Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 02

Bibliotekoje – vokiškas kinas

Antradienį Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje pristatomas vokiečių režisieriaus Benjamino Hezenbergo filmas „Miegalius“.
Kadras iš filmo
Kadras iš filmo
Temos: 1 Biblioteka

Viešoji įstaiga „Project Day By Day“ bei Goethe‘s institutas tęsia savo veiklą, klaipėdiečiams pristatydami vokiško kino klubo renginius

Režisierius Benjamin Heizenberg gimė Tubingene 1974 metais. Baigęs mokyklą jis studijavo skulptūrą Miuncheno dailės akademijoje. Be to, paraleliai jis mokėsi režisūros Miuncheno kino ir televizijos aukštojoje mokykloje, o 1998 metais pradėjo leisti  kino žurnalą „Revolver", kuriame publikuojami straipsniai apie svarbiausias Vokietijos ir pasaulio kino aktualijas bei interviu su žymiausiais kūrėjais. Tai vienas iš reikšmingiausių Vokietijos leidinių apie kiną. Tuo pat metu B. Heizenbergas eksponavo savo video istaliacijas įvairiose Miuncheno galerijose bei muziejuose. 1999 m. jam įteikta Leonardo ir Idos Wolf vardo premija bei Miuncheno miesto apdovanojimas už plastinius menus.

„Miegalius“ („Der Schläfer“, 2005 m., drama)  – pirmasis pilnametražis Hezenbergo vaidybinis filmas.

Filmo „Miegalius“ pradžios taškas yra režisieriaus Heisenbergo noras pavaizduoti niekuo nepasitikinčią visuomenę po teroristinių išpuolių 2001 m. rugsėjo 11 d.

Pirmoji filmo scena primena trilerį: Johannes Merveldas, virusologijos doktorantas, slankioja po saulėtą Miuncheno parką tol, kol jį užkalbina dama iš konstitucijos apsaugos.

Ji praneša, kad jo būsimasis kolega Faridas Madani yra kilęs iš Alžyro ir įtariamas esąs „miegaliumi“ (žinomoje islamo teroristų grupuotėje taip vadinami laukiantys savo eilės). Ponia jam rūpestingai priduria: „Jūs esate sąžiningas. Todėl mes pasirinkome jus. Ponas Madani gali tik pasidžiaugti, kad jis bus Jūsų, o ne ko kito stebimas!“ Johannes ryžtingai atsisako šios užduoties ir vengia paspausti damai ranką. Tačiau netrukus jis infekuojamas nepasitikėjimo bacila. Tai istorija apie trapią draugystę, kuri persipina su darbu ir meilės konkurencija ir veda į išdavystę.

Daugelį filmo „Miegalius“ motyvų galima atsekti iš režisieriaus biografijos. Benjaminas Heisenbergas gimė ir užaugo mokslininkų ir menininkų šeimoje. Tėvas – neurobiologas, senelis – branduolinės fizikos mokslininkas, Nobelio premijos laureatas. Mama ir močiutė – taikomosios dailės menininkės.

Šis filmas buvo pristatytas Kanų kino festivalio metu (programoje: Un Certain Regard) ir 2006 m. gavo Max–Ophüs–prizą.

Filmo seansas – antradienį, 17.30 val. I.Simonaitytės bibliotekoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius