Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 11

Baigiamųjų egzaminų slogutis

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) vertindamas abitūros egzaminus suklydo net 1,3 tūkst. kartų. Dėl šių klaidų, taip pat vėluojančių apeliacijos rezultatų ne vienam abiturientui brandos atestatai buvo įteikti be pažymių. Tačiau Švietimo ir mokslo ministerijos valdininkų manymu, klaidų mastas nėra toks didelis.
Varpeliai
Dalis mokyklų brandos atestatus jau išrašė ar įteikė. / „Scanpix“ nuotr.

Kai kurioms Lietuvos mokykloms tenka perrašyti brandos atestatus. NEC pakeitė apie 1,3 tūkst. galutinių egzaminų vertinimų. Aibė klaidų atestatų prieduose įsivėlė rašant pakartotinės egzaminų sesijos rezultatus.

Paaiškėjo, kad dalis abiturientams išrašytų atestatų priedų – su klaidomis. Jos įsivėlė per pakartotinę egzaminų sesiją surinktus taškus verčiant balais.

Daugiausia bėdų dėl to gali turėti abiturientai, kurie atestatus jau gavo ir nuo praėjusio ketvirtadienio galėjo teikti aukštosioms mokykloms stojimo dokumentus - iki liepos 18 dienos (šeštadienio) juos registruoja bendrajame priėmime dalyvaujantys universitetai ir kolegijos.

Tūkstančiai klaidų

Paaiškėjo, kad dalis abiturientams išrašytų atestatų priedų - su klaidomis. Jos įsivėlė per pakartotinę egzaminų sesiją surinktus taškus verčiant balais. NEC atstovai praneša, kad atestatų priedai, kuriuose esama klaidų, - negaliojantys dokumentai, juos mokyklos privalo perrašyti, tačiau tikina, jog dauguma dokumentų dar neturėjo būti įteikti.

NEC atsiprašė, kad pakartotinės sesijos mokyklinių brandos egzaminų taškus verčiant balais įsivėlė klaida. Patikrinus visų 18 pakartotinės sesijos mokyklinių brandos egzaminų rezultatus ir atlikus 1306 egzaminų rezultatų keitimus, 1198 kandidatams jie 1 balu padidėjo, 108 kandidatams 1 balu smuktelėjo, o neišlaikiusiųjų mokyklinių brandos egzaminų skaičius sumažėjo 122.

Dalis mokyklų brandos atestatus jau išrašė ar įteikė. Vidutiniškai vienai mokyklai teks perrašyti 1,5 atestato priedo. Egzaminus laikė 48 445 mokiniai.

Džiaugėsi per anksti

"Brandos egzaminų sesija šiais metais praėjo puikiai, be didesnių techninių nesklandumų. Manome, kartu ir pati egzaminų sistema išlaikė šį egzaminą. Abiturientai žino, kad jų pasiekti rezultatai buvo vertinami sąžiningai ir skaidriai. Pats egzaminų procesas yra svarbus dėl to, jog šiemet startuoja švietimo ir mokslo reforma. Nuo egzaminų rezultatų priklausys jaunų žmonių galimybės rinktis studijas ir studijuoti gaunant krepšelį nemokamai", - apžvelgdamas šių metų egzaminų sesijos organizacinius darbus liepos 2-ąją vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Jis pabrėžė, kad daugiau kaip pusė abiturientų, gerai išlaikiusių brandos egzaminus, galės studijuoti nemokamai.

Pasak G.Steponavičiaus, ypač daug dėmesio skirta efektyviam ir kokybiškam darbų vertinimui. "Kartu su savivaldybėmis buvo įsteigta 113 vertinimo centrų, kuriuose dirbo 750 vertintojų. Naujoji sistema pasitvirtino. Aišku, atsiradusios vertinimo klaidos labai skaudus ir neigiamas dalykas, tačiau jų mastas nėra toks, kad visą egzaminų vertinimo procesą galėtume vertinti neigiamai. Su šiuo procesu susitvarkome, klaidas taisome neatidėliodami, - vakar LŽ tvirtino G.Steponavičius. - Informacinių technologijų specialisto klaida bus atitinkamai įvertinta, tačiau žmogiškojo faktoriaus klaidų pasitaiko visur."

Ši institucija turėtų dirbti gerokai atsakingiau. Tokios klaidos nulemia kai kurių žmonių likimus, o dažniausiai kaltų už jas nelieka. Kaltieji turėtų būti nušalinami, kad ateityje tų klaidų nesikartotų, dėstė V.Bartninkas.

"Ši klaida nemaloni, techninė, jaučiamės nesmagiai, - antrino ministrui NEC direktorė Danutė Šukienė. - Atsiprašau visų abiturientų, kuriems tai sukėlė nereikalingų rūpesčių."

Pasak D.Šukienės, iki šiol buvo išduoti 98 brandos atestatai, turintys klaidų. Bet nežinia, kiek jų jau nunešta į aukštųjų mokyklų priėmimo komisijas. Čia atestatai tikrinami su NEC duomenų baze. Kai bus aptikta, kad jie klaidingi, abiturientų bus prašoma pateikti iš naujo perrašytus dokumentus. Tiek aukštosios, tiek vidurinės mokyklos aplinkybes žino, tad abiturientams jokių problemų, išskyrus laiko sąnaudas, neturėtų kilti. D.Šukienė pabrėžė, kad šių metų egzaminai buvo vieni sklandžiausių, ir patikino, jog kaltieji neliks nenubausti.

Ne pirmas kartas

Lietuvos mokinių parlamento (LMP) Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas, Seimo pirmininko patarėjas mokinių ir jaunimo klausimais Vilius Bartninkas vakar LŽ sakė, kad LMP yra nusivylęs NEC veikla, nes vienokios ar kitokios neigiamos istorijos kartojasi metai iš metų. "Ši institucija turėtų dirbti gerokai atsakingiau. Tokios klaidos nulemia kai kurių žmonių likimus, o dažniausiai kaltų už jas nelieka. Kaltieji turėtų būti nušalinami, kad ateityje tų klaidų nesikartotų", - dėstė V.Bartninkas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į penkias istorijos valstybinio brandos egzamino formuluojamas užduotis ir LMP vardu ragino NEC atsakingiau jas rengti, atsižvelgti į istorijos brandos egzamino programoje keliamus uždavinius.

LMP klaidinamais ir nekorektiškais laiko kai kuriuos tęstinės dalies klausimus. Tie klausimai reikalauja itin didelio preciziškumo ir mintino žinių įsidėmėjimo, kuris neretai prasilenkia su egzaminų programos punktais, teigiančiais, jog kandidatas turi sugebėti nurodyti svarbiausius istorijos įvykius, reiškinius, procesus, lėmusius dabartinio pasaulio formavimąsi. Remiantis tokia nuostata klausimai, kiek ilgai dirbo J.Tūbelio, M.Sleževičiaus, A.Voldemaro vyriausybės, kada buvo atidaryta pirmoji oro susisiekimo linija ar kada pradėjo veikti Kauno operos teatras, sukelia itin prieštaringas mintis dėl egzaminų tikrinamų sugebėjimų vertingumo ir siekiamų tikslų. LMP pateikia ir daugiau nelogiškų pavyzdžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius