Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 15

„Baltic Pride“ organizatoriai irgi skundžia savivaldybės sprendimą neleisti žygiuoti Vilniaus Gedimino prospektu

Vilniaus miesto savivaldybei savo sprendimą neleisti eitynių Gedimino prospekte teks ginti jau dviem frontais. Patriotinių Kovo 11-osios eitynių organizatoriai neseniai dėl to kreipėsi į teismą, jų pavyzdžiu pasekė ir Lietuvos gėjų lyga (LGL).
Baltic pride Vilnius 2010
Baltic pride Vilnius 2010 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Asociacija penktadienį įteikė skundą Vilniaus apygardos administraciniam teismui. „Prašome įpareigoti savivaldybės administraciją suderinti eitynių maršrutą Gedimino prospekte“, – portalui 15min.lt sakė jos vadovas Vladimiras Simonko.

Pasak vieno iš renginio organizatorių, eitynės niekam neturėtų trukdyti: „Mūsų žiniomis, jokie oficialūs renginiai tuo metu nevyks. Šeštadieniais oficialių renginių vargu ar būna.“

LGL prieš mėnesį paprašė leidimo liepos pabaigoje Vilniuje surengti homoseksualų eitynes. Jos planuojamos liepos 27 d., kaip vieną iš kasmečio Baltijos šalių homoseksualių, biseksualių ir transseksualių (LGBT) žmonių teises ginančių organizacijų festivalio renginių „Baltic Pride“.

Anot organizatorių, 2013-aisiais – Europos piliečių metais – tarptautinis festivalis akcentuos Europos Sąjungos (ES) pilietybės galimybes užtikrinant LGBT žmonių teises ir laisves, taip pat bus minimos 20-osios homoseksualumo dekriminalizavimo  ir LGBT teisių sąjūdžio Lietuvoje įkūrimo metinės.

Eitynių laikas – liepa – sutaps su Lietuvos pirmininkavimo ES pradžia. V.Simonko pripažino, kad toks laikas pasirinktas sąmoningai. Bet esą atsižvelgta į preliminarų pirmininkavimo renginių kalendorių – tą dieną nėra numatyta jokių aukšto lygmens susitikimų.

Organizatoriai savo prašyme Vilniaus miesto savivaldybei nurodė pageidaujamą maršrutą. Eitynių dalyviai, kurių laukiama iki 800, pajudėję iš Odminių skvero prie Katedros aikštės, valandą žygiuotų Gedimino prospektu pro Vyriausybę iki Lukiškių aikštės prieš Užsienio reikalų ministeriją. Čia būtų sakomos eitynių dalyvių kalbos, išskleidžiama vaivorykštės vėliava. Renginio metu reikėtų laikinai sustabdyti eismą pakeliui esančių gatvių sankirtose su prospektu.

Tačiau savivaldybė išdavė leidimą „Eitynes už lygybę“ rengti kitapus Neries esančioje Upės gatvėje. Ši renginio vieta buvo pasiūlyta dėl esą geresnės galimybės užtikrinti dalyvių saugumą ir kitų asmenų teises, nepaminti prospekte veiklą plėtojančių verslininkų interesų. Valdininkai teisinosi ir pirmininkavimu ES, kai mieste lankysis daug svečių iš užsienio. Gedimino prospekte yra daug valstybės institucijų, kur gali vykti neformalūs susitikimai, gali būti suplanuoti maršrutai, kuriais bus vežiojami svečiai.

2010-ųjų gegužę analogiškas eitynes buvo leista surengti Neries pakrantėje, o ne Senamiestyje, jos vyko aptvertoje teritorijoje, saugant kone 800 policijos pareigūnų – daugiau nei buvo pačių dalyvių. Šie buvo sutikti įžeidžiais šūksniais ir plakatais, akmenų ir butelių kruša, kryžiais bei dūmų užtaisais. Įsisiautėjusius priešininkus reikėjo tramdyti ašarinėmis dujomis, keliolika asmenų, itin aktyviai besipiktinusių renginiu, buvo sulaikyta, o parlamentarai Petras Gražulis ir Kazimieras Uoka buvo išvesdinti.

„Baltic Pride“ eitynes pasikeisdamos rengia visos Baltijos šalys. 2009-aisiais ir pernai jos vyko Rygoje, 2011-aisiais – Taline, 2010-aisiais – Vilniuje.

Tautininkai irgi teisis

Leidimo žygiuoti Gedimino prospektu negavo ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga bei Lietuvių tautinis centras. „Neapsikentusios savivaldybės savivalės ir nesiskaitymo su visuomene“, šios organizacijos jau anksčiau kreipėsi į teismą dėl tariamai antikonstitucinių savivaldybės veiksmų.

„Žinodami, kad nepriklausomai nuo savivaldybės klerkų malonės renginys vis tiek vyks, mes norėtume, kad per jį nebūtų nesusipratimų ir provokacijų, – paskelbė jos. – Užtikrinti saugų ir šventišką renginį mes galėsime tik tuo atveju, jei savivaldybė bus davusi formalų leidimą, tai susiję su bendradarbiavimu su policija, informacijos sklaida bei tvarkos užtikrinimu renginio viduje.“

Tai buvo jau antras organizatorių prašymas, kurį atmetė savivaldybė. Pirmąkart jie prašė duoti leidimą renginiui kovo 11 d., 16 val., nurodė pageidaujamą maršrutą. Savivaldybė esą parašė aptakų atsakymą – tuo metu prospekte vyks kitas renginys, jam bus pastatyta scena.

Pasitelkę teisininką, tautininkai prašymą pakartojo, tik be konkretaus laiko, ir pažymėjo galintys koreguoti savo planus, priklausomai nuo kitų renginių, bet ir vėl gavo neigiamą atsakymą. Prašyme buvo nurodyta, kad eitynėse gali dalyvauti iki 5 tūkst. žmonių.

Tautiškai nusiteikę asmenys eitynes Gedimino prospekte Kovo 11-ąją organizuoja ne pirmus metus. Dėl nacionalistinių. rasistinių ir antisemitinių šūkių jos yra sulaukusios net užsienio žiniasklaidos dėmesio.

Anksčiau eitynės vykdavo

Beje, dešimtys anksčiau Gedimino prospekte vykusių renginių savivaldybei smarkiai neužkliūdavo. Vien praėjusiais metais jų būta keliolikos, maždaug pusė jų buvo eitynės, protestai, manifestacijos ir pan.

Kovo 11-ąją buvo surengtos patriotiškai nusiteikusio jaunimo eitynės ir eitynės „Švęskime laisvę“, po kelių dienų – Lietuvos lenkų eisena, kovo pabaigoje – mokinių, studentų ir visuomeninių organizacijų eisena.

Gegužės 19-ąją, praėjus porai dienų po Laimutės Stankūnaitės dukros perdavimo mamai, vyko Drąsiaus Kedžio šalininkų „Teisingumo eisena“, rugsėjo 1-ąją – Studentų eisena.

Be to, vienoje pagrindinių Vilniaus gatvių vyko įvairios mugės, „Sostinės dienų“ renginiai, „Gatvės muzikos diena“, renginys „Parkuok kitaip“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius