-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 20

Be pirštinių rankas galima nušalti ir esant vos keliems laipsniams šalčio

Iš dangaus pradėjus kristi pirmosioms snaigėms, o termometrų stulpeliams naktimis nukrentant keliais laipsniais žemiau nulio, medikai pataria saugotis nušalimų. Kol lauke dar nėra itin žvarbu, labiausiai kenčia rankos, nes žmonės paprasčiausiai pamiršta užsimauti pirštines.
Pirmas lapkričio sniegas Vilniuje
Pirmas lapkričio sniegas Vilniuje / 15min skaitytojo Jono nuotr.

Vilniaus greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėje (VGPUL) kol kas nėra sušalusių ar paslydusių ir susižalojusių ligonių antplūdžio. Medikai juokauja, kad šiuo metu laiku į ligoninę bando patekti nebent asocialūs asmenys, bandantys įrodyti, kad nušalo vieną ar kitą kūno dalį.

Asocialūs asmenys suka ratus

„Yra pasitaikę keletas asocialių žmonių, kurie ateina, nes nori atsigulti į šiltus, gražesnius ir švaresnius patalus, bet kad būtų sušalę, tai dar nėra. Vienas pateko į ligoninę, bet jis irgi vaikščiojo kelias savaites aplink ligoninę. Išvežame jį į nakvynės namus, bet jis sugrįžta ir vėl suka ratus aplink ligoninę“, – pasakojo VGPUL Terminių traumų poskyrio vadovas Vytautas Vaitkus.

 

Alkoholis per šalčius tikrai ne draugas ir jauniems, ir seniems, – tvirtino V.Vaitkus.

 

Anot gydytojo, traumų paslydus dar nėra, kadangi gatvėse dar nebuvo slidu, o ir sniegas penktadienį labai greitai tirpo.

 

Tačiau nušalti rankas galima ir esant vos keliems laipsniams šalčio. V.Vaitkaus teigimu, bendrai sušalti kol kas žmonėms negresia, kadangi organizmai dar įšilę po vasaros ir šilto rudens. Vis dėlto rankas reikėtų ypatingai saugoti.

„Apšalti gali rankų plaštakos, nes žmonės jau pakeitė viršutinius rūbus, tačiau pirštines neretai užmiršta. Rankos sužvarbsta, todėl žmogus ilgai turi vargo – oda skilinėja, pamėlsta, vystosi savotiška šalčio alergija“, – aiškino V.Vaitkus.

Kojas net ir žiemos metu dažniausiai nušąla asocialūs asmenys, tuo tarpu rankas gali nušalti bet kas, tik ne taip stipriai, kad prasidėtų gangrena.

Negalima šildyti karštu vandeniu

Daugiau nušalusiųjų į ligoninę patenka, jeigu kelias savaites temperatūra visą parą laikosi žemiau nulio. Anot mediko, apsisaugoti nuo to nėra sunku – svarbiausia šilti drabužiai, batai ir, žinoma, pirštinės. „Taip pat reikėtų pasirūpinti, kad kas nors palydėtų, jeigu klube ar pas draugus šiek tiek padauginate. Alkoholis per šalčius tikrai ne draugas ir jauniems, ir seniems“, – tvirtino V.Vaitkus.

Gydytojo teigimu, stipriai sušalę žmonės padaro esminę klaidą, jeigu puola sušalusias galūnes – rankas ar kojas – šildyti karštu vandeniu. Taip oda dar ir nudeginama, visiškai sutrinka kraujotaka. „Geriau iš lėto atšilti – gerti šiltą arbatą, būti šiltoje patalpoje, bet jokiu būdų nesuduoti karščio smūgio sužvarbusioms rankoms ar kojoms. Organizmas turi atšilti iš lėto ir natūraliai“, – tvirtino V.Vaitkus.

Sinoptikai itin šaltų orų šį savaitgalį nežada. Naktimis bus nuo nulio iki 3 laipsnių šilumos, tik vietomis termometrai rodys apie 1 laipsnį šalčio. Dienomis temperatūra šeštadienį žadama apie 4–7, sekmadienį – 2–4 laipsnius aukščiau nulio. Pajūryje bus dar keliais laipsniais šilčiau. Visoje Lietuvoje šeštadienį žadamas lietus, sekmadienį daugelyje rajonų pasirodys saulė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius