Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 02

Baiminamasi, kad sunkmečiu pagausės savadarbės pirotechnikos

Policininkai, gaisrininkai bei medikai su nerimu laukia didžiųjų metų švenčių. Anot įvairių tarnybų atstovų, sunkmečiu gali padaugėti savadarbių sprogmenų naudojimas, kurių pasekmės gali būti itin skaudžios.
Pirotechnikos gaminiai
Prekyba pirotechnikos gaminiais specializuotose parduotuvėse prasidės gruodžio 20 d. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pernai uostamiestyje didesnių sužalojimų išvengta. Naujųjų metų naktį Klaipėdos vaikų ligoninėje buvo atsidūrusi viena mergaitė, kurią petardos apdegino.

„Sužeidimų mažėja, pirotechnikos pardavimai kontroliuojami. Yra kitas dalykas – kas ir kaip priemones naudoja. Naujųjų metų naktį „po įstatymu“ galima pakišti visus – pirotechniką išgėrę naudoja ir paaugliai, ir suaugusieji“, – kalbėjo Klaipėdos vaikų ligoninės Traumatologijos skyriaus vedėjas Kaziemieras Rimdžius. Jis teigė, kad sukontroliuoti pirotechnikos priemonių įsigyjimą gana sudėtinga, vaikai jų nupirkti paprašo benamių, už tai pasiūlo vieną kitą litą. Medikas baiminosi, kad sunkmetis paskatins kai kuriuos paauglius patiems susikonstruoti sprogmenų,

Sukontroliuoti pirotechnikos priemonių įsigyjimą gana sudėtinga, vaikai jų nupirkti paprašo benamių, už tai pasiūlo vieną kitą litą.
Kad mažėja nelaimingų atsitikimų patvirtino ir Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo poskyrio viršininkas Žigintas Narmontas. Pasak jo, pernai visoje Lietuvoje susižalojo 34 žmonės, iš jų 20 nepilnamečių, 2007 metais nukentėjusių buvo daugiau – 48, o nepilnamečių vos vienu daugiau – 21. Tarp jų buvo susižalojusių savadarbėmis sprogstamosiomis priemonėmis.

Gaisrų nebūta

Pernai uostamiestyje dėl sprogmenų nebūta ir gaisrų, visoje Lietuvoje buvo užregistruoti aštuoni. Tačiau ugniagesių atstovas Virginijus Banevičius teigė, kad švenčių visuomet laukiama su nerimu. „Visiems gyventojams patariame laikytis priešgaisrinės saugos taisyklių. Prieš naudojant pirotechnikos priemones, išstudijuoti instrukciją, kuri privalo būti lietuviška, gali būti ir grafiškai pavaizduota. Išsiaiškinti, koks turi būti atstumas nuo žmonių, nepirkti pažeistų gaminių“, – kalbėjo V.Banevičius.

 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Festivalyje varžėsi trys pirotechnikoų komandos iš užsienio, pasirodymą surengė ir lietuvių fekerverkų įmonė „Blikas“. Garsiausias savo dainas renginyje atliko M.Mikutavičius.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Fejerverkai

Visus metus pirotechnikos priemonių galima įsigyti ginklų parduotuvėse. Prieš šventes, nuo gruodžio 20 iki sausio vidurio jas bus galima įsigyti ir kitose reikalavimus atitinkančiose prekybos vietose. Šiuo metu uostamiesčio savivaldybė jau priima prašymus prekiauti šiomis priemonėmis, kol kas jų negauta nė vieno. Pernai buvo išduoti 38 leidimai, užpernai – 21. Laidyti petardas bei grožėtis fejerverkais, išskyrus švenčių dienas, leidžiama nuo 6 ryto iki 22 val. vakaro,

Tikrins prekyvietes

Nuo gruodžio 8 iki sausio 3 dienos civiliniais rūbais apsirengę pareigūnai ketina lankytis turgavietėse, kad išsiaiškintų, ar čia neprekiaujama pirotechnikos priemonėmis. Jomis negalima prekiauti ir kioskuose, taip pat nuo laikinų įrenginių. Pernai pareigūnai aptiko vieną parduotuvę, kuri pirotechnika prekiavo nelegaliai.

Šiomis dienomis jau vyksta patikrinimai prie mokyklų, darželių, kitų jaunimo susibūrimo vietų. Kaip žinia, jaunuoliai iki 18 metų petardų negali ne tik įsigyti, bet ir jų naudoti. Už tai atsakomybė gresia jų tėvams. Uostamiesčio policijos Prevencijos skyriaus viršininkas Kaziemieras Sinkevičius įspėjo, kad nepilnamečiai pirotechnikos negali sprogdinti net ir su tėvų priežiūra. „Tėvai gali nupirkti, bet neduoti naudoti. Jei vaikas susižalos ir sakys, kad tėvelis davė, jam grės atsakomybė už vaiko nepriežiūrą“, – sakė K.Sinkevičius.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius