Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 15

Skandalingosios pataisos: jas priėmė nežinantys už ką balsuoja parlamentarai

Kilus triukšmui po ketvirtadienį Seimo priimtų pataisų, kurios numato baudžiamąją atsakomybę už informacijos iš uždarų teismo posėdžių paviešinimą, dalis tautos išrinktųjų pasibaisėjo tuo, ką padarė. 15min pasikalbėjus su keliais pataisas palaikiusiais parlamentarais tapo aišku, kad Seimo nariai ne visada susigaudo, už ką balsuoja.
Seime
Seime / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

P.Saudargas balsavo už nežinia ką

„Aišku, galite juoktis ir visa Lietuva gali iš to juoktis, bet tikrai taip būna (kad parlamentarai nežino, už ką balsuoja, – aut.), nes tu negali į visus klausimus Seime įsigilinti. Yra frakcijos pozicija, yra komiteto pozicija, ir jeigu būsi visų galų meistras, tai žinote... Aš manau, kad normali praktika – paklausai argumentuotos kolegų nuomonės ir balsuoji, nebūtinai pats viską turi išmanyti“, – penktadienį 15min aiškino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Paulius Saudargas.

Aišku, galite juoktis ir visa Lietuva gali iš to juoktis, bet tikrai taip būna.

Jis buvo vienas iš 79 parlamentarų, balsavusių už Baudžiamojo kodekso (BK) papildymą straipsniu, kuris už neviešų posėdžių medžiagos paskelbimą asmenis siūlo bausti viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Jei šias pataisas pasirašys prezidentė Dalia Grybauskaitė, į žurnalistus negalės kreiptis net aukos, jei nusikaltimus įvykdę asmenys pasieks, kad posėdžiai būtų uždari. Tačiau tikriausiai pataisos grįš į Seimą, nes D.Grybauskaitė penktadienį jas pavadino gėdingomis.

Jomis pasibaisėjo ir žinomi žurnalistai bei teisininkai. Žiniasklaidos priemonių vadovai bei žymiausi žurnalistai viešu pareiškimu kreipėsi į prezidentę D.Grybauskaitę, prašydami šias pataisas vetuoti.

Paklaustas apie balsavimo motyvus P.Saudargas svarstė, kad, matyt, toks buvo frakcijos sprendimas: „Aš dabar tikrai neprisimenu, nesu šios srities kuratorius ar specialistas, aš tikrai negaliu atsakyti tikslių motyvų, matyt, su kolegomis pasitarėme ir priėmėme tokį sprendimą. Plačiau pakomentuoti negalėčiau.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Paulius Saudargas

P.Saudargas teigė neprisimenantis, ar buvo vieningas konservatorių frakcijos sprendimas palaikyti BK papildymą.

Už šias pataisas pasisakė šie TS-LKD frakcijos nariai: Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Agnė Bilotaitė, Rimantas Dagys, Arimantas Dumčius, Donatas Jankauskas, Sergejus Jovaiša, Rasa Juknevičienė, Vytautas Juozapaitis, Dainius Kreivys, Kęstutis Masiulis, Antanas Matulas, Jurgis Razma, Algis Strelčiūnas, Valentinas Stundys, Egidijus Vareikis, Stasys Šedbaras ir Pranas Žeimys.

G.Steponavičius nieko negali pridurti

Savo balsavimą sunkiai galėjo paaiškinti ir Liberalų sąjūdžio atstovai. BK pataisas palaikė 7 šios frakcijos nariai: Gintaras Steponavičius, Vitalijus Gailius, Eugenijus Gentvilas, Šarūnas Gustainis, Dalia Kuodytė, Arminas Lydeka ir Dalia Teišerskytė.

G.Steponavičius, paklaustas apie savo motyvus, teigė galintis pasakyti tą patį, ką „Facebook“ išdėstė partijos lyderis Eligijus Masiulis.

„Nieko negaliu pridurti“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius

E.Masiulis, diskusijoje feisbuke, tikino, kad ketvirtadienio balsavimas tikrai nėra trumpas proto užtemimas.

Paprašytas atpasakoti, ką teigė partijos lyderis, G.Steponavičius teigė iš atminties negalintis pasakyti.

„Ne mūsų iniciatyva tas projektas atsirado. Motyvai – užmeskite akį, pamatysite juos“, – sakė G.Steponavičius.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Masiulis, diskusijoje feisbuke, tikino, kad ketvirtadienio balsavimas tikrai nėra trumpas proto užtemimas.

„Per projekto svarstymus komitetuose Seimo nariai buvo informuoti, kad teisinė atsakomybė informacijos atskleidimo atveju grėstų tik asmenims, kurie yra rašytinai įsipareigoję jos neatskleisti. Čia tas pats kaip jau dabar yra ikiteisminio tyrimo metu ir žurnalistai, kurie paviešina detales iš ikiteisminio tyrimo, už tai nėra baudžiami. Žurnalistams, kurie dirba savo kasdienį darbą teismuose, ši nuostata neturi galioti“, – rašė jis.

Vėliau diskusijoje jam teko sutikti, kad pataisą galima interpretuoti taip, kad ji galioja visiems – ne tik raštu įsipareigojusiems neatskleisti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis

„Dabar diskutuojame su teisininkais dėl formuluotės patikslinimo, kad nebūtų galimybės daryti interpretacijų“, – sakė jis.

Š.Gustainis neturėjo tokios informacijos

Tai pačiai frakcijai priklausantis Š.Gustainis 15min sakė, kad kiekvienas frakcijos narys kuruoja vis kitą klausimų sritį, o šis klausimas buvo ne jo.

Jis prisipažino, kad jam nebuvo akcentuota, kokia tai pataisa, ir jei būtų žinojęs, kokia ji – nebūtų už ją balsavęs.

„Tiesiog pasižiūrėjau, kaip balsuoja kiti nariai ir kaip buvome taręsi frakcijos posėdyje“, – pabrėžė pašnekovas.

Jis prisipažino, kad jam nebuvo akcentuota, kokia tai pataisa, ir jei būtų žinojęs, kokia ji – nebūtų už ją balsavęs.

„Nebūtume palaikę, mes tos informacijos tiesiog neturėjome“, – prisipažino jis ir pridūrė, kad galvą parlamentarams gerokai sujaukė daugybė Darbo kodekso pataisų, kurias dabar priiminėja Seimas.

„Galbūt dabar yra kažkam geras laikas bandyti prastumti kažkokį įstatymą, kuris gali būti prieštaringas“, – teigė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis

A.M.Pavilionienė balsavimo neprisiminė

„Nepamenu tokio atvejo, labai atsiprašau – kada tai buvo?“, – išgirdusi 15min klausimą nusistebėjo Socialdemokratų frakcijoje dirbanti Marija Aušrinė Pavilionienė, taip pat balsavusi už šias pataisas ketvirtadienio posėdyje.

Ji teigė tokio balsavimo apskritai nepamenanti: „Negali būti. Aš net neprisimenu, žinokit. Aš balsavau už? Tiesiog negaliu nieko komentuoti, aš labai atsiprašau. Per tokį sambrūzdį...“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Marija Aušrinė Pavilionienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Marija Aušrinė Pavilionienė

Sužinojusi, kad BK pataisa be diskusijų buvo priimta Seimo rytiniame posėdyje, M.A.Pavilionienė sakė, kad, matyt, Seimo nariai dėl to kaip avinų banda ir nubalsavo.

Pripažįstu savo naivumą pasitikėdama kitais – pripažįstu.

„Pripažįstu savo naivumą pasitikėdama kitais – pripažįstu. Kartais būna taip, kad mes balsuojame, kai jau viskas yra paruošta, belieka tik balsavimo stadija. Čia taip ir įvyko. Pripažįstu savo kaltę, tikrai“, – teigė parlamentarė.

Už pataisas balsavo šie soialdemokratai: Arūnas Dudėnas, Kazys Grybauskas, Edmundas Jonyla, Gediminas Kirkilas, Orinta Leiputė, Vidas Mikalauskas, Kristina Miškinienė, Albinas Mitrulevičius, Arvydas Mockus, Alma Monkauskaitė, Antanas Nesteckis, Andrius Palionis, Darius Petrošius, Domas Petrulis, Raminta Popovienė, Julius Sabatauskas, Vytautas Saulis, Algirdas Sysas, Artūras Skardžius, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Aleksandras Zeltinis, Edvardas Žakaris.

S.Šedbaras žino, už ką balsavo

Pataisas taip pat palaikęs Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras 15min teigė esantis už baudžiamąją atsakomybę teismo medžiagą atskleidusiems asmenims.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Šedbaras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Šedbaras

Anot jo, jeigu teismas nutarė, kad medžiaga nevieša, jos viešinti negalima: „Tai, matyt, būtų susiję su valstybės paslaptimi, arba su žmogaus privataus gyvenimo detalėmis. Tada kyla klausimas, kokią prasmę turi teismo sprendimas pripažinti medžiagą nevieša, jeigu ją vėliau išviešina.“

S.Šedbaras atkreipė dėmesį, kad pataisas pateikė socialdemokratės Rimantė Šalaševičiūtė ir Irena Šiaulienė – jos dirba smurto prieš vaikus srityje.

Ten, kur kalbama apie mažamečius, seksualinius nusikaltimus, tikrai neturėtų būti viešinama medžiaga, kad ir po nuosprendžio paskelbimo.

„Neabejoju, kad jos turėjo galvoje tai, kad su nepilnamečiais susijusiose bylose nusprendžiama, kad teismo medžiaga yra ne vieša. O po to būna, kad jos dalyviai viešina net pavardes ir pikantiškas smulkmenas. Ten, kur kalbama apie mažamečius, seksualinius nusikaltimus, tikrai neturėtų būti viešinama medžiaga, kad ir po nuosprendžio paskelbimo“, – sakė jis.

Projekto iniciatorės siūlė, kad atsakomybė būtų taikoma, kai atskleidžiama su nepilnamečiu asmeniu susijusi informacija, o sankciją – griežtesnę, iki trejų metų nelaisvės.

Tačiau pataisą vertinusi Vyriausybė nusprendė, kad sankcijos reikėtų švelnesnės, o baudžiamąją atsakomybę taikyti visais atvejais, ne tik kai kalbama apie nepilnamečius.

Pataisos nepalaikė vienintelis J.Varkala

Šią pataisą taip pat palaikė „tvarkiečiai“ Kęstutis Bartkevičius, Stasys Brundza, Algimantas Dumbrava, Petras Gražulis, Vytautas Kamblevičius, Kęstas Komskis ir Remigijus Žemaitaitis.

Už jas balsavo „darbiečiai“ Saulius Bucevičius, Larisa Dmitrijeva, Sergejus Dmitrijevas, Vytautas Gapšys, Vydas Gedvilas, Jonas Kondrotas, Raimundas Markauskas, Valdas Skarbalius, Sergejus Ursulas, Darius Ulickas, Mečislovas Zasčiurinskas. Taip pat ir Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantys Linas Balsys, Rima Baškienė, Vytautas Matulevičius, Povilas Urbšys.

Prieš šį įstatymą vienintelis balsavo su „Drąsos keliu“ į Seimą patekęs, Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Jonas Varkala.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius