-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 05

Baltijos šalių gynybos planai mažiau išsamūs nei Lenkijos

NATO sudarė gana detalų reagavimo į agresiją prieš Lenkiją pirmosios fazės planą, tačiau analogiški Baltijos šalių gynybos planai yra pradinėje stadijoje, penktadienį rašo lenkų dienraštis „Gazeta Wyborcza“.
NATO greitojo reagavimo pajėgos (NRF)
NATO greitojo reagavimo pajėgos (NRF) / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Laikraščio šaltinio duomenimis, Lenkijos ir Baltijos šalių gynybos operacijas koordinuotų NATO Jungtinių pajėgų štabas, įsikūręs Nyderlandų mieste Brunsume.

Dienraštis, gana detaliai aprašantis planus Lenkijos gynybos atveju, teigia, kad NATO gynybos planai Lenkijai buvo sukurti 1999 metais, kai ši šalis tapo Aljanso nare, tačiau juos reikėjo atnaujinti, taip pat dėl dalies JAV pajėgų išvedimo iš Europos.

„Lenkija taip pat siekė, kad šie planai būtų išplėsti, įtraukiant į juos Baltijos šalis – Lietuvą, Latviją ir Estiją“, – rašo „Gazeta Wyborcza“.

Dienraščio duomenimis, Lenkijos užpuolimo atveju NATO planuoja sutelkti devynias divizijas: keturias iš Lenkijos, o kitas iš Vakarų Europos šalių, tarp jų Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir JAV dalinius. Šiame plane numatyti ir pradėti modernizuoti uostai, kurie galės priimti didelius desantininkų dalinius.

Lenkijos gynybos ministras Bogdanas Klichas penktadienį PAP agentūrai sakė, kad baigtas darbas atnaujinant apginamumo planus grėsmės Lenkijai atveju, bet detaliau komentuoti atsisakė.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį patvirtino, kad Baltijos šalių gynybos planų rengimo procesas NATO yra „politiškai baigtas“.

Prezidentės patarėjas Jonas Markevičius praeitą mėnesį sakė, kad apginamumo planai yra minimi naujos NATO strateginės koncepcijos projekte. Koncepciją šį mėnesį turėtų tvirtinti NATO šalių vadovai. Dokumento projektas yra įslaptintas ir dar derinamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius