-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 12 12

Bankų prievaizdai surištomis rankomis

Iš Lietuvos banko atleistas Kredito įstaigų priežiūros departamento direktorius Kazimieras Ramonas buvo ne vienintelis įtakingas Lietuvos banko pareigūnas, kurio giminės užima svarbias pareigas komerciniuose bankuose. Lietuvos banko valdybos narį Vaidievutį Ipolitą Geralavičių artimi ryšiai sieja su Ūkio banku.
Vaidievutis Geralavičius
Vaidievutis Geralavičius / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

K.Ramonas iš darbo buvo atleistas po to, kai valstybė nacionalizavo banką „Snoras“ ir aptiko, kad iš jo dingo daugiau nei 3 mlrd. Lt turto. Lietuvos bankas surinktą medžiagą dėl jo veiklos perdavė prokurorams. Pasirodė, kad K.Ramonas tampriai susijęs su „Snoro“ banku. Šiame banke dirbo K.Ramono sesuo ir dukra, o jis pats su buvusiu „Snoro“ savininku bei prezidentu Raimondu Baranausku bičiuliavosi šeimomis.

Lietuvos banko vadovams tamprūs K.Ramono ryšiai su „Snoru“ nebuvo paslaptis. K.Ramonas buvo deklaravęs, kad jo giminės dirba šiame banke, o apie jo draugystę su „Snoro“ prezidentu banko vadovai taip pat žinojo.

Dukra eina aukštas pareigas

Lietuvos banko valdybos nariui V.Geralavičiui nėra svetimas verslininko Vladimiro Romanovo valdomas Ūkio bankas.

Ūkio banke V.Geralavičiaus dukra Živilė jau ketverius metus eina Privačios bankininkystės departamento direktorės pareigas. Nors pareigos svarbios ir gana gerai apmokamos, Ž.Geralavičiūtė nuolat sulaukia ir finansinės tėvo paramos.

Nuo 2009 m. iki dabar V.Geralavičius per keturis kartus dukrai padovanojo mažiausiai 80 tūkst. Lt, bet suma gali būti ir dukart didesnė, nes Lietuvos banko valdybos narys deklaracijoje nurodo tik abstrakčius skaičius.

Be to, Ūkio banke, kuriame aukštas pareigas užima jo dukra, V.Geralavičius bent dvejus metus laikė ir savo indėlius. Šią vasarą bent vieną iš jų Lietuvos banko valdybos narys nutarė atsiimti. Rugpjūtį Ūkio bankas Lietuvos bankui įteikė prašymą užregistruoti padidintą kapitalą, tačiau iki šiol tokio leidimo dar negavo. Tiesa, V.Geralavičius indėlius laiko ir SEB bei DNB bankuose.

Nemato nieko blogo

Lietuvos bankas neįžvelgia nieko blogo, kad V.Geralavičiaus dukra dirba banke, kurį jos tėvas turi prižiūrėti. Banko redakcijai atsiųstame atsakyme teigiama, kad V.Geralavičius šiuos ryšius deklaravo, todėl jo kuo nors įtarinėti nėra pagrindo.

V.Geralavičius savo deklaracijoje nurodo, kad dėl dukters darbo Ūkio banke gali kilti jo viešųjų ir privačių interesų konfliktas, tačiau nemano, kad toks konfliktas neišvengiamas.

Ūkio banke, kuriame aukštas pareigas užima jo dukra, V.Geralavičius bent dvejus metus laikė ir savo indėlius.

Lietuvos banko valdybos etikos kodeksas numato, kad Valdybos narys, priimdamas sprendimus, susijusius su įmone, kurioje privačių interesų turi jam artimas asmuo, turi įsitikinti, kad jo dalyvavimas svarstant ir priimant sprendimą nesukels viešųjų ir privačių interesų konflikto.

„Todėl valdybos narys svarstant ir priimant sprendimą dėl įmonės, kurioje jam artimas asmuo turi privačių interesų, privalo nusišalinti nuo šio sprendimo svarstymo ir priėmimo“, – teigiama banko etikos kodekse.

Beje, kitas Lietuvos banko valdybos narys Audrius Misevičius yra deklaravęs, kad jo žmona Audronė SEB banke dirba vyr. vadybininke, o jis pats indėlius laiko Šiaulių banke, bet perka SEB banko vertybinius popierius.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas ir jo pavaduotojai Darius Petrauskas bei Raimondas Kuodis nenurodo, kad turėtų komerciniuose bankuose dirbančių artimų žmonių.

Atleidžiamųjų gali būti daugiau

Lietuvos banko vadovas V.Vasiliauskas praėjusią savaitę tikino, kad Lietuvos banką gali palikti ir daugiau įtakingų pareigūnų. Pasak jo, kol kas iš banko dėl nustatytų šiurkščių darbo drausmės pažeidimų atleistas tik buvęs Kredito įstaigų priežiūros departamento direktorius K.Ramonas.

Iš darbo Lietuvos banke savo noru praėjusią savaitę išėjo ir du K.Ramono pavaduotojai. Jiems Lietuvos bankas iki šiol neturėjo priekaištų, tačiau jei jų bus rasta vėliau, teisėsaugai tokia informacija taip pat būtų perduota.

Pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko, šiuo metu Lietuvos banke peržiūrima visų departamentų veikla, todėl neatmetama, kad kaip netinkamai atlikę pareigas gali būti pripažinti ir daugiau Lietuvos banko tarnautojų.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Anušauskas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./A.Anušauskas

Komentuoja Arvydas Anušauskas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas:

Deklaravimo faktas yra tik būdas žmogui pristatyti savo interesus, tačiau vien deklaravimas neužkerta kelio galimiems neskaidrumams.

Principas, kad tėvai neatsako už vaikus ir vaikai už tėvus, galioja kiekvienam žmogui ir jo artimųjų santykis su kitu banku nėra jo asmeninis santykis, tačiau įtarimų gali kilti, ypač jei tinkamai neveikia banko vidinės kontrolės mechanizmas. Tai labai jautri sfera.

Manau, tik teisėsaugos ar vidinės Lietuvos banko kontrolės institucijos gali tarti galutinį žodį, ar už deklaruotų ryšių su komerciniu banku neslypi kas nors daugiau. Turi būti ir konkretūs įrodymai. Atliekant Lietuvos banko struktūrinę pertvarką, peržiūrint komandą turėtų būti atidžiai pažiūrėta, kokių sprendimų priėmime dalyvavo V.Geralavičius ir ar jie negalėjo būti naudingi minėtam bankui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius