-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 20

Baltijos jūroje prasideda naftos taršos likvidavimo pratybos

Baltijos jūroje pirmadienį prasideda tarptautinės naftos taršos likvidavimo incidento pratybos „Balex Delta“. Iki trečiadienio truksiančiose pratybose siekiama patikrinti Baltijos šalių pasirengimą bendrai reaguoti į naftos išsiliejimo Baltijos jūroje incidentą, pranešė Krašto apsaugos ministerija.
Baltijos jūra prie Klaipėdos
Baltijos jūra prie Klaipėdos / Nojaus nuotr.

Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisijos (Helsinki Commission, HELCOM) inicijuotas pratybas organizuoja Lietuvos karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras.

Pratybose dalyvaus 14 specialiai jūros taršai likviduoti pritaikytų laivų iš aštuonių šalių HELCOM narių: Danijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Suomijos, Švedijos Vokietijos. Lietuvos karinių oro pajėgos pratyboms taip pat skiria paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnį „Eurocopter Dauphin“. Pratybose dalyvaus ir apie 120 pareigūnų iš įvairių Lietuvos ir Latvijos institucijų, atsakingų už taršos likvidavimą, jas stebės apie 50 organizacijų atstovų.

Pagal pratybų scenarijų, tariamai Klaipėdos uosto inkaravietėje susidūrus naftos produktus vežusiam tanklaiviui ir žvejybiniam traleriui, į jūrą išsilies maždaug 5 tūkst. tonų žalios naftos. Per pratybas išsiliejusiai naftai imituoti numatytame pratybų rajone į jūrą bus išpiltas didelis kiekis (apie 10 kubinių metrų) gamtai nekenksmingų kukurūzų spragėsių.

Pratybomis siekiama patikrinti Lietuvos reagavimo į taršos incidentus sistemą, išbandyti Helsinkio konvencijos procedūras esant didelio masto naftos išsiliejimo Baltijos jūroje incidentui, gerinti institucijų bendradarbiavimą, dalintis patirtimi. Operaciją jūroje koordinuojantis Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras turės užtikrinti vadovavimą pagalbon atvykusiems taršos likvidavimo laivams, o taršos likvidavimo laivai – likviduoti tariamai išsiliejusią naftą jūroje, veikdami koordinuotai ir naudodami teršalų sulaikymo užtvarus ir teršalų surinkimo įrangą.

Pratybų dalį krante ties Karklės paplūdimiu koordinuos Klaipėdos apskrities Priešgaisrinė gelbėjimo valdyba. Scenarijuje numatyta, kad naftos surinkimą vykdys ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos ugniagesiai, kiti pareigūnai.

Tarptautinės teršimo incidentų likvidavimo pratybos „Balex Delta“ Baltijos jūroje rengiamos kasmet nuo 1980-ųjų. Lietuvoje pastarąjį kartą jos vyko 2010 metais. Paprastai jose dalyvauja visų su Baltijos jūrą besiribojančių valstybių jūrų gelbėjimo ir taršos likvidavimo tarnybų atstovai bei šių valstybių atsiųsti teršalų jūroje likvidavimo laivai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius