardijo, kad ieškoma atsakinga ir gamtą mylinčio šeimininko, o vieni svarbiausių reikalavimų būsimajam vadovui – išmanyti saugomų teritorijų sistemą ir jos valdymo pagrindus, valstybinių parkų struktūrą bei turėti ne trumpesnę kaip 3 metų darbo organizavimo patirtį pagal įgytą išsilavinimą. Apie reikalavimą turėti patirties dirbant saugomose teritorijose neužsimenama.

„Bene populiariausia parkų gamtos pažinimo forma yra turizmas pėsčiomis ir dviračiais, tad ir iš naujo vadovo tikimasi, jog jis bus aktyvus, mėgstantis gamtą ir nevengiantis per parkų teritoriją dviračiu numinti“, – į reikalavimus įrašytas ir dviratis.

Tiesa, naujasis parkų direkcijos vadovas nebus valstybės tarnautojas, kaip pareigybės rūšis nurodoma – darbuotojas, dirbantis pagal darbo sutartį. Anot Vilniaus miesto savivaldybės, darbą šiose pareigose reglamentuoja Darbo kodeksas, o ne Valstybės tarnybos įstatymas, tad konkursas valstybės tarnautojui negali būti skelbiamas.

A.Stancikienė įžvelgia neskaidrumą

Jau kurį laiką kalbama, kad į šias pareigas pretenduoti norėtų buvusi Seimo narė Aurelija Stancikienė. Dvi kadencijas (2008-2012 m. išrinkta su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais, o 2012-2016 m. su „Drąsos keliu“) parlamente dirbusi A.Stancikienė turi tokiam darbui reikalingų kompetencijų – ji 2005-2008 m. dirbo Kuršių nerijos nacionalinio parko direktore.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelija Stancikienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelija Stancikienė

Neoficialiai tvirtinama, kad Vilniaus savivaldybė nebuvo patenkinta galima jos kandidatūra šiame konkurse, todėl konkursą naujajam direktoriui delsta skelbti. Meras R.Šimašius ginasi apie tai nieko nežinąs.

Pati A.Stancikienė, paklausta, ar dalyvaus konkurse, tiesiai nesako nei taip, nei ne. Esą šiuo metu linkusi nedalyvauti, bet kas žino, kokia mintis šaus į galvą po kelių dienų. Dokumentus kandidatai kviečiami teikti iki sausio 13 d.

Skamba tik gražiai, kad paskelbtas konkursas, bet jeigu jūs paklausite manęs, tai aš beveik 100 proc. esu įsitikinusi, jog tas konkursas yra paskelbtas, kad nekiltų pasipiktinimo visuomenės akyse, – teigė A.Stancikienė.

Tačiau buvusi Seimo narė įsitikinusi, kad šis konkursas rengiamas jau turint atrinktą kandidatą, kuris ir laimės.

„Koks čia konkursas, juk net ne valstybės tarnautojas bus, o tik darbas pagal darbo sutartį numatytas. Tas konkursas, manau, nėra tikras konkursas. Tai ne valstybės tarnyba, čia lemia visai kiti kriterijai – pažiūrės, gražios akys ir tinka. Ieškant vadovo dirbti pagal darbo sutartį visai kiti principai. Skamba tik labai gražiai, kad paskelbtas konkursas, bet jeigu jūs paklausite manęs, tai aš beveik 100 proc. esu įsitikinusi, jog tas konkursas yra paskelbtas kaip uždanga akims, kad nekiltų nesusipratimų ir pasipiktinimo visuomenės akyse“, – teigė A.Stancikienė.

Pasak A.Stancikienės, pasibaigus konkursui ir paskelbus nugalėtoją nereikės nė stebėtis – esą beliks pasakyti, kad tai buvę akivaizdu.

Tai, kad nereikalaujama patirties saugomose teritorijose, A.Stancikienei neatrodo problema, esą vadovas turi būti geras administratorius, o specifinius darbus tokiose įstaigose vis tiek dirba specialistai. Direktoriui belieka tinkamai sustyguoti visų jų darbą ir nenukrypti nuo pagrindinio tokių įstaigų vadovams suformuluoto tikslo: valstybė jau yra nurodžiusi, kad tai yra ypatingai svarbios teritorijos, todėl prioritetas – išsaugoti jas kuo mažiau pakitusias.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Balta žiema sostinėje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaizdas nuo Pūčkorių atodangos žiemą Pavilnių regioniniame parke

„Čia turi eiti žmogus, kuris turi savo vertybių sistemą, yra aiškiai apsisprendęs dėl savo moralinių nuostatų ir geras administratorius. Tai pagrindiniai reikalavimai, kitokių net nekelčiau, nes ir taip surasti žmogų bus sunku, kuris eitų neturėdamas kitokių tikslų“, – sakė A.Stancikienė, pabrėždama, kad beveik visų Lietuvos regioninių parkų vadovai yra patyrę spaudimą ir mėginimus sumaišyti juos su purvais.

Pasak A.Stancikienės, Vilniaus savivaldybė pasielgė neatsakingai taip ilgai laukdama ir neskelbdama konkurso, bet gal esą kaip tik todėl ir neskelbė, kad „ieškojo savų žmonių, kurie galėtų tas pareigas užimti ir dabar yra tik fiktyviai paskelbtas konkursas“.

Naujasis parkų šeimininkas rūpinsis beveik 5 tūkst. ha parkų teritorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius