Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 03

Baudžiamosios bylos bus tiriamos sparčiau ir efektyviau

Antradienį Seimas priėmė Teisingumo ministerijos inicijuotas Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pataisas, leisiančias greičiau tirti nusikaltimus ir už juos nubausti kaltus asmenis. Bus taikoma daug naujovių, tarp kurių – nuotolinės apklausos, rašytinių protokolų papildymas garso įrašais ir proceso dalyvių informavimas elektroniniu paštu, praneša Teisingumo ministerija.
Bylos
Bylos / BFL nuotr.

Iki šiol BPK numatė kelis būdus, kuomet baudžiamosios bylos gali būti išnagrinėtos netaikant įprastinių ilgų baudžiamųjų bylų nagrinėjimo procedūrų. Tai – supaprastintas įrodymų tyrimas, pagreitintas procesas, bylos užbaigimas baudžiamuoju įsakymu. Tokie procesai yra galimi tik tuomet, kai asmenys yra  kaltinami mažiau sunkiais nusikaltimais ir tik tada, kai šių nusikaltimų aplinkybės yra aiškios. Būtina sąlyga tokiems  procesams – paties kaltinamojo noras greičiau išspręsti bylą – jis turi bendradarbiauti su teisėsauga, sutikti su tokiu procesu,  prisipažinti dėl padaryto nusikaltimo.

„Supaprastintas bylų nagrinėjimo procesas nereikalauja ilgų tyrimų, taupo teismo ir prokuratūros laiką bei išteklius. Dažniau taikant tokį procesą liktų daugiau laiko tirti kitoms, sudėtingoms byloms, kuomet tiriami pavojingesni nusikaltimai“, – teigia teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Priimtose BPK pataisose panaikintos priežastys, dėl kurių supaprastinti procesai šiuo metu nėra pakankamai paplitę. Nagrinėjant bylą supaprastinta tvarka, teismo paskirtoji bausmė bus mažinama trečdaliu, todėl kaltinamieji nebus suinteresuoti vilkinti teismo proceso. 

Siekiant paspartinti ir padaryti efektyvesniu baudžiamąjį procesą bus plačiau taikomos modernios technologijos. Bus galima teisme ar tiriant bylą nuotoliniu būdu apklausti liudytojus, nukentėjusiuosius, ekspertus ar kitus bylos dalyvius tuomet, kai jie negali atvykti. Todėl sumažės priežasčių, dėl kurių atidedami posėdžiai ar užtęsiamas tyrimas, be to, būtų sutaupoma ir laiko, ir pinigų. 

Teismai tais atvejais, kuomet byloje yra daug ieškovų ar nukentėjusiųjų, pranešimus dėl ikiteisminio tyrimo pabaigos, kvietimus į teisiamąjį posėdį, pranešimus apie paduotą apeliacinį skundą, bylos nagrinėjimo apeliacinės instancijos teisme laiką skelbs specialiame interneto tinklalapyje ir proceso dalyvių nurodytais elektroninio pašto adresais. 

Taip pat numatyta, kad nagrinėjant baudžiamąsias bylas daromi garso įrašai pakeis rašytinius protokolus. Analogiška tvarka jau yra įteisinta civiliniame procese. Tai užtikrins posėdžių eigos fiksavimo tikslumą. 

Siekiant įtariamiesiems taikomų kardomųjų priemonių efektyvumo ir proporcionalumo, kodekse  įtvirtinta galimybė nusikaltimo padarymu įtariamam asmeniui skirti intensyvią priežiūrą. Paskyrus šią priemonę, būtų nustatomi tam tikri elgesio apribojimai, kurių vykdymas  būtų stebimas elektroninėmis priemonėmis. Šią priemonę galės paskirti teismas, nustatęs, kad ji bus pakankama siekiant baudžiamojo proceso tikslų. Intensyvios priežiūros taikymo galimybė sudarys prielaidas netaikyti dažnai neproporcionalaus suėmimo, o kartu ir leis taupyti bei spręsti tardymo izoliatorių perpildymo problemą. 

Ši pataisa dėl intensyvios priežiūros, kaip kardomosios priemonės skyrimo, įsigalios nuo 2015 m. sausio 1 d. 

Išsamiau su priimtomis įstatymo pataisomis galima susipažinti internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius