Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 13

Baltarusijos pareigūnas: Lietuva turi teisę nesutikti su atominės elektrinės vieta, tačiau sprendimo teisė priklauso Minskui

Lietuva turi teisę nesutikti su jos pasienyje planuojamos statyti Baltarusijos atominės elektrinės (AE) vieta, tačiau sprendimo teisė priklauso Minskui, ketvirtadienį pareiškė Baltarusijos gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministerijos atstovas Aliaksandras Andrejevas.
Astravo AE statybos Baltarusijoje
Astravo AE statybos Baltarusijoje / Vasilijaus Semaškos nuotr.

„Lietuvos teisė – sutikti arba nesutikti (su aikštelės Astrave pasirinkimu – red.). Tai, kad Lietuva yra nepatenkinta klausymais ir konsultacijomis dėl poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos, yra jos teisė. Mūsų teisė – priimti sprendimus“, – spaudos konferencijoje Minske, pasak naujienų agentūros „Interfax“, sakė Baltarusijos pareigūnas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) pareiškimus dėl atominės elektrinės Astrave statybos jis pavadino politiniais.

„Lietuvos URM ir Lietuvos ambasados pareiškimai yra politiniai. Viskas, kas susiję su poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, yra baigta. Investicijos yra patvirtintos ir visoms šalims apie tai pranešta“, – teigė A.Andrejevas.

Pasak jo, visoms šalims yra pranešta pie Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos įsaką dėl AE statybos Astravo aikštelėje Gardino srityje.

Tuo metu Baltarusijos energetikos viceministras Michailas Michadiukas pabrėžė, kad jo šalis atvirai diskutavo dėl aikštelės ir projekto pasirinkimo ir daug konsultavosi su Tarptautinės atominės energijos agentūros ekspertais (TATENA), taip pat ir jėgainės statybos vietoje.

„Šiemet aš su TATENA aptariau Lietuvos pretenzijas Baltarusijai ir TATENA visiškai palaikė mūsų atliktą darbą dėl aikštelės ir projekto parinkimo. Lietuvos pusės pareiškimai apie kažkokį saugumą yra mažiausiai nekorektiški ir mes esame pasiruošę su Lietuvos puse aptarti visus klausimus, jei to prireiktų“, – teigė jis.

Lietuvos URM trečiadienį pareiškė, kad Baltarusija pažeidžia tarptautinius reikalavimus, nes pasirašinėja sutartis dėl atominės elektrinės Lietuvos pasienyje statybos, tačiau nėra atsakiusi į Vilniaus klausimus dėl šios jėgainės poveikio aplinkai vertinimo.

Baltarusija atominę elektrinę planuoja statyti vos 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės.

„Galutinai įtvirtinusi planuojamos atominės elektrinės vietą ir pasirašinėdama sutartis dėl projekto įgyvendinimo, Baltarusija nesilaiko tarptautinių reikalavimų, kurie numato, kad prioritetinė tokio objekto statybos vieta gali būti nustatoma tik pabaigus poveikio aplinkai vertinimo procesą ir atsakius į visus poveikį galimai patirsiančių šalių klausimus“, – rašoma ministerijos pranešime.

URM pažymi, kad dėl tokių Baltarusijos veiksmų Lietuva kreipėsi į Espoo konvencijos įgyvendinimo sekretoriatą, nes kaimyninė šalis šiurkščiai pažeidžia šį tarptautinį susitarimą ir jo nevykdo.

„Lietuva kreipėsi į Espoo konvencijos įgyvendinimo sekretoriatą, kad Baltarusijai būtų išaiškintas Espoo konvencijos taikymas, o atominės elektrinės projekto įgyvendinimas būtų sustabdytas iki bus atliktos visos privalomos procedūros. Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo procesas pagal Espoo konvenciją tebėra atviras, todėl, vadovaujantis šia konvencija, jokie galutiniai sprendimai negali būti priimami“, – sakė ministerija.

Rugsėjo 15 dieną Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka pasirašė įsaką „Dėl atominės elektrinės dislokavimo ir projektavimo Baltarusijoje“, kuriuo, anot URM, galutinai įtvirtinta, kad planuojamos elektrinės vieta – Gardino srities Astravo rajonas. Antradienį Baltarusijos ir Rusijos valstybinės įmonės pasirašė sutartį pagal kurią minėtoje vietoje planuojama statyti atominę elektrinę.

Baltarusija atominę elektrinę planuoja statyti vos 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės. Rusija Kaliningrado srityje, taip pat prie Lietuvos sienos, irgi ketina statyti atominę elektrinę. Lietuvos atstovai nerimauja dėl šių objektų saugumo ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius