-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 06 24

Baigėsi pratybos „Gintarinė viltis 2011”

Birželio 23 d. baigėsi didžiausios šiais metais karinės tarptautinės pratybos „Gintarinė viltis 2011“. Iškilmingos pratybų uždarymo ceremonijos vyko ir Klaipėdoje, karo laivų flotilėje, ir Pabradės poligone. Renginyje Pabradės poligone dalyvavo Krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, Lietuvos kariuomenės vyriausias kapelionas majoras Rimantas Venckus, Lietuvos kariuomenės bei užsienio valstybių kariniai atstovai.
Pratybų pabaiga
Pratybų pabaiga / Viliaus Džiavečkos ir Andriaus Juozulevičiaus nuotr.

„Ačiū visiems pratybų dalyviams už tai, kad dižiausios šiais metais karinės pratybos Lietuvoje „Gintarinė viltis 2011“ buvo tokios sėkmingos. Šios pratybos parodė, kad Lietuva, drauge su partneriais, yra pasirengusi šalies gynybai ir tarptautinėms atsako į krizes operacijoms“, - uždarymo ceremonijos Pabradės poligone metu sakė Krašto apsaugos viceministras.

Kaip rašoma KAM pranešime, prieš pratybų uždarymo ceremoniją Pabradės poligone įvyko pirminis pratybų aptarimas, kuriame dalyvavo pratybų vadovybė, štabo ir komponentų atstovai bei pratybose dalyvavusių šalių kontingentų vyresnieji. Pratybų vertintojų grupės direktoriaus pulkininko Ramūno Barono pirminiu vertinimu, visi pratybų tikslai buvo pasiekti. Ne vienas karininkas džiaugėsi aukšta karių morale ir motyvacija, šiltu Lietuvos karių priėmimu ir bendrai puikiai organizuotomis pratybomis.

Pratybos „Gintarinė viltis 2011“ vyko dviem etapais. Pirmasis, mokomasis, pratybų etapas vyko birželio 13-17 d. Jo metu pratybų Sausumos, Oro, Jūrų ir Specialiųjų operacijų komponentai treniravosi vykdyti įvairias atsako į krizes operacijas, kad galėtų vienodai, koordinuotai ir tiksliai jas atlikti antrojo pratybų etapo metu.

Antrojo pratybų etapo metu, birželio 19-23 d., padaliniai veikė pagal iš anksto sukurtą, tačiau treniruojamiems padaliniams nežinomą, pratybų scenarijų, paremtą šių dienų Lietuvos ir užsienio šalių karių patirtimi vykdant tarptautines operacijas Afganistane, Irake ir prie Somalio krantų. Pagal šį scenarijų kariai veikė kaip Tarptautinės saugumo paramos pajėgos.

Birželio 18 d. Pabradės poligone buvo surengta pratybų sporto diena, kurios metu kariai varžėsi karinio kliūčių ruožo ir virvės traukimo rungtyse, žaisdami mažąjį futbolą ir gatvės krepšinį. Sporto dieną Pabradės poligone apsilankė ir solidarumą su kariais išreiškė vienas garsiausių Lietuvos krepšininkų Linas Kleiza ir stipriausiu pasaulio žmogumi laikomas galiūnas Žydrūnas Savickas.

Birželio 22 d. Pabradės poligone buvo organizuota svečių ir žiniasklaidos diena. Renginio metu su pratybų tikslais, vykdomomis operacijomis, užduotimis, vadovavimo principais susipažino Vyriausioji Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vadė ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė, krašto apsaugos sistemos vadovybė ir kiti atvykę svečiai.

Pratybos „Gintarinė viltis 2011“ birželio 13-23 d. vienu metu vyko Pabradės kariniame poligone ir Lietuvos teritoriniuose vandenyse Baltijos jūroje. Jose dalyvavo virš 2 tūkst. karių ir civilių iš septynių NATO šalių narių – Estijos, JAV, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos ir Norvegijos bei dviejų Partnerystės taikos labui programoje (angl. Partnership for Peace, PfP) dalyvaujančių šalių NATO partnerių – Gruzijos ir Suomijos. Pratybas stebėjo atstovai iš Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Kazachstano, Moldovos ir Ukrainos karinių pajėgų ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos.

Lietuvos kariuomenė pratybas „Gintarinė viltis“ rengia nuo 1995 metų. Pastarąjį kartą šios pratybos vyko 2007 metais Klaipėdoje. Šių metų pratybas planavo ir joms vadovo Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius