Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 23

Austrija svarstys išlygos dėl Europos arešto orderio atsisakymą

Penktadienį Europos teisingumo ir vidaus reikalų taryboje dalyvaujantis teisingumo ministras Remigijus Šimašius paragino visas valstybes, taikančias Europos arešto orderio išlygą, ją persvarstyti. Austrija jau atsiliepė į šį kvietimą, pažadėdama kelti šį klausimą.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

ES teisėje yra įtvirtinta pereinamojo laikotarpio nuostata, leidžianti daryti išlygą netaikyti Europos arešto orderio procedūros nusikaltimams, padarytiems iki 2002 m. rugpjūčio 7 d.

Penktadienį prieš Tarybos posėdį įvykusiame Lietuvos ir Austrijos teisingumo ministrų dvišaliame susitikime, ministrai pasirašė dvišalę deklaraciją, kurioje Austrijos teisingumo ministrė Beatrix Karl įsipareigojo kelti klausimą dėl išlygos atsisakymo savo šalyje.

„Išlygos atsisakymas leistų užtikrinti, kad tokios situacijos, kaip nutiko su M.Golovatovu, daugiau nepasikartotų. “, – sako R. Šimašius.

Šiuo klausimu darbą toliau tęsia ir dvišalė teisės ekspertų darbo grupė.

Ministras Taryboje taip pat akcentavo, kad Europos arešto orderio sistema yra sėkmingai veikiantis mechanizmas, todėl reikėtų panaikinti jo taikymo susiaurinimus. Jis pakvietė visas šią išlygą turinčias valstybes ją persvarstyti. Sklandus šio mechanizmo veikimo užtikrinimas yra labai svarbus siekiant didesnio ES piliečių saugumo, efektyvaus nusikaltimų užkardymo, vieningų teisės standartų bendroje erdvėje.

Ar šios išlygos taikymas yra tinkamas, įvertinti visoms Europos Sąjungos valstybėms narėms, kurios yra ją priėmusios, jau yra rekomendavusi ir Europos Komisarė Viviane Reding.

Iš 27 Europos Sąjungos valstybių narių, šią Europos arešto orderio išlygą taiko keturios: Prancūzija, Liuksemburgas, Austrija ir Italija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius