Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 07

Aviacijos bazėje – sraigtasparnių lakūnų „krikštynos“

Ketvirtadienį Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) Aviacijos bazėje Šiauliuose buvo „pakrikštyti“ pirmuosius savarankiškus skrydžius atlikę penki KOP sraigtasparnių „Mi-8“ lakūnai.
Aviacijos bazėje – sraigtasparnių lakūnų „krikštynos“.
Aviacijos bazėje – sraigtasparnių lakūnų „krikštynos“. / A. Balčiauskytės nuotr.
Temos: 2 Aviacija Krikštas

Pirmą kartą be instruktorių palydos į orą pakilo ir sraigtasparnį pilotavo sėdėdami įguos vado kėdėje vyresnieji leitenantai Audrius Gineitis, Petras Kleponis, Mindaugas Lazutka, Rokas Pauliukaitis ir leitenantas Gediminas Puišys, teigiama KAM pranešime.

Sėkmingai atlikusius savo pirmąją savarankišką skrydį lakūnus pasveikino Aviacijos bazės vadovybė ir vyresnieji kolegos. Vėliau skrydžių naujokams buvo surengtos tradicinės „lakūnų krikštynos“. „Krikšto“ proga jaunieji lakūnai turėjo pabučiuoti orlaivį, jiems buvo suteikti lakūnų šaukiniai ir įteiktos simbolinės dovanėlės – žaisliniai talismanai, susiję su šaukinių vardais. Vėliau jie buvo vėžinami aplink Aviacijos bazę visureigiu su parišta plastikinių butelių tarškyne. Krikštynos baigėsi, kai vyresnieji kolegos „pašventino“ naujokus išmaudydami juos Gudelių ežere.

Sraigtasparnių lakūnai mokytis „Mi-8“ pilotavimo pradėjo kartu su kitais šešiais KOP lėktuvų „L-39 Albatros“, „L-410“ ir „C-27J Spartan“ lakūnais 2008 metų rudenį, po to, kai išėjo teorinį Oro linijų transporto pilotų licencijos kursą. Lakūnai mokslus tęsė Kremenčiugo skraidymo koledže Ukrainoje, kur susipažino su sraigtasparnio pilotavimo teorija ir mokėsi pilotuoti naudodami sraigtasparnio treniruoklį.

Skrydžių su instruktoriais praktiką kariai pradėjo Lietuvoje KOP Aviacijos bazėje šių metų pradžioje. Mokymai tęsėsi iki rugpjūčio mėnesio. Ateityje sraigtasparnio lakūnų dar laukia navigacijos mokymai.

Pirmieji savarankiškus skrydžius atliko lengvųjų atakos lėktuvų „L-39 Albatros“ lakūnai, šių metų liepą – jie buvo pakrikštyti ugniagesių mašinos vandens srove. Transportinių lėktuvų lakūnai mokymus tebetęsia.

Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparniai „Mi-8“ skirti paieškos ir gelbėjimo darbams, taip pat naudojami transportavimo, medicininės evakuacijos ir gelbėjimo, donorų organų gabenimui, gaisrų gesinimo ir kitoms užduotims. Karinių oro pajėgų sraigtasparniai visą parą budi Karinių oro pajėgų Paieškos ir gelbėjimo postuose. Sraigtasparnių „Mi-8“ įgulą sudaro įgulos vadas, „dešinysis“ pilotas, borto technikas ir gelbėtojas. Priklausomai nuo užduočių, kartu su įgula gali skristi ir medikas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius