-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 05 27

Baigta Baltijos jūros valymo nuo minų operacija „Open Spirit 2016“

Penktadienį baigėsi nuo  gegužės 16 dienos  Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vykusi tarptautinė ir didžiausia šiais metais Baltijos jūroje nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo operacija „Open Spirit 2016“ (liet. „Atvira Dvasia 2016").
Operacija „Open Spirit 2016“
Operacija „Open Spirit 2016“ / Ievos Budzeikaitės nuotr.

Operacijos „Open Spirit 2016“ metu buvo išžvalgyta 54 kvadratinių jūrmylių (apie 185 kvadratinių kilometrų) jūros dugno plotas, identifikuoti 912 objektai, iš kurių buvo patvirtinti kaip 18 sprogstamieji objektai (15 jūrinių minų ir 3 torpedos).

17 iš 18 minėtų pavojingų radinių sunaikinta vietoje mažesnio galingumo sprogmenimis. Taip pat jūros dugne ieškant nuo I-II pasaulinių karų ir pokario laikotarpio likusios nesprogusios amunicijos buvo aptikta 34 jūrinių minų inkarų, 2 raketų dalys, 3 mokomosios jūrinės minos ir 3 nuskendusių laivų liekanos.

„Tarptautinės pratybos „Open Spirit 2016“ Lietuvai yra labai svarbios, nes Baltijos jūra dar nėra iki galo išvalyta nuo užsilikusių karo sprogmenų. Rotaciniu principu šios pratybos kasmet vyksta vis kitoje Baltijos valstybėje, nes nė viena iš trijų Baltijos valstybių neturi nacionalinių pajėgumų tai padaryti savarankiškai. Todėl labai vertiname ir dėkojame visoms šiemet pratybose dalyvavusioms valstybėms, kad jų laivai, narų komandos ir įgulos prisideda prie Baltijos jūros išvalymo ir saugesnės aplinkos sukūrimo“, – ministerijos pranešime cituojamas J.Olekas.

Operacijoje „Open Spirit 2016" dalyvavo 19 karinių laivų, 9 narų-išminuotojų komandos ir kiti specialistai iš 14 NATO ir partnerių šalių: Belgijos, Danijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Švedijos ir Vokietijos. Viso operacijoje dalyvavo arti 900 karių.

NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1-osios grupės junginys (angl. sutr. SNMCMG1) ir Baltijos šalių karinių laivų junginys (angl. sutr. BALTRON) sudarė didžiąją dalį operacijoje dalyvavusių laivų. Lietuva dalyvavimui šioje operacijoje skyrė 4 karinius laivus.

Operaciją „Open Spirit 2016" organizavo Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos, o jai vadovavo Karinių jūrų pajėgų štabo viršininkas kmd. Svajūnas Bandzevičius.

Tarptautinės nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo operacijos „Atvira dvasia“ (angl. „Open Spirit“) yra tęstinės Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – pastangos kartu tarptautiniais partneriais išvalyti šalims priklausantį Baltijos jūros dugną nuo I-II pasaulinių karų ir pokario laikotarpio likusių jūrinių minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų. Išminavimo operacijomis siekiama sumažinti riziką jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai Baltijos jūroje. Šios operacijos Baltijos šalyse rotacijos principu vykdomos kasmet nuo 1997 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius