Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 13

Baltarusijai įteikta nota dėl atsisakymo suteikti teisinę pagalbą Sausio 13-osios byloje

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) Baltarusijai trečiadienį įteikė notą dėl prokuratūros atsisakymo suteikti Lietuvai teisinę pagalbą Sausio 13-osios byloje, kurioje Lietuva siekia patraukti atsakomybėn Baltarusijoje esančius generolą Vladimirą Uschopčiką ir Stanislavą Juonienę, BNS sakė diplomatinis šaltinis.
Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka
Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka dalyvavo forume „Belarus EXPO 2009“. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Nota įteikta praėjus lygiai 19 metų po sovietų kariuomenės veiksmų Vilniuje, per kuriuos žuvo 14 žmonių. Lietuvos teisėsauga įtaria, kad tuometinis Vilniaus karinio garnizono vadas V.Uschopčikas tuomet davė įsakymą šaudyti į beginklius žmones.

Notoje teigiama, kad Baltarusijos generalinės prokuratūros pateiktas pagrindas, esą ji įtariamųjų veiksmus vertina pagal Sovietų Sąjungos įstatymus, neatitinka dvišalių susitarimų, pripažinusių, jog Lietuva nepriklausomybę atkūrė 1990 metais. Notoje Baltarusijos užsienio reikalų ministerija paprašyta atkreipti į tai atitinkamų institucijų dėmesį.

„Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija (...) apgailestauja dėl Baltarusijos Respublikos generalinės prokuratūros 2009 metų gruodžio 9 dienos rašte išdėstyto atsisakymo suteikti LR generalinei prokuratūrai teisinę pagalbą byloje Nr. 09–2–031–99 V.Uschopčiko, S.Juonienės ir kitų asmenų atžvilgiu“, – teigiama notoje, kurios tekstą gavo BNS.

Lietuvos generalinė prokuratūra praeitą savaitę pranešė gavusi Baltarusijos generalinės prokuratūros atsakymą, jog įtariamųjų veiklą ji „vertina pagal tuo metu egzistavusios valstybės – TSRS – įstatymus – kaip siekį apsaugoti šios valstybės (TSRS) konstitucinę santvarką ir teritorinį vientisumą, todėl esą negali suteikti teisinės pagalbos“.

Kaip kitas pagrindas nurodyta Lietuvos ir Baltarusijos teisinės pagalbos sutartis, numatanti, kad valstybės piliečiai kitai šaliai neišduodami.

URM notoje pareiškė, kad pagrindimas neatitinka 1991 metų deklaracijos, kurios preambulėje minimas 1990 metų kovo 11 dieną priimtas Aktas dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo.

„Baltarusijos Respublikos pateiktas pagrindimas nesuderinamas su dviejų suverenių valstybių 1991 metų spalio 24 dieną pasirašytos „Deklaracijos dėl Lietuvos Respublikos ir Baltarusijos Respublikos geros kaimynystės santykių principų„ nuostata, pripažįstančia Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymą Lietuvos Respublikos Aukščiausios Tarybos 1990 metų kovo 11 dienos Aktu“, – rašoma notoje.

Anot Lietuvos URM, Baltarusijos generalinės prokuratūros pagrindimas taip pat neatitinka 1995 metų sutarties dėl geros kaimynystės ir bendradarbiavimo dvasios.

„Prašome Baltarusijos Respublikos užsienio reikalų ministeriją atkreipti į tai atitinkamų Baltarusijos institucijų dėmesį ir laukiame Baltarusijos Respublikos pozicijos šiuo klausimu“, – sakoma notoje.

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas po Baltarusijos generalinės prokuratūros atsakymo pareiškė, kad Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos pažadas, duotas Vilniuje pernai vizito metu bendradarbiauti su Lietuva tiriant Sausio 13-osios bylą, buvo neįvykdytas.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad tęs politinį dialogą su A.Lukašenka, nes spręsti klausimą dėl Baltarusijos teisinės pagalbos galima tik politiniu lygmeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius