Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 10

Austėja Landsbergienė: „Vaikai yra tikrieji XXI amžiaus čiabuvai, o mes – tik emigrantai“

Privačių darželių tinklą Lietuvoje įsteigusi Austėja Landsbergienė Vilniuje atidaro ir pradinę mokyklą. Edukologijos mokslų daktarės teigimu, švietimo sistema mūsų šalyje turėtų keistis iš esmės, nes šių dienų vaikams reikia ne žinių, o gebėjimo tas žinias susirasti, jas vertinti kritiškai ir turėti savo nuomonę.
Austeja Landsberginė
Austėja Landsbergienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vaikai yra tikrieji XXI amžiaus čiabuviai, o mes – tik emigrantai“, – juokiasi garsi edukologė, išplėtojusi privačių vaikų darželių tinklą „Vaikystės sodas“, o dabar steigianti ir pirmąją Karalienės Mortos mokyklą. Nuo naujųjų mokslo metų joje bus trys klasės – priešmokyklinė, pirma ir antra.

Ar išaugs į gimnaziją, nežino

Labai dažnai tai, kas mums atrodo vos ne sutrikimas, iš tikrųjų yra XXI amžiaus vaikų specifika, – sakė A.Landsbergienė.

Ar pradinė mokykla išaugs į progimnaziją ir gimnaziją, kol kas neprognozuojama. Esą viskas priklausys nuo tokios švietimo įstaigos poreikio. „Ilgalaikis tikslas yra išaugti, bet žiūrėsime, kaip su finansine puse. Manau, po poros metų priimsime galutinį sprendimą, kaip darome toliau. Progimnazija, gimnazija reikalauja didelių investicijų. O mūsų požiūris į mokyklą, kaip ir į ikimokyklinį ugdymą, yra toks – jeigu daryti, tai daryti gerai“, – apie naująjį sumanymą kalbėjo edukologė.

Mokyklos įkūrėja sakė, kad Karalienės Mortos mokykla išsiskirs tuo, jog joje bus taikomi visiškai kitokie mokymo metodai, nei yra įprasta Lietuvos mokyklose, nors apie juos ir daug kalbama. Todėl esą naujoji mokykla turėtų tapti pavyzdine mokymo įstaiga.

 „Moksliniai tyrimai rodo, kad keičiasi vaikų smegenų raida, ji yra kitokia, negu prieš 30 metų gimusių žmonių, jų gebėjimai yra kitokie. Dabar vaikai auga laikais, kai yra labai daug informacijos, internetas, daugybė vaizdų. Jų kitokie gebėjimai susitelkti, sukaupti dėmesį. Labai dažnai tai, kas mums atrodo vos ne sutrikimas, iš tikrųjų yra XXI amžiaus vaikų specifika. Net turime tokį pasakymą, kad vaikai yra XXI amžiaus čiabuviai, o mes esame tik emigrantai“, – sakė pedagogė.

Reikia gebėjimo rasti informaciją

Todėl šiems vaikams, anot A.Landsbergienės, reikalingas kitoks ugdymas, negu užaugusiems be interneto, nuolatinio vaizdų ir informacijos srauto. Anksčiau viskas buvo grįsta žinių įgijimu, nes kuo daugiau vaikas galėjo atkartoti informacijos, tuo mokykla buvusi pažangesnė, o mokinys –  gabesnis. Nors tokio požiūrio dar neretai laikomasi, vaikus jau reikėtų mokyti kitų dalykų.

„Reikia išmokyti vaikus mokytis, rasti reikiamą informaciją, ją kritiškai vertinti, išmokyti turėti savo nuomonę, ją apginti. Šitie gebėjimai XXI amžiuje yra daug svarbesni ir, jeigu vaikas nemoka mokytis, teksto atgaminimas ar rašinėlio atpasakojimas nėra toks svarbus. Kitas dalykas – šiandien visi mokslininkai pripažįsta, kad ruošiame vaikus nežinodami, kokias specialybes jie rinksis. Yra manoma, kad kai šitie vaikai baigs mokyklas, dauguma jų rinksis tokias profesijas, kurių šiandien mes net neįsivaizduojame. Todėl turime ruošti vaikus, kad jie būtų lankstūs, imlūs, o tas greitai besikeičiantis pasaulis nevarytų jiems baimės“, – aiškino A.Landsbergienė.

Anot edukologijos daktarės, švietimas neturi būti kaip tas įsibėgėjęs garinis traukinus, kuris buvo sudėliotas po industrinės revoliucijos ir tais pačiais bėgiais jau ne vieną amžių važiuoja. „Vis dar yra suolai, visi susodinti ir nulenkę galvas klauso, ką prie lentos stovintis mokytojas dėsto. Vienas iš mūsų tikslų ir yra, kad žiūrėdami į mus keistųsi ir kiti, kad kaita būtų sisteminė. Pati važinėju po mokyklas ir matau, kad Lietuvoje yra tokių XXI amžiaus klasių, bet jų per mažai, nes nėra nė vienos mokyklos, kur viskas būtų taip daroma“, – kalbėjo naujosios mokyklos įkūrėja.

„Mokykla be durų“

Reikia išmokyti vaikus mokytis, rasti reikiamą informaciją, ją kritiškai vertinti, išmokyti turėti savo nuomonę, ją apginti, – aiškino A.Landsbergienė.

Anot A.Landsbergienės, Karalienės Mortos mokykloje bus siekiama, kad administracija, mokytojai, mokytojai-specialistai dirbtų viena linkme. Kad nebūtų taip, pažymėjo edukologijos daktarė, jog vienas mokytojas klasėje daro stebuklus, o kiti to arba nežino, arba tam nepritaria.

„Mūsų tikslas yra „mokykla be durų“, kur mokytojai susės, kartu planuos, aptars dieną, vaikus, kad nebūtų taip, jog iš kokio nors trečioko visi tyčiojosi, o niekas apie tai net nežinojo, nematė, nepastebėjo“, – sakė žinoma edukologė, didžiuosiuose Lietuvos miestuose jau įkūrusi 6 privačius vaikų darželius „Vaikystės sodas“.

Pirmoji privati mokykla kol kas bus viena ir įsikurs Vilniaus Senamiesčio pakraštyje, Gervėčių gatvėje. Ar tokios pradinės mokyklos ras savo vietą ir kituose Lietuvos miestuose, kol kas neaišku. Esą jei bus poreikis, bus ir mokyklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius