-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 16

Biržų rajone laukinių žvėrių aukomis tapo penkios ožkos

Šiais metais Biržų rajone nuo laukinių plėšrūnų krito jau penkios ožkos. Kokie žvėrys daigoja gyvulius, nežinia. Specialistai neatmeta galimybės, kad kruvinas puotas rengia vilkai.
Ožkų šeimininkai pirmadienio rytą nustėro, išvydę negyvus gyvulius
Ožkų šeimininkai pirmadienio rytą nustėro, išvydę negyvus gyvulius / siaure.lt nuotr.

Praėjusio pirmadienio rytą Ripeikių kaimo gyventojai sutiko su liūdna žinia. Nedidelis Romualdo Garasto ūkelis neteko net keturių gyvulių – trijų ožkų ir ožiuko.

Netoli sodybos besiganę gyvuliai rytais „sveikindavo“ šeimininką mekenimu. Todėl pirmadienį neįprasta tyla žmonėms sukėlė įtarimų.

Netrukus gale daržo moteris išvydo gulinčią jauniausią ožkytę. Gyvulys buvo sumaitotas negyvai.

Paėjusi toliau rado ir kitas nudaigotas ožkas. Prie vienos iš jų tysojo negyvas ožiukas.

Moteris sako spėjusi pamatyti ir šmėžuojančius du žvėris. Tarp aukštų žolių ji negalėjo įžiūrėti, kas tiksliai ten buvo.

Prieš metus į jų sodybą buvo įsukusios lapės, kurios gaudė vištas. Sako, per vieną naktį rudosios suguldžiusios tris dešimtis naminių paukščių.

Prieš metus į jų sodybą buvo įsukusios lapės, kurios gaudė vištas. Sako, per vieną naktį rudosios suguldžiusios tris dešimtis naminių paukščių.

Pirmadienio rytą išvydus rudos spalvos žvėris, gyventojams iš sykio kilo mintis, kad tai galėtų būti lapės. Žmonėms atrodė, kad tiek eibių prikrėtusios ilgauodegės vėl grįžo į jų sodybą.

Nuo šoko atsitokėję gyventojai vis tik suprato, kad lapės ožkas pjauti nelabai galėtų.

Nuo vilkų Ripeikių kaimas kol kas irgi nebuvo nukentėjęs.

Šių eilučių autorei apžiūrint įvykio vietą, R. Garastas sulaukė telefono skambučio. Jam pažįstami žmonės pranešė apie lakstančius sulaukėjusius šunis. Tiesa, tie šunys pastebėti netoli Astravo, tačiau jie galėjo atbėgti ir iki Ripeikių.

Sodybos šeimininkai, praradę gyvulius, patyrė kelių šimtų litų nuostolį. Tačiau augintų, prižiūrėtų ožkyčių gyvybę nelengva įvertinti tik pinigais. Šešiolika metų ožkas laikantys ripeikiškiai pasakojo, kaip gyvulėliai už priežiūrą jiems atsilygindavo pienu, sūriais, ir kaip mažylį ožiuką ketino išauginti į tikrą bandos „vyrą“.

Deja, pirmadienį jiems beliko šauktis veterinarų, kad šie užfiksuotų gyvulių nudaigojimą.

Plėšrūnai siautėjo Vaitkūnuose

Biržų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Adolfas Rinkūnas teigė, kad šiemet ožkos draskomos ne pirmąsyk.

Prieš tris savaites Vaitkūnų kaime buvo papjauta Aušros Baronaitės ožka. Veterinarijos gydytojų manymu, tai buvo laukinių žvėrių auka.

A.Rinkūnas teigia, kad naminius gyvulius gali pjauti ir vilkai.

VMVT duomenimis, 2013 metais nuo laukinių žvėrių (vilkų) nukentėjo 27 ūkiai. Sudraskytas 41 gyvulys – tarp jų būta telyčaičių, buliukų, avių, ožkų.

Praėjusiais metais Biržų rajone pilkiai siautėjo kaip reikiant.

VMVT duomenimis, 2013 metais nuo laukinių žvėrių (vilkų) nukentėjo 27 ūkiai. Sudraskytas 41 gyvulys – tarp jų būta telyčaičių, buliukų, avių, ožkų.

Biržų VMVT specialistai kreipėsi į LR Aplinkos ministeriją dėl galimybės sumažinti vilkų skaičių mūsų rajone.

Biržų VMVT vadovas A. Rinkūnas teigia, kad gyvulius nuo laukinių žvėrių pirmiausia turėtų saugoti patys ūkininkai. Vasaros metu juos reikėtų laikyti arti sodybų, aptverti, o naktimis, pagal galimybes, vesti į tvartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius