-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 07 /14:17

Vilnius per Naujuosius gali likti be fejerverkų: šaudyti juos nuo Gedimino ar Trijų Kryžių kalnų nesaugu

Slenkantis Gedimino kalnas keičia naujametinius Vilniaus planus. Baimindamasi, kad vibracija gali pakenkti sostinės simboliui, Vilniaus savivaldybė prabilo, kad fejerverkai šiemet bus šaudomi nuo Trijų Kryžių kalno. Tačiau kalno teritoriją prižiūrinti Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija tam prieštarauja.
2016-ųjų sutikimas Vilniuje
2016-ųjų sutikimas Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį Gedimino kalno problemų ėmėsi Seimo Kultūros komitetas. Jame apsilankiusi už Gedimino kalno priežiūrą atsakinga Nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė sakė, kad šlaito nuošliaužas sukėlė ne išpjauti medžiai, o ant kalvos sukrauti akmenys ir 2000 m. pradėtas įrenginėti dviejų betono juostų žiedas (rostverkas), turėjęs apjuosti gynybinę sieną. Pasak jos, šie darbai buvo pradėti be projektų, o darbus vykdžiusi įmonė jau uždaryta. Geologijos tarnybos vadovo Jono Satkūno teigimu, kad dabar rostverkus reikia skubiai tvirtinti, antraip – laukia dar viena nelaimė.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius tikina, kad, nors kalnas priklauso Nacionaliniam muziejui, miestui jis irgi rūpi – yra ne tik šalies, bet ir Vilniaus simbolis.

„Jeigu kas nors pasigedo šiemet fejerverkų įžiebiant eglutę, tai buvo dėl to, kad netyčia nepakenktume Gedimino kalnui, nes vibracijos gali pakenkti tokiai jo būklei“, – teigė meras.

Tačiau užtikrino – Naujųjų metų naktį fejerverkai Vilniuje tikrai bus, tik šaudyti juos ketinama ne Gedimino kalno prieigose.

„Bus fejerverkai, tik kiek kitaip organizuoti, kad nebūtų pakenkta kalnui, ne iš Katedros aikštės, nes iš aikštės būtų per daug neatsakinga tai daryti. Greičiausia fejerverkai bus šaudomi nuo Trijų Kryžių kalno, nuo toliau. Iš vienų kampų gal geriau matysis, iš kitų – blogiau, bet taip šaudyti, kad vibracija sklistų į Gedimino kalną, tikrai būtų neatsakinga ir negalima“, – sakė meras.

Pasak R.Šimašiaus, kalnas nepradedamas tvarkyti net ne dėl pinigų trūkumo, o dėl biurokratinių kliūčių. „Darbai jau suplanuoti ir juos reikia kuo skubiau daryti. Aš nesuprantu, kodėl tai nėra daroma“, – kalbėjo meras.

B.Kulnytė trečiadienį pareiškė, kad kalnu rūpintis turėtų ne Nacionalinis muziejus.

Tačiau fejerverkų gali nebūti ir nuo Trijų Kryžių kalno. Jo teritoriją prižiūri Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija, o jos vadovė Audronė Kasperavičienė tvirtina nesutiksianti, kad fejerverkų paleidimo vieta persikeltų ant šito kalno.

„Ten yra pavojų. Trijų Kryžių kalne irgi formuojasi nuošliaužos. Antras dalykas – kalno papėdėje yra Nyderlandų Karalystės ambasadoriaus rezidencija. Tad mes esame prieš, todėl galbūt Vilniaus savivaldybė kreipsis į Kultūros ministeriją. Jeigu ministerija mus įpareigos, mes turėsime paklusti“, – teigė A.Kasperavičienė.

Pasak direktorės, Trijų Kryžių kalnas yra seisminė zona, kurioje fiksuojama įvairių vibracijų, todėl rezidencijoje skilinėja stiklai.

Lietuvos geologijos tarnybos nuotr./Gedimino kalno nuošliauža
Lietuvos geologijos tarnybos nuotr./Gedimino kalno nuošliauža

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius