Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 27 /14:55

Bagažinėje sudegintos merginos artimieji iš valstybės reikalauja 4 mln. eurų

Panevėžio rajone, Dembavoje, išžagintos ir mašinos bagažinėje per gaisrą žuvusios merginos artimieji iš valstybės prašo jiems priteisti 4 mln. eurų žalą.
Dembavoje nužudytos merginos artimieji teisme reikalauja atlyginti žalą
Dembavoje nužudytos merginos artimieji teisme reikalauja atlyginti žalą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį pradėjo nagrinėti bylą, kurioje nužudytos merginos šeima atsakovais patraukė valstybę, atstovaujamą Ryšių reguliavimo tarnybos ir Bendrojo pagalbos centro (BPC).

Trečiaisiais suinteresuotais asmenimis byloje yra Vidaus reikalų, Teisingumo ir Susisiekimo ministerijos, taip pat Europos teisės departamentas prie Teisingumo ministerijos.

„Lietuvos valstybė solidariai atsakinga už nusikaltimą kartu su jį įvykdžiusiais asmenimis“, – rašoma skunde.

Skunde nurodoma, kad valstybė turėjo pareigą nustatyti nukentėjusiosios buvimo vietą, nesiėmė visų priemonių, kad būtų įgyvendintas šis įsipareigojimas, buvo pažeista Europos Sąjungos direktyva.

Pareiškėjai sako, kad dėl šio pažeidimo mergina prarado galimybę būti išgelbėta, ji bejėgiškai laukė pagalbos.

„Lietuvos valstybė solidariai atsakinga už nusikaltimą kartu su jį įvykdžiusiais asmenimis“, – rašoma skunde.

Ieškovų advokatas Linas Žalnieriūnas sakė, kad nei Vilniaus BPC, nei Panevėžio BPC dviem būdais nesugebėjo nustatyti skambinusiosios buvimo vietos. Merginos telefone nebuvo SIM kortelės.

„Valstybė tinkamai įgyvendinusi direktyvą, galėjo išgelbėti nukentėjusiąją“, – sakė nukentėjusiųjų atstovas.

Teismo salėje sėdėdamas procesą stebėjo dabartinis BPC vadovas Audrius Čiuplys.

„Visuomenė tuo metu buvo suklaidinta dėl vietos nustatymo. Pati sąvoka atrodo, kad nustato vietą. Niekas vietos taip tiksliai nenustatė ir iki šiol nenustato labai tiksliai. Jeigu mes per 16-tus metus įdiegėm pažangias technologijas labai tiksliai, kurios naudojamos Europos Sąjungoje, vis tiek negauname vietos metrų tikslumu. Tai susiję su technologine pažanga ir kokias technologijas galime įdiegti“, – žurnalistams po posėdžio sakė A.Čiuplys.

„Kiekviena pusė išsakė savo nuomonę, kiek ji argumentuota, teismas pasakys“, – apie šeimos skundą teismui kalbėjo BPC vadovas.

BPC teisme atstovaujantis advokatas Julius Jasaitis sako, kad BPC tinkamai įgyvendino nacionalinės teisės reikalavimus.

„Nebuvo techninės galimybės ir nereikėjo taip atitinkamai veikti, kad būtų galima priimti skambutį be SIM kortelės. Bylos metu paaiškėjo, kad šios priemonės techninis įgyvendinimas reikalaujama daug lėšų. Kadangi tai nebuvo privaloma, bendrovės to ir veltui nieko ir nedaro,“ – žurnalistams sakė advokatas J.Jasaitis.

Septyniolikmetė nužudyta 2013-ųjų rugsėjo 21-osios rytą. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad Julius Jakubaitis ir Deividas Antanaitis, apsvaigę nuo alkoholio bei psichotropinių ir narkotinių medžiagų, pamatė autobusų stotelėje laukiančią merginą ir jėga įsodino ją į automobilį.

Neteisėtai atėmę laisvę ir galimybę priešintis, vyrai prieš nepilnametę panaudojo seksualinę prievartą. Siekdami nuslėpti šiuos brutalius nusikaltimus, bejėgiškos būklės auką kaltinamieji netrukus nužudė sudegindami gyvą automobilio bagažinėje.

Prieš mirtį į Bendrąjį pagalbos centrą paskambinusi mergina nurodė, kad yra išžaginta ir pagrobta dviejų vaikinų. Ji teigė esanti vežama automobilio bagažinėje, tačiau pareigūnams nepavyko nustatyti skambinančiosios buvimo vietos. Mergina apie valandą bendravo su BPC ir policija, tačiau taip ir nebuvo išgelbėta. Ieškovai mano, kad policijos atvykimo laikas būtų buvęs trumpesnis, jeigu būtų buvusi nustatyta nukentėjusiosios buvimo vieta.

„Dembava, Savanorių gatvė, sodai“, – paskelbta posėdyje. Šiuos žodžius BPC operatorei perdavė bagažinėje įkalinta mergina. Vėliau paaiškėjo, kad ji buvo pervežta į kitą vietą, policija apie tai nežinojo.

Vėliau, kai mašina jau buvo padegta, ugniagesiai greitai atvyko į nelaimės vietą. Pasak ieškovų advokato, tai rodo, kad jeigu nukentėjusios buvimo vietos nustatymas būtų užtikrintas technologinėmis galimybėmis ir be SIM kortelės telefone, mergina būtų išgelbėta.

Nors ant kojų buvo sukelti visi tą naktį Panevėžyje budėję policijos ekipažai, jiems nepavyko rasti žalios spalvos automobilio, kuriuo vežta nepilnametė.

Po valandos gelbėtojai gavo pranešimą apie miške atvira liepsna degantį automobilį. Atvykus į įvykio vietą ir užgesinus automobilį „Volkswagen Passat“, jo bagažinėje rastas sudegęs kūnas.

J.Jakubaitis ir D.Antanaitis yra nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Jakubaitis (kairiau) ir Deividas Antanaitis kaltinamųjų aptvare
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Jakubaitis (kairiau) ir Deividas Antanaitis teisiamųjų aptvare

Priimdamas galutinę nutartį Aukščiausiasis Teismas pažymėjo, kad skiriant bausmę negali būti ignoruojamos ar neįvertinamos ir dėl nusikaltimo prarastos vertybės, jų vieta vertybių hierarchijoje.

„Nepilnametė mergina buvo sumušta, pažeminta, išžaginta, prieš jos valią uždaryta automobilio bagažinėje ir iš esmės gyva sudeginta, jai sukeliant ypač dideles kančias“, – pabrėžė Aukščiausiasis Teismas.

Jis paskelbė, kad tik įkalinimo iki gyvos galvos bausmė gali apsaugoti visuomenę nuo itin ciniško ir žiauraus Dembavos žudiko J.Jakubaičio.

Po įvykio Dembavoje iš Bendrosios pagalbos centro vadovo pareigų pasitraukė ilgametis jo vadovas Artūras Kedavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius