-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 09

Blaivybė šventėse – politinis koziris ar ilgai lauktas valdiško proto prašviesėjimas

Šiaulių apskrityje blaivybė tapo dažnai linksniuojama. Tai tarsi politinis koziris, kertantis net pažadus sutvarkyti šaligatvius ar pakelti pensijas. Tarybos posėdžiuose pasidarė madinga riboti alkoholio pardavimą per šventes. Pakruojis vos neuždraudė alkoholio per alaus šventę. Lietuvos kultūros sostinė Žagarė apribojo alkoholinių gėrimų stiprumą ir pardavimą visame mieste. Šiaulių rajonas užsimojo išvis uždrausti alkoholį šventėse.
Kaliausių manija Žagarėje
Festivalis Žagarėje / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Kas dedasi politikų galvose, kai šie siūlo riboti alkoholio vartojimą per šventes? Tikrasis motyvas būna labai paprastas – sudaromos šiltnamio sąlygos šventės rėmėjams, kurie tampa vieninteliais alaus tiekėjais. Antrasis tikras motyvas – politiniai dividendai. Trečiasis vos pastebimas, bet įmanomas – noras, kad žmonės mažiau gertų.

Kodėl Pakruojo „socdemai“ prakalbo žaliai?

Paprastai blaivybė – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų koziris. Tačiau Pakruojyje to ėmėsi opozicijoje likę socialdemokratai. Jie pasiūlė tradicinę Amatų, muzikos ir alaus šventę sutikti blaiviai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Pakruojo dvaras
Alvydo Januševičiaus nuotr./Pakruojo dvaras

Alaus šventė be alaus? Idėja galiausiai išsirutuliojo į draudimą parduoti stipresnius nei 6 procentų stiprumo gėrimus. Šis pasiūlymas ir buvo patvirtintas, tačiau vietos „valstiečiams“ tai atsirūgo.

Toks pasiūlymas turėjo skaudžiai nuskambėti blaivybę propaguojančiam vicemerui „valstiečiui“ Gediminui Grybei bei kitiems jo partiečiams, kurie buvo priversti balsuoti prieš visišką blaivybę alaus šventėje.

Už tokį partinį netaktą G.Grybė užsitraukė ir skersą partijos vadovo Ramūno Karbauskio žvilgsnį. R.Karbauskis jau daug metų globoja „Naisių vasaros“ festivalį, kuris yra visiškai blaivus. Šis festivalis su įspūdinga programa vyks jau šį savaitgalį.

Partijos vadovas yra viešai pasakęs, kad šalins iš partijos bet kurį partijos narį, kuris nusižengs blaivybei.

Toks alkoholio ribojimas reiškia tik vieną – oficialų leidimą gerti. O policijai – nusišalinimą nuo problemų sprendimo.

G.Grybė teigia, kad toks savotiškai gudrus ir blaivus socdemų žingsnis buvo politinė provokacija: „Esu prieš gėrimą ir prieš draudimus. Manau, kad toks alkoholio ribojimas reiškia tik vieną – oficialų leidimą gerti. O policijai – nusišalinimą nuo problemų sprendimo.“

Pakruojo vicemeras teigia, kad kova prieš alkoholį veiksminga tik tuomet, kai ji eina iš pačios visuomenės. To pavyzdžiu jis laiko neseniai vykusią Žeimelio šventę: „Žmonės susirinko, atšventė ir patys pasirūpino, kad nebūtų geriama“.

Pakruojo meras Saulius Gegieckas, anksčiau pričiuptas dėl per didelio polinkio į stikliuką, dabar sako beveik nevartojantis: „Retkarčiais paragauju gyvo alaus. Būtent toks bus pardavinėjamas pas mus šventėje. Susirinks daugiau nei 25 mažieji alaus gamintojai. Didžiųjų šventėje nebus.“

Per šventę, kuri vyks liepos pabaigoje, meras žada gerti tik girą, kurią taip pat gamina mažosios alaus manufaktūros. Tvirtina, kad nė vienas didysis alaus gamintojas šventės neremia ir jų produkcijos Pakruojo dvare nebus.

Blaiviam bet ko neįkiši

Šiaulių rajono valdžia savo zonoje, turbūt, pirmieji ir vieninteliai Lietuvoje pasirinko blaivybę visur ir visada. Visos visuomeninės šventės turi vykti blaiviai – alkoholis nepardavinėjamas, o įkaušę asmenys išprašomi iš šventės.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antanas Bezaras
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antanas Bezaras

Jau įvyko kelios tokios šventės dar prieš tokį tarybos sprendimą. Kokie įspūdžiai? Paaiškėjo, kad didelė dalis visuomenės nebemoka švęsti be alkoholio, tačiau didesnė problema slypi kitur. Kultūrinių renginių organizatoriai nebemoka rengti švenčių blaiviems.

Didelė dalis visuomenės nebemoka švęsti be alkoholio, organizatoriai nebemoka rengti švenčių blaiviems.

Šiaulių rajono meras „valstietis“ Antanas Bezaras pripažįsta, kad pradžia sunkoka, tačiau to ir buvo galima tikėtis: „Su kiekviena švente vis geriau ir tvarkingiau. Aš nesu abstinentas, tačiau suprantu, jog taip turi būti.“

Meras teigia, kad savo nusistatymo alkoholio atžvilgiu nekeičia ir po nesėkmingų renginių: „Renginių kokybė turi gerėti, o ne alaus daugėti. Per šventes padarykime daugiau užsiėmimų vaikams ir visai šeimai, apgalvokime programos eigą, duokime pasireikšti ne tik kviestinėms žvaigždėms. Blaivus žmogus yra išrankesnis pramogoms, nes labiau žino, ko nori.“

 Riba – šeši laipsniai ir stiklinė tara

Ketvirtadienio pavakarę prasideda Žagarės vyšnių festivalis. Galima sakyti, jog tai pagrindinis šiemetinės Lietuvos kultūros sostinės renginys. Jis truks visą savaitgalį. Joniškio valdžia prieš kelias savaites balsavo ir ginčijosi dėl laipsnių šioje šventėje.

„Valstiečiai“ siūlė švęsti blaiviai. Kai kurie oponentai per tarybos posėdį laidė pigius „bajerius“ prie alaus, jei ne žemiau bambos – leido suprasti, kad tie, kurie draudžia alkoholį, tai nieko nebenori ir lovoje.

Ar tie, kurie draudžia alkoholį, tai nieko nebenori ir lovoje?

Galutinis balsavimo variantas labiau kvepėjo ne kompromisu, o pataikavimu alkoholio prekeiviams. Visame Žagarės mieste uždrausta prekiauti alkoholiu stiklinėse pakuotėse.

Pirmas klausimas vienam pagrindinių festivalio organizatoriui „socdemui“ Mindaugui Balčiūnui – ar toks sprendimas nėra pataikavimas šventės alaus pardavėjams? Į parduotuvę juk nenueisi.

„Mes pakankamai prablaivėjome. Toks sprendimas – tik dėl tvarkos. Šventė vyks visame mieste, o stiklinė tara yra pavojingesnė. Gėrimus iki šešių laipsnių skardinėse arba plastikinėje taroje pirkti galima ir parduotuvėje. Dabar salygos visiems vienodos – ir šventės alaus prekeiviams, ir parduotuvėms“, – teigė M.Balčiūnas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Mindaugas Balčiūnas, Žagarės regioninio parko direktorius
Alvydo Januševičiaus nuotr./Mindaugas Balčiūnas, Žagarės regioninio parko direktorius

Pašnekovas pabrėžė, kad šventėje bus per dešimt mažųjų alaus bravorų atstovų, o bendra prekyba alumi sudaro vos vieną procentą visos šventinės prekybos. Be to, patikino jis, festivalis neturi savo didžiojo alaus rėmėjo.

O kaip bus su VIP palapine prie scenos? Kokių gėrimų bus ten?

„Tai galima traktuoti kaip uždarą teritoriją, restoraną. Vadinasi, jei kažkas užsimanys šampano – bus. Šį vakarą laukiame visų ne alaus pagerti, o atvykti į miesto aikštę paklausyti „Žalvarinio“, Jurgos Šeduikytės ir Vido Bareikio. Žagarės kultūros centre bus rodomas filmas „Lošėjas“. Šventę pradėsime šventomis mišiomis“, – kvietė M.Balčiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius