-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 18

Bankrutuoti siekianti bendrovė „Star 1“ sudrebino ir K.Aurylos kėdę (atnaujinta 12.32 val.)

Ties bankroto riba atsidūrusi aviakompanija „Star1“ sudrebino ir Civilinės aviacijos administracijos (CAA) vadovo Kęstučio Aurylos kėdę. Praėjusią savaitę paaiškėjus atlikto audito dėl CAA veiksmų, prižiūrint bendrovę „Star1 Airlines“, išvadoms, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis sudarė komisiją, atliksiančią patikrinimą dėl K.Aurylos pareigų atlikimo. Ministras neatmeta galimybės, kad sankcijos gali būti „pačios įvairiausios“.
Bendrovės „Star1 Airlines“ lėktuvas Vilniaus oro uoste
Bendrovės „Star1 Airlines“ lėktuvas Vilniaus oro uoste / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Audito išvados aiškiai sako, kad CAA, prižiūrėdama bendrovės „Star1 Airlines“ finansinę veiklą, ne visiškai tinkamai atliko pagal savo kompetenciją numatytus veiksmus. Kalbant konkrečiai, CAA neturėjo specialistų, kurie turėtų finansininko gebėjimo vertinti dokumentaciją. Patikrinimai, kuriuos CAA įpareigoja atlikti kas ketvirtį, buvo atlikti rečiau. Taip pat nebuvo sukurta metodika, kaip turėtų būti tikrinamas vežėjas pagal jo finansines galimybes, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė E.Masiulis. – Remdamasis šiomis išvadomis, šiandien savo įsakymu sudariau komisiją, kuri atliks tarnybinį įstaigos vadovo patikrinimą. Po šio patikrinimo bus priimti sprendimai dėl sankcijų.“

Žurnalistų paklaustas, ar tai reiškia, kad K.Aurylai gresia išmetimas iš posto, E.Masiulis pabrėžė, esą „sankcijos gali būti pačios įvairiausios. Visos, kurias numato Valstybės tarnybos įstatymai“.

Audito išvadas Susisiekimo ministerijos auditoriai pateikė praėjusį penktadienį. Pateikus šias išvadas K.Auryla išėjo atostogų.

Paklaustas, per kiek laiko gali būti baigtas patikrinimas dėl K.Aurylos pareigų atlikimo, susisiekimo ministras tikino reikalausiąs, kad jis būtų atliktas greitai, t. y. per apytiksliai penkias dienas.

Neatmeta galimybės kompensuoti valstybės lėšomis

Paklaustas, ar dėl bendrovės „Star1“ finansinių problemų nuostolių patyrę keleiviai gali tikėtis kompensacijų iš valstybės, jei bendrovė vis dėlto nesugebės įgyvendinti savo įsipareigojimų keleiviams, E.Masiulis sakė kol kas negalįs to teigti, tačiau galimybės neatmetė.

„Kol kas laukiame teismo sprendimo, ar bendrovei „Star1“ bus pradėta bankroto byla. Jei bus, tuomet bus paskirtas bankroto administratorius ir labai aiškiai suskaičiuota, kiek minėta bendrovė turi turto, kokia jo vertė ir kaip ji gali įvykdyti įsipareigojimus, kuriuos turi savo keleiviams. Kartu paaiškės ir tikslus keleivių, kuriam tikėtis kompensacijų būtų sudėtinga, skaičius. Keleiviai, pirkę lėktuvo bilietus kreditinėmis kortelėmis, turės galimybę atgauti pinigus kreipdamiesi į bankus, kuriuose buvo draudžiami. Turėdami šią informaciją ir spręsime. Tačiau tokia galimybė egzistuoja“, – tvirtino ministras.

Be E.Masiulio išvardytų audito metu nustatytų CAA pažeidimų, Susisiekimo ministerija įvardijo ir keletą kitų. Auditoriams užkliuvo, kad pagal Oro susisiekimo licencijavimo komisijai CAA 2010–09–27 raštu pateiktas neeilinio patikrinimo išvadas, kuriose nurodyta, kad UAB „Star1 Airlines“ turi finansinių sunkumų, dėl kurių vežėjo finansinė padėtis gali prastėti ir kilti pavojus skrydžių saugai, CAA vadovas iš karto nesustabdė oro vežėjo pažymėjimo galiojimo arba nepadarė jame pakeitimų.

Siekdami ištaisyti vidaus audito metu nustatytus trūkumus, K.Aurylai ministerijos auditoriai rekomendavo sustiprinti vidaus kontrolę oro vežėjų finansinių dokumentų vertinimo srityje ir vykdyti aktyvesnį prevencinį darbą oro vežėjų veiklos priežiūros srityje.

Patikrinimą susisiekimo ministras E.Masiulis inicijavo „Star1 Airlines“ spalio pradžioje pripažinus, kad negali vykdyti savo įsipareigojimų klientams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius