Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 01

Baltijos valstybės ir JAV sutarė glaudžiau bendradarbiauti saugumo klausimais

Trečiadienį Vašingtone surengtos JAV ir Baltijos šalių konsultacijos dėl bendradarbiavimo saugumo srityje. Susitikimas Vašingtone įgyvendina rugpjūčio mėnesį Rygoje priimtą bendrą Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV politinę deklaraciją dėl bendradarbiavimo padidinto saugumo ir gynybos srityse. Susitikimo Vašingtone tikslas – įgyvendinti glaudesnį Baltijos šalių ir JAV bendradarbiavimą saugumo srityse ir struktūrizuoti JAV paramą Baltijos valstybių sausumos ir oro gynybos bei sienos apsaugos srityse, praneša Užsienio reikalų ministerija.
Baltijos valstybės ir JAV sutarė glaudžiau bendradarbiauti saugumo klausimais
Baltijos valstybės ir JAV sutarė glaudžiau bendradarbiauti saugumo klausimais / URM nuotr.

Konsultacijų metu akcentuota JAV pajėgų buvimo svarba regiono saugumui, gynybai ir atgrasymui, pabrėžtas siekis investuoti į stiprias, lanksčias ir tarpusavyje efektyviai sąveikaujančias karines pajėgas. Pažymėta, kad nacionalinio atsparumo didinimas, atsako hibridinėms ir kibernetinėms grėsmėms stiprinimas, energetinis saugumas, sienų apsauga, pilietinės valios ir pasirengimo gintis ugdymas, veiksminga kritinės infrastruktūros apsauga yra vieni esminių JAV ir Baltijos šalių bendradarbiavimo prioritetų.

Susitikimo metu, kuriame Lietuvos delegacijai vadovavo Užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius Rolandas Kačinskas, buvo sutarta įsteigti plenarinę valdybą ir tris darbo grupes atskiroms gynybos sritims, kurios susitikinėtų reguliariai. Pažymėta, kad šis dialogas padės geriau apibrėžti regioninio bendradarbiavimo sritis, įgyvendinti bendrus projektus, užtikrinti reikiamą atsakingų JAV ir Baltijos šalių institucijų įsitraukimą.

Šis Baltijos šalių ir JAV dialogas saugumo srityje skatins didesnį veiklos koordinavimą, taip pat bus kaip patariamoji struktūra sprendimų priėmėjams politiniame lygyje. Lietuvos atstovai pažymėjo, kad labai svarbu orientuotis į labai aiškų gynybinių ir atgrasymo pajėgumų sustiprinimą Lietuvoje ir Baltijos regione, paremtą tiek resursais iš JAV pusės, tiek nacionalinėmis gynybai skirtomis lėšomis.

Susitikime Vašingtone dalyvavo Lietuvos užsienio reikalų, krašto apsaugos ir vidaus reikalų ministerijų pareigūnai. Baltijos šalių ir JAV saugumo konsultacijos surengtos po tomis pačiomis dienomis Vašingtone surengtų Sustiprintos partnerystės Šiaurės Europoje iniciatyvos (e-PINE) politikos direktorių susitikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius