-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 22

Barbariško elgesio su gamta laikai jau praėjo, bet pažeidimų dar yra

Aukštaitijos nacionalinio parko, šiemet mininčio įkūrimo keturiasdešimtmetį, vadovai sako, kad savavališkų statybų ir barbariško poelgio su gamta laikai jau praėjo. Tačiau pažeidimų, už kuriuos reikia bausti lankytojus, dar yra.
Palūšė (Aukštaitijos nacionalinis parkas)
Palūšė (Aukštaitijos nacionalinis parkas)

„Parkus ir kraštovaizdį Lietuvoje sukūrė žmonės, jeigu žmogus išmoks nedarkyti to kraštovaizdžio, kuriame gyvena, manau, kad parko misija bus įgyvendinta“, – sakė Aukštaitijos nacionalinio parko gyventojas Vilius Cibulskas.

Vieno iš aktyviausiai lankomo Palūšės miestelio bendruomenė įrengė tiltą, pasivaikščiojimų taką, šeimos poilsio zoną, atidarė amatų centrą, todėl labai laukia turistų, tačiau jiems nėra kur apsistoti.

Parkus ir kraštovaizdį Lietuvoje sukūrė žmonės, jeigu žmogus išmoks nedarkyti to kraštovaizdžio, kuriame gyvena, manau, kad parko misija bus įgyvendinta, – sakė Aukštaitijos nacionalinio parko gyventojas Vilius Cibulskas.

„Pirmiausia, tai trūksta paties centro, traukos centro apgyvendinimo, kažkada buvo nameliai, atvažiuodavo žmonės poilsiauti iš Panevėžio, Kauno, Vilniaus, paskui jie paseno, nugriovė, dabar ir naujus pastatė, prieš  porą metų ir iki šiol jie nepaleisti dėl nežinomų priežasčių“, – pasakojo Palūšės bendruomenės pirmininkas Arvydas Gaidelis.

„Ieškomas yra koncesininkas, tas, kuris valdytų tuos namelius ir centrinį Palūšės pastatą, kaip tik buvo paskelbtas konkursas koncesijos sutarties pasirašymui šią savaitę. Tikimės, kad kitų metų  vasarį, kovą jau tas koncesininkas atsiras“, – teigė laikinoji Saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Lapinskienė.

Parko vadovas sako, kad teritorija turi būti patrauklesnė šeimų poilsiui, todėl reikia aktyvinti kaimo bendruomenes kurti projektus. Tačiau parko gyventojai sensta, pavyzdžiui, Labanoro parke tik 300 vietos gyventojų, o apie 1,5 tūkst. iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio.

„Labai liūdna žiūrėti, važiuojant keliu, kada sustoja prašmatnus mersedesas, iš jo išlipa graži labai gražiai apsirengusi ponia ir manieringai šiukšlių maišelį padeda autobusų stotelėje“, – sakė Aukštaitijos nacionalinio-Labanoro regioninio parko direktorius Eminuelis Leškevičius.

Parko darbuotojai dažniausiai baudžia lankytojus už miško paklotės suardymą, statybos reikalavimų nesilaikymą, nors pripažįsta, kad tokių pažeidimų mažėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius